BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Κοντά στα 80 σεντς, πάνω 5,3% η διεθνής τιμή στα συμβόλαια βάμβακος

Με δύο συνεχόμενα limit up εισέρχεται το χρηματιστήριο βάμβακος στον κρίσιμο για τις σοδειές του βόρειου ημισφαιρίου Νοέμβριο, με τη διεθνή τιμή να βρίσκεται μια ανάσα από τα 80 σεντς η λίμπρα.

vambaki_site_02-11-22

Πέτρος Γκόγκος

12831
5

Αν και τα παραπάνω επίπεδα τιμών επιτεύχθηκαν και την περασμένη εβδομάδα, η μεταβλητότητα στην αγορά βάμβακος το τελευταίο διάστημα είναι τόσο έντονη, που κάθε πρόοδος επί των τιμών, χάνεται μέσα σε λίγα 24ωρα, με τις τιμές για το σύσπορο να υποχωρούν ακόμα και στα απαγορευτικά για τα οικονομικά δεδομένα της φετινής χρονιάς 65 λεπτά το κιλό. Μένει να φανεί η επίδραση που θα έχει στην αγορά η τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) και κυρίως τα συμπεράσματα που θα εξάγει η αγορά αναφορικά με ενδεχόμενη νέα αύξηση τους επόμενους μήνες. Πάντως η FED ξεκαθάρισε ότι οι νέες αυξήσεις στο μέλλον θα είναι μικρότερες των 75 μονάδων βάσης που εισήγαγε μέχρι σήμερα, κάτι που ανακούφισε κάπως τις αγορές. Όσο πιο ακριβό γίνεται το κόστος δανεισμού, τόσο πιο έντονες θα είναι οι πιέσεις στο χρηματιστήριο βάμβακος.

Από την άλλη, η ισοτιμία ανάμεσα στο ευρώ και το δολάριο επιστρέφει ξανά κάτω από την απόλυτη ισοτιμία (1 ευρώ = 99 σεντς) κάτι που ως γνωστόν βελτιώνει τις ελληνικές τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου ήταν μόλις η 17η «πράσινη» ημέρα από τις 28 Αυγούστου για τον δείκτη τιμών βάμβακος, με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου να έχουν χάσει 40 σεντς η λίμπρα περίπου από τότε. 

Φαίνεται πάντως πως η εκτίμηση της Agrenda περί μιας σταδιακής βελτίωσης της χρηματιστηριακής εικόνας στο βαμβάκι να επιβεβαιώνεται. Η αγορά παραμένει υπερπουλημένη, ειδικά σε επίπεδα κάτω από τα 75 σεντς η λίμπρα και για τον λόγο η αγορά αναζητά μετά από κάθε πτώση μια ισορροπία στη ζώνη των 80 σεντς. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι τα συμβόλαια της φετινής σοδειάς θα μπορέσουν να μπουν ξανά σε τροχιά 90 σεντς από τις αρχές του 2023, αν δεν υπάρξει κάποια ραγδαία αλλαγή στα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι αποδυναμώνεται κάπως και η έντονα πεσιμιστική αντίληψη για την παγκόσμια κατανάλωση. Τα αποθέματα Σεπτεμβρίου στην τελευταία έκθεση NASS είναι 4,5% λιγότερα συγκριτικά με τον περασμένο Αύγουστο, αν και βέβαια παραμένουν 8,9% κάτω από τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου το 2021. Παράλληλα, η κατανάλωση, αν και παραμένει σε ιστορικά χαμηλά για την περίοδο, φαίνεται ότι απορροφά μερικά δέματα παραπάνω συγκριτικά με την εικόνα που έδινε το USDA τον περασμένο μήνα.  

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

03-11-2022 16:55Εκκοκιστης

Μην κλείνετε τιμές !!!το βαμβάκι θα πάει πάνω από ένα ευρώ το κιλο!!!φετος είναι η χρόνια σας και δωράκι έκπτωση φόρου στο μισό τι άλλο θέλετε;;;; Σταματήστε να κλαίγεστε σαν τις χαζογκομενες!!! Ξεκινήστε να οργωνεται παραπάνω στρέμματα για τη νέα σεζόν!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-11-2022 14:55Δημήτρης Λιουτας Ω Ελλάς ηρώων χώρα τί ΓΑΪΔΆΡΟΥΣ ΒΓΆΖΕΙΣ ΤΏΡΑ

Ω ΕΛΛΑΣ ΗΡΏΩΝ ΧΏΡΑ ΤΊ ΓΑΪΔΆΡΟΥΣ ΒΓΆΖΕΙΣ ΤΏΡΑ.

Απάντηση

03-11-2022 10:04Βαμβακι

Τώρα που βγήκαν τα βαμβάκια στην Ελλάδα και είναι στα χέρια των εμπόρων πούρα πήραν τζάμπα ανεβαίνει ξανά ωραία πράγματα

Απάντηση

03-11-2022 09:43Αλήτες

Η κυβέρνηση έχει παρατήσει τους βαμβακοπαραγωγούς σε αντίθεση με πολλές άλλες καλλιέργειες κ δήθεν βιολογικά που δίνει πολλά λεφτά σε λίγες τσέπες . Έρχονται εκλογές , θα πάρετε τα @@ μας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία