BACK TO
TOP
Branding

Κάθετα θερμοκήπια μέσα σε εστιατόριο απογειώνουν πιάτα master chef

Η εγκατάσταση αστικών θερμοκηπίων μέσα στα εστιατόρια είναι μία τάση που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.

THERMOKIPIO2

Γιώργος Λαμπίρης

319
0

Διεθνούς φήμης σεφ, όπως είναι για παράδειγμα ο Γάλλος, Alain Ducasse, προβαίνουν στην δημιουργία μικρών εγκαταστάσεων στα εστιατόρια που διευθύνουν, ούτως ώστε να έχουν τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής σε φρούτα, λαχανικά ή και μυρωδικά, τα οποία χρησιμοποιούν στις συνταγές που σερβίρουν στους πελάτες τους.

Τέτοιας μορφής πρωτοβουλίες δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες στην ελληνική αγορά, ωστόσο κάτι αντίστοιχο υλοποιήθηκε πρόσφατα από την εταιρεία Greentech, η οποία δραστηριοποιείται παραδοσιακά στην προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών και ηλεκτρονικών συστημάτων και εξοπλισμού σε μονάδες θερμοκηπίων.

Η συνεργασία με το Proveleggios

Η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία προχώρησε σε αρκετές συνεργασίες στον τομέα υποστήριξης των υδροπονικών καλλιεργειών από την δεκαετία του ’90 και ύστερα, συνεργάστηκε με το εστιατόριο Proveleggios των Σωτήρη Κοντιζά σεφ και παρουσιαστή του τηλεοπτικού διαγωνισμού μαγειρικής, Master Chef Greece και του Κώστα Πισσιώτη. Σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε μία αστική, υδροπονική φάρμα, στην οποία ευδοκιμούν υπό ειδικές θερμοκρασίες φωτισμού και θερμοκρασίας μαρούλι, γαλλική σαλάτα και λόλα με στόχο την χρήση των παραγόμενων προϊόντων στα γεύματα που δημιουργούνται από το εστιατόριο. Η συγκεκριμένη αστική φάρμα έχει πιλοτικό χαρακτήρα με στόχο να αποδειχθεί στην πράξη κατά πόσο μία υψηλής τεχνολογίας και πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία παραγωγής μπορεί να λειτουργήσει σε έναν κλειστό χώρο. Σύμφωνα με την εταιρεία που έκανε τη μελέτη και την εγκατάσταση της αστικής θερμοκηπιακής μονάδας με την οποία επικοινωνήσαμε, η συγκεκριμένη κατασκευή έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει και άλλα είδη καλλιέργειας εκτός από τα ήδη υφιστάμενα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν για παράδειγμα να δεχτούν και αρωματικά φυτά ή και βότανα.

Ειδίκευση στον τομέα των θερμοκηπίων

Να σημειωθεί ότι η Greentech έχει ειδίκευση στον τομέα που σχετίζεται με τον σχεδιασμό θερμοκηπιακών μονάδων, έχοντας αναλάβει κατά καιρούς έργα για λογαριασμό εταιρειών όπως η εταιρεία παραγωγής ντομάτας, Αγάν αλλά και η Wonderplant. Όπως αναφέρουν από την εταιρεία είναι η πρώτη φορά που ένα αστικό θερμοκήπιο τοποθετείται σε κάποιο εστιατόριο, παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν η Greentech είχε υλοποιήσει μελέτες για ανάλογες εφαρμογές, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η υλοποίησή τους. Σύμφωνα με τα όσα σημειώνουν μάλιστα πρόκειται για μεταφορά το μοντέλου που εφαρμόζεται σε έργα μεγαλύτερης κλίμακας, ενώ τα βασικά του στοιχεία είναι η παροχή αυτόματου ποτίσματος, αυτόματου φωτισμού και αυτόματης ρύθμισης του κλίματος στο εσωτερικό της εγκατάστασης. Στην περίπτωση του εστιατορίου Proveleggios το αστικό θερμοκήπιο δημιουργήθηκε αποκλειστικά εναρμονιζόμενο με τις ανάγκες και το χώρο της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στόχος ο έλεγχος της ποιότητας κατά την παρασκευή των γευμάτων

Προοπτική κινήσεων αυτής της μορφής ιδίως σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας είναι να έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν την ποιότητα των πρώτων υλών που εντάσσουν στις συνταγές τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις εστιατορίων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα στη χώρα μας το εστιατόριο Hytra, το οποίο είχε δημιουργήσει για λογαριασμό του παραγωγή συγκεκριμένων ζαρζαβατικών ή βρώσιμων λουλουδιών για το μενού του σε ελεγχόμενες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει σε αστικό θερμοκήπιο – όπως στη περίπτωση του Proveleggios - αλλά σε συμβατικό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία