BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Εντείνονται οι πιέσεις στην αγορά σιτηρών, χάνει 20 ευρώ η Φότζια

Άλλα 20 ευρώ ο τόνος χάνει η τιμή του σκληρού σίτου στη νέα λίστα της Φότζια, με την πρώτη ποιότητα να διαπραγματεύεται πλέον στα 465 ευρώ ο τόνος, έναντι των 495 ευρώ μερικές εβδομάδες πριν, στα τέλη του 2022.

sitari_site-Foggia

Πέτρος Γκόγκος

3483
1

Η δεύτερη ποιότητα, η οποία ανταποκρίνεται και στις προδιαγραφές του βασικού όγκου των ελληνικών εξαγωγών, έχει πλέον υποχωρήσει στην περιοχή των 453 ευρώ, κάτι που συνεπάγεται περεταίρω πιέσεις στα «ελληνικά FOB» που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα πληρώνονταν με δυσκολία στα 410 ευρώ ο τόνος. Οι τιμές στην ιταλική αγορά, βρίσκονται πλέον πολύ κοντά σε αυτές με τις οποίες γίνονται πράξεις στην φυσική αγορά της Γαλλίας, η οποία εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει σταθεροποιηθεί στα 460 ευρώ ο τόνος.

Η Φότζια έχει χάσει συνολικά 30 ευρώ από τις αρχές του έτους, δηλαδή μέσα στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις που έγιναν στο εμπορικό κέντρο, με την τρίτη πτωτική λίστα να προκύπτει έπειτα από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου.

Πλέον, στα σκληρά σιτάρια, οι τιµές στη λίστα της Φότζια αναγράφουν για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%, τιµή αποθήκης εµπόρου στα 460-465 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 450-53 ευρώ ο τόνος.

Τα μηνύματα από την ελληνική αγορά, για τα ελάχιστα πλέον σιτάρια που βρίσκονται σε χέρια παραγωγών, θέλουν τη ζήτηση μειωμένη. Πάντως, με δεδομένο ότι οι τιμές της Γαλλίας παραμένουν αμετάβλητες, τις περιορισμένες διαθεσιμότητες σκληρού σίτου στις ανατολικές ακτές του Καναδά (οι μεγάλες λίμνες που εξυπηρετούν τις μεταφορές από τον σιτοβολώνα της Δύσης προς τα λιμάνια του ανατολικού Καναδά έχουν παγώσει) αλλά και εν γένει τα λιγοστά αποθέματα έπειτα από απανωτές κακές σοδειές, μια στην Ευρώπη και μια στον Καναδά, αφήνουν λίγα περιθώρια σημαντικής περαιτέρω υποχώρησης των τιμών.

Όλα θα κριθούν από τις εκτιμήσεις σποράς σκληρού σίτου στον Καναδά, που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στον Φεβρουάριο. Προς το παρόν, το μόνο δεδομένο στην ελληνική αγορά για την επόμενη χρονιά, είναι τα συμβόλαια των 35 +3 λεπτών για τα συμβολαιακά στάρια που θα αλωνιστούν το 2023.

Στο μεταξύ, μια επίµονη υποχώρηση των τιµών σιτηρών στις ευρωπαϊκές αγορές, σε συνδυασµό µε τον ήπιο χειµώνα που έχει περιορίσει τη ζήτηση για ζωοτροφές από αρκετές κτηνοτροφικές µονάδες στην Ελλάδα, έχουν κατεβάσει στην περιοχή των 30 λεπτών το κιλό το σακιασµένο κριθάρι.

Μια αναλογία σε τιµές χύµα, θα τοποθετούσε την τιµή κοντά στα 26 µε 27 λεπτά το κιλό, ωστόσο η προσφορά στο µεγαλύτερο µέρος της πλέον γίνεται σε σακιά. Μέχρι τα µέσα ∆εκεµβρίου, αν και είχε παρατηρηθεί µια αντιστροφή της τάσης στις αγορές σιτηρών της Ευρώπης, οι τιµές είχαν διατηρηθεί γύρω από τα 35 µε 36 λεπτά το κιλό για το σακιασµένο κριθάρι. Πρόκειται λοιπόν για υποχώρηση της τάξης του 16,6%. Πιέσεις έχουν σηµειωθεί και σε άλλα κτηνοτροφικής χρήσης προϊόντα, όπως η σανοβρώµη, η τιµή της οποίας υποχώρησε την ίδια περίοδο από τα 33 µε 34 λεπτά το κιλό, στα 28 µε 29 λεπτά.

Γενικά η αγορά σιτηρών στην ΕΕ βρίσκεται σε πίεση, µε τις τιµές να έχουν χάσει το «πριµ πολέµου» όπως βάφτισαν τελικά οι εµπλεκόµενοι στην αγορά τα περίπου συν 80 µε 100 ευρώ ο τόνος που έγραψαν οι τιµές των περισσότερων σιτηρών την προηγούµενη άνοιξη. Τα βασικά αίτια υποχώρησης των τιµών εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιµές που διαµορφώνουν οι ρωσικές εξαγωγές, οι οποίες σε συνδυασµό µε το αδύναµο ρούβλι έχουν καταστήσει τα λιµάνια της Μαύρης Θάλασσας βασικό προορισµό εφοδιασµού σιτηρών για το µεγαλύτερο τµήµα της ζήτησης της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Την περίπτωση των ρωσικών εξαγωγών έχει διευκολύνει η παράταση που πήρε η συµφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας, µε τους διαδρόµους να έχουν σε σηµαντικό βαθµό ανοίξει στα λιµάνια της ευρύτερης περιοχής.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-01-2023 20:17IL

0,38 ίσως

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία