Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Η ταυτόχρονη ωρίμανση και οι μεταφορές έριξαν την τιμή στο καρπούζι

Η 12η Ιουνίου, βρίσκει κατά πολύ πεσμένες τις τιμές παραγωγού στο καρπούζι, καθώς έχουν φτάσει σχεδόν στη μέση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι, πλέον, οι βαρέλες, πωλούνται στο χωράφι στα 25 λεπτά το κιλό και τα στρογγυλά καρπούζια στα 20, όπως αναφέρει στην Agrenda ο Παναγιώτης Πασσάς, παραγωγός από την Αμαλιάδα της Ηλείας.

944507

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

146
1

Αυτό οφείλεται σε συμπύκνωση της παραγωγής, στην ταυτόχρονη ωρίμανση δηλαδή μεγάλου μέρους της παραγωγής, αλλά και στα φορτηγά που εξάγουν φορτία, χωρίς να έχουν κάτι να μεταφέρουν πίσω στη χώρα, με αποτέλεσμα το επιπλέον κόστος της μεταφοράς να το επωμίζεται ο παραγωγός.

Γενικά τα χωράφια με τα καρπούζια στη δυτική Ελλάδα καταφέρνουν παραγωγές της τάξης των 6-7 τόνων το στρέμμα, με πάνω από 8000 στρέμματα να καλλιεργούνται στην περιοχή.

Όπως τονίζει ο Χρήστος Βλάχος, γεωπόνος στη Μεσσηνία, το ενοίκιο του χωραφιού παίζει μεγάλο ρόλο στο αν ο αγρότης θα μείνει ευχαριστημένος.

Σε άλλους νομούς όπου καλλιεργείται το καρπούζι, όπως στο νομό Αχαΐας, το ενοίκιο για μια περίοδο, ενός αγροτεμαχίου στο οποίο ευδοκιμεί το καρπούζι, φτάνει περίπου τα 50 ευρώ το στρέμμα. Στη Μεσσηνία, τα αντίστοιχα αγροτεμάχια έχουν τιμή ενοικίασης από 250 έως 300 ευρώ το στρέμμα, με αποτέλεσμα οι διαφορές στην τιμή πώλησης να έχουν τεράστια σημασία για την τσέπη του παραγωγού.

Φέτος, η συγκομιδή του καρπουζιού στους δήμους Τριφυλίας και Πύλου Νέστορος καθυστέρησε πολύ σε σχέση με πέρσι που συγκομίστηκε στις 12 Μαΐου. Σε αυτό συνέβαλαν αρχικά τα καιρικά φαινόμενα κατά τη φύτευση που ανάγκασαν παραγωγούς να φυτέψουν αργότερα, αν και πολλοί κατάφεραν να το διαχειριστούν. Έπειτα, οι βροχές και τα κρύα στα τέλη του Απριλίου, την περίοδο που ξεκινά η καρπόδεση, έκαναν τα φυτά να ρίχνουν αμέσως τους καρπούς που δένουν. Πέρσι που επετεύχθη η πρωιμότητα, οι παραγωγοί απήλαυσαν τιμές που ξεκίνησαν από τα 50 λεπτά στο χωράφι, πέφτοντας φυσικά σταδιακά όσο έμπαιναν στην αγορά πιο όψιμες παραγωγές.  

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

16-06-2022 20:02MATILDA BROWN

Καλημέρα Είμαστε παγκόσμια εταιρεία χρηματοδότησης και επενδύσεων. Οι προσφορές μας περιλαμβάνουν, Αγροτική Οικονομική Εσωτερικά & Εταιρικά Οικονομικά Χρηματοδότηση Κατασκευών και Ανάπτυξης Asset Based & Real Estate Finance Η ελάχιστη προσφορά δανείου μας είναι 5.000,00 $ έως 90.000.000,00 $ Προσκαλούμε τους υποψήφιους πελάτες να έχουν πρόσβαση στις οικονομικές προσφορές μας με επιτόκιο 3%, επικοινωνώντας μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες. Email: ivbiadaobilifemotage@gmail.com Τηλεγράφημα: https://t.me/ivbiadaobifinance Χαιρετισμοί Ματίλντα Υπάλληλος δανείων

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία