Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εδώ Θεσσαλία

Μοντέλο αγελαδοτροφίας κλειστού τύπου μονάδες προβάτων στη Θεσσαλία

Στην κατάθεση συγκεκριµένων προτάσεων µε σκοπό την ανασυγκρότηση της παραγωγής στην περιοχή της Θεσσαλίας προχώρησε ο όµιλος Ελληνικά Γαλακτοκοµεία προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.

38-39_01_4

Γιώργος Λαμπίρης

3994
0

Μοντέλο αγελαδοτροφίας για κλειστού τύπου μονάδες προβάτων στη Θεσσαλία

Οι προτάσεις αφορούν στην αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου µε ενθάρρυνση αγοραπωλησιών από και προς άλλες περιοχές της χώρας. Στο πλαίσιο του πλέγµατος προτάσεων εντάσσεται και αυτή της χρηµατοδότησης των παραγωγών µέσω τραπεζικών λύσεων και συµβουλευτικής για αγορά ζωικού κεφαλαίου και ζωοτροφών. Επιδιώκεται ταυτόχρονα η επιχειρηµατική διαχείριση των εκάστοτε εκµεταλλεύσεων µε στόχο να είναι βιώσιµες τα επόµενα χρόνια.

Μεταξύ των βασικών ζητηµάτων που έθεσε ο όµιλος προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι και αυτό που σχετίζεται µε την επάρκεια ζωοτροφών µε την υπογραφή τριγωνικών συµβάσεων µε εταιρείες παραγωγής, καθώς η έλλειψη των ζωοτροφών είναι κάτι που αναδείχθηκε ως κυρίαρχο ζήτηµα στο διάστηµα των διαδοχικών κρίσεων που αντιµετώπισε ο πρωτογενής τοµέας τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, αναδεικνύεται από τον όµιλο ως πρόταση, η υλοποίηση χηµικών αναλύσεων στο νερό που δίνεται στα ζώα της περιοχής της Θεσσαλίας αλλά και σε εκείνο που χρησιµοποιείται για αρδευτικούς σκοπούς στις καλλιέργειες ζωοτροφών. Η πρωτοβουλία αυτή σύµφωνα µε τα Ελληνικά Γαλακτοκοµεία θα µπορούσε να συµβάλει στην πρόληψη περιστατικών µόλυνσης. Έναν ακόµα πυλώνα των προτάσεων αποτελεί η υλοποίηση εκπαιδεύσεων προς παραγωγούς για αντιµετώπιση φυσικών καταστροφών σε συνεργασία µε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιµατικής Αλλαγής, µε σκοπό την αντιµετώπιση µελλοντικών ακραίων φαινοµένων που στην περίπτωση της κακοκαιρίας Daniel είχαν ως αποτέλεσµα να χαθεί ένα σηµαντικό µέρος του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής.

Την ίδια στιγµή η µείωση στην εισκόµιση αιγοπρόβειου γάλακτος θα υπερβεί τα 2 εκατοµµύρια κιλά, µετά την επίδραση της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία, κάτι που ανέφερε ο διευθυντής ζώνης γάλακτος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Κουτσοδήµος στο πλαίσιο του συνεδρίου Dairy Conference. Ο λόγος είναι οι εκτεταµένες ζηµιές που προκάλεσε στην περιουσία των παραγωγών, γεγονός που κατ’ επέκταση έχει άµεση επίδραση στις παραγόµενες ποσότητες γάλακτος.

Μείωση παραδόσεων αιγοπρόβειου γάλακτος και κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων

Για να αντιληφθεί κανείς την επίδραση που είχε η κακοκαιρία Daniel, την εικόνα της καταστροφής έδωσε στο πλαίσιο του Dairy Conference ο γενικός διευθυντής ∆ιασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ – ∆ήµητρα, Ευστράτιος Νικολάου. Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε, ο αριθµός των εκµεταλλεύσεων που πραγµατοποίησαν παραδόσεις σε πρόβειο γάλα το 2023 µειώθηκε στις 4.845 από 5.096
που ήταν το 2022. Αντίστοιχα µειώθηκε στις 1.501 από 1.619 ο αριθµός εκείνων που παρέδωσαν γίδινο γάλα και στις 206 από 217 ο αριθµός των εκµεταλλεύσεων που παρέδωσαν αγελαδινό γάλα κατά τα έτη 2023 και 2022 αντίστοιχα. Στη Θεσσαλία υπολογίζεται ότι παράγεται πάνω από το 22% της συνολικής παραγωγής πρόβειου γάλακτος, το 16% γίδινου και το 12% αγελαδινού. Στην περιοχή παράγεται το 50% της φέτας, το 47% των µαλακών τυριών και το 10% των σκληρών και ηµίσκληρων τυριών.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία