BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Μέχρι 20 ευρώ το 40κιλο στη βασική λίπανση και το ρευστό είναι βασιλιάς

Ισχυρή παραμένει η πίεση στην εγχώρια αγορά λιπασμάτων στο κατώφλι της σποράς των χειμερινών καλλιεργειών, με τις καταστροφές στη Θεσσαλία να έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες και τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων να κλείνουν την πόρτα στους αγρότες με εκκρεμείς οφειλές από την προηγούμενη σεζόν.

lipasmata_site_3

Πέτρος Γκόγκος

3911
5

Οι τελευταίοι τιμοκατάλογοι των εταιρειών του κλάδου, καταγράφουν μια μείωση της τάξης του 30 με 35% σε σύγκριση με πέρυσι και κοντά στο 50% σε σύγκριση με τα ιστορικά υψηλά της άνοιξης του 2022, αφού πλέον ένα 40κιλο σακί βασικής λίπανσης χειμερινών σιτηρών, 20-20-0 ή 16-20-0 ή 26-0-0, στοιχίζει πλέον από 19 έως 22 ευρώ, ανάλογα το τελικό προϊόν. Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν όταν μπαίνει ο παράγοντας της πίστωσης, αφού τα καταστήματα εφοδίων μπορεί να χρεώνουν από και πάνω 8% τους πιστωτές αγρότες, με την προϋπόθεση μάλιστα ότι δεν υπάρχουν οφειλές από προηγούμενες χρονιές.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για μια καλή στιγμή αγορών, αφού από τη μια βλέπουν τη ζήτηση να επιστρέφει, από την άλλη, διαφαίνονται στον ορίζοντα λόγοι μιας ανοδικής αντίδρασης των τιμών τις επόμενες εβδομάδες. Ήδη η άνυδρη αμμωνία έγραψε αύξηση 6% στις διεθνείς αγορές, ενώ έκθεση της Rabobank κάνει λόγο για ενίσχυση της ζήτησης στις αγορές λιπασμάτων κατά 5% .

Ειδικότερα στην ελληνική αγορά, κοντά στα 20 με 22 ευρώ  διαμορφώνεται η τιμή για ένα 40κιλο σακί με αζωτοφωσφορούχο 16-20-0 ή 20-20-0 έναντι των 35 ευρώ πέρυσι τον Οκτώβριο. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 40%. Μικρότερη είναι η υποχώρηση στα κοκκώδη λιπάσματα, με το 12-12-17, ένα βασικό λίπασμα για δενδρώδεις καλλιέργειες, να υποχωρεί με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους κατά 12 με 15% σε σύγκριση με πέρυσι.

Σε διεθνές επίπεδο, η τιμή στις πρώτες ύλες (φώσφορο, αμμωνία, άζωτο, κάλιο) έχουν υποχωρήσει έως και 50% ανά περιπτώσεις, σε σύγκριση με τα ιστορικά υψηλά του 2022.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες εκφράζονται ανησυχίες εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη μέση ανατολή, με το Ισραήλ να ελέγχει, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Rabobank, το 7% των παγκόσμιων εξαγωγών ποτάσας και το 3% των εξαγωγών φωσφόρου διεθνώς. Μάλιστα τα λατομεία απ’ όπου εξάγονται οι βράχοι φώσφορου και η ποτάσα, βρίσκονται στην έρημο Νεγκέβ, σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας. Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα διακοπής λειτουργίας των μονάδων παραγωγής λιπασμάτων.

Αν και υπάρχουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού των παγκόσμιων αγορών και δη της Βραζιλίας που αποτελεί βασικό πελάτη του Ισραήλ, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης στην περιοχή, οι αναλυτές της Rabobank στέκονται στις πιθανές συνέπειες μιας διακοπής στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Για το 2024 η ανάλυση της Rabobank κάνει λόγο για μια αύξηση της χρήσης λιπασμάτων κοντά στο 5%. Όπως εξηγούν οι εισηγητές της έκθεσης, η διόρθωση των τιμών διευκολύνει την αύξηση της κατανάλωσης. Ωστόσο παραμένουν ορισμένες προκλήσεις, που εστιάζουν κυρίως στα αζωτούχα λιπάσματα, αφού παραμένει εξασθενισμένη η ζήτηση από τους παραγωγούς δημητριακών και καλαμποκιού. Στο μεταξύ, ο παράγοντας του χειμώνα, στην Ευρώπη έρχεται να ενισχύσει το σενάριο πιθανής ανόδου των τιμών αφού διατηρείται η αβεβαιότητα στην αγορά ενέργειας, με τις τιμές για το φυσικό αέριο να εξακολουθούν να επηρρεάζουν αρνητικά το σύνολο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, πόσο μάλλον αυτής των λιπασμάτων.

 

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

01-11-2023 11:43Ηρακλης

20 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΑΚΙ ΛΕΕΙ

Απάντηση

01-11-2023 09:15Λάμπρος

Βρε παιδιά 20 € το κιλό Χ 40 κιλά το σακί, πόσο κάνει; κάτι λάθος κάνετε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

01-11-2023 08:35ΑΓΡΟΤΗΣ

Θα σπείρουμε χωρίς λιπασμάτα ότι πάρουμε έτσι να τα έχετε να τα βλέπετε στης παλέτες για ποιο λόγο να πάρω λιπασμάτα για να πουλήσω 0.15 καρπό

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία