BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Η οικονομική πανδημία μαγκώνει την αγορά αγροτικών προϊόντων

Σε… οικονοµική πανδηµία τείνει να εξελιχθεί ο κορωνοϊός που έχει πανικοβάλει διεθνείς χρηµαταγορές, έχει οδηγήσει σε µονοµερείς ενέργειες µε απαγορεύσεις των µετακινήσεων, επιφέροντας ταυτόχρονα ισχυρό πλήγµα στις εµπορικές συναλλαγές και στη διακίνηση των προϊόντων. 

Koronoios_Oikonomia

Πέτρος Γκόγκος

34
0

Όλα αυτά αφήνουν ορισµένες υπόνοιες ότι ίσως ο κορωνοϊός αποτελεί τελικά µια βαλβίδα για εκτόνωση της κόπωσης των υπερθερµασµένων παγκόσµιων αγορών ή τη βιτρίνα µιας επικείµενης ύφεσης που προσπαθούσαν ήδη από τον Αύγουστο να καµουφλάρουν οι κεντρικές τράπεζες. Αυτό µένει να φανεί από το µέγεθος της ανάκαµψης που θα ακολουθήσει όταν ο καιρός ζεστάνει, µε τις έως τώρα αναλύσεις πάντως να είναι αρκετά συγκρατηµένες.

Οι εξελίξεις είναι φυσικό να επηρεάζουν και τα αγροτικά εµπορεύµατα, καθώς η ζήτηση στις µεγάλες διεθνείς αγορές, ειδικά για τρόφιµα, έχει µειωθεί, ενώ η κάθετη πτώση της προσέλευσης τουριστών στην Ελλάδα µειώνει αντίστοιχα τις παραγγελίες για λαχανικά, φρούτα εποχής, όσπρια, ζυµαρικά κ.λ.π. τόσο από τα ξενοδοχεία όσο και από τα σηµεία µαζικής εστίασης. Εκτιµήσεις διεθνών οίκων υπολογίζουν τις απώλειες των εσόδων της χώρας από τον τουρισµό από 680 εκατ. ευρώ έως και 4,32 δισ. ευρώ, δηλαδή από 0,34 µονάδες έως και 2,16 µονάδες επί του ΑΕΠ. Υπάρχουν όµως και πιο δυσµενείς εκτιµήσεις, για έως και 3,5 µονάδες του ΑΕΠ χαµένες.

Τα παραπάνω εκτιµάται πως θα γίνουν στη φυσική αγορά αγροτικών προϊόντων της χώρας πιο αισθητά το προσεχές διάστηµα, αν και στον τοµέα των φρουτολαχανικών η ακύρωση της έκθεσης Freskon για το 2020, την οποία περίµεναν οι επαγγελµατίες του κλάδου για τη σύναψη νέων συµφωνιών, έστειλε τα πρώτα δυσοίωνα µηνύµατα.  

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, η αγορά έχει µειώσει ήδη εδώ και δύο εβδοµάδες την ζήτηση, όχι όµως ακόµα σε βαθµό που να κάνει την περίοδο αυτή να ξεχωρίζει σηµαντικά από τους υπόλοιπους κατά κανόνα υποτονικούς Μάρτηδες. Το κούµπωµα ωστόσο είναι πιο έντονο στη χοντρική και τις κεντρικές αγορές απ’ ό,τι στα σούπερ µάρκετ. Στην Κρήτη η ζήτηση και οι τιµές για τα οπωροκηπευτικά έχουν υποχωρήσει κατά 30% περίπου σύµφωνα µε υπολογισµούς του Μανώλη Χαριστάκη, που λειτουργεί δηµοπρατήριο στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος βλέπει ταυτόχρονα το νησί του να είναι ασυνήθιστα άδειο για την εποχή.

Από την άλλη η κινητικότητα στα σούπερ µάρκετ, οι πωλήσεις για τα προϊόντα που καταναλώνονται και αγοράζονται συχνότερα έχουν αυξηθεί κατά 35,7% σε σχέση µε πέρυσι, σύµφωνα µε την IRI. «Η λιανική συνεχίζει να πουλάει σα να µην έχει συµβεί κάτι» εξηγεί στην Agrenda ο Μάρκος Σαπουντζόγλου, καλλιεργητής οπωροκηπευτικών από  τη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σηµειωθεί πως και οι δύο συνοµιλητές µας βλέπουν µια θετική εξέλιξη στην αγορά που δραστηριοποιούνται στο κοµµάτι των εξαγωγών.  «Τελευταία το τηλέφωνο χτυπάει από την Σερβία και την Λευκορωσία από εµπόρους που θέλουν να πάρουν προσφορά και οι οποίοι µέχρι πρότινος προµηθεύονταν από την Ιταλία» αναφέρει ο κ. Χαριστάκης, µε τον κ. Σαπουντζόγλου να συµπληρώνει πως στις κοινές µε την Ιταλία αγορές, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη επιλογή. «Μέχρι και την  προηγούµενη εβδοµάδα, πελάτες µου στην Πολωνία µου ζητούσαν πράγµατα και ποσότητες που ήξερα ότι προµηθεύονται από την Ιταλία. Πλέον φοβούνται λίγο τα ιταλικά» σηµειώνει ο ίδιος. 

Συνέπειες του κορωνοϊού στα λιπάσματα και τη φυτοπροστασία

Η επιδηµία του κορωνοϊού στην Κίνα αναµένεται να πλήξει και τον τοµέα των λιπασµάτων και της φυτοπροστασίας, καθώς είναι από τις µεγαλύτερες χώρες παραγωγής λιπασµάτων και ενεργών συστατικών. Αυτό που µένει να απαντηθεί είναι το ποσό των προµηθειών που θα πληχθούν και η διάρκεια της διαταραχής.

«H Κίνα παρέχει µεγάλες ποσότητες πολλών µακροστοιχείων και δραστικών ουσιών για τη παραγωγή αγροχηµικών. Ένα παράδειγµα είναι η επαρχία Hubei, που αντιπροσωπεύει περίπου 14,7 εκατοµµύρια µετρικούς τόνους τελικής παραγωγής φωσφορικών αλάτων και σήµερα έχει περίπου 60% των εγκαταστάσεών της, εκτός παραγωγής. Τα αποτελέσµατα θα γίνουν αισθητά τουλάχιστον µέχρι τέλος Μαρτίου λόγω της µειωµένης παραγωγής και των προβληµάτων εφοδιασµού. Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτή η κρίση, τόσο πιο πιθανό είναι να δείτε κάποιες αυξήσεις των τιµών των αγροχηµικών» δηλώνει ο Samuel Taylor, αντιπρόεδρος της ανάλυσης των εισροών στον αγροτικό τοµέα στη Rabobank.

Ο διευθύνων σύµβουλος του Συνδέσµου Παραγωγών Καλαµποκιού Jon Doggett, παρατηρώντας τις διαταραχές στον εφοδιασµό των φυτοπροστατευτικών εταιρειών, σχολίασε τα εξής: «Εάν δεν µπορείτε να πάρετε τα βασικά συστατικά για τη σύνθεση των κύριων χηµικών ουσιών σας, θα έχουµε πρόβληµα. Ακόµα δεν είναι αντιληπτές οι επιπτώσεις. Αλλά πού βρισκόµαστε, στην αρχή, στη µέση ή στο τέλος της επιδηµίας του κορωνοϊού; Οι µέρες και οι εβδοµάδες µπροστά µας θα µας πουν».

Ο Lynn Justesen, από την Τεχνική Υπηρεσία Lead Row Crop της UPL εταιρείας αγροχηµικών προϊόντων, αναφέρει πως οι καραντίνες για τον κορωνοϊό έχουν προσθέσει επιπλέον ευπάθειες για τις εταιρείες που προέρχονται από την Κίνα. Σύµφωνα µε τον ίδιο, τα µέτρα καραντίνας για τον κορωνοϊό επιβάλλουν δύο εβδοµάδες διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων, χρονικό διάστηµα µεγαλύτερο για τη διαδικτυακή επαναφορά τους. Επίσης, οι µεταφορές, ο εφοδιασµός και τα τελωνεία θα µπορούσαν να προσθέσουν επιπλέον καθυστερήσεις. Η ρύθµιση του χρόνου είναι πολύ σηµαντική για τους λιανοπωλητές και τους καλλιεργητές, δεδοµένου ότι πλησιάζει η συγκοµιδή του 2020. Ο Justesen επισηµαίνει ότι η εταιρεία αγροχηµικών UPL προετοιµάζεται για το πώς θα µπορούσε να υπεκφύγει τις ελλείψεις, σε περίπτωση που λαµβάνονται καθυστερηµένα δραστικά συστατικά, έτσι ώστε τα εργοστάσιά τους να ανταποκρίνονται έγκαιρα στη ζήτηση των προϊόντων.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Fertilizer Management.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία