BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Ελαιόλαδο από χοντρολιές Καλαμών

Ελαιόλαδο από χοντρολιές της ποικιλίας «Καλαμών», την πρώτη ύλη του ομώνυμου ΠΟΠ στις επιτραπέζιες ελιές, αποφάσισε να παράξει φέτος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτα.

olives-olive-slider-1272x821_copy57

Χρήστος Διαμαντόπουλος

1424
0

Τα στελέχη του Συνεταιρισμού ορμώμενα από τη μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπη Μαγιάτη, στο πλαίσιο του προγράμματος Aristoil, για τα οφέλη στην υγεία από τη βρώσιμη ελιά Καλαμών, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τον πλούτο της Μεσσηνιακής γης, παράγοντας από τις ελιές Καλαμών, ελαιόλαδο που έχει αυξημένο ποσοστό σε πολυφαινόλες, υπερτερώντας από τα κοινά ελαιόλαδα στις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες. Αν και η παραγωγή στις χοντρολιές δεν είναι μεγάλη (κυμαίνεται γύρω στους 2.000 τόνους ετησίως στη Μεσσηνία), το ελαιόλαδο που παράγεται από αυτές είναι υψηλής διατροφικής αξίας με ισχυρισμό υγείας (Health Claim) για τον ανθρώπινο οργανισμό. «Υπάρχει μια διεθνής τάση για ποιοτικό ελαιόλαδο με πολλαπλά ωφέλη στην υγεία», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Μιχάλης Αντωνόπουλος. Αξιοποιώντας τις τελευταίες ιατρικές και διατροφικές έρευνες οι διεθνείς αγορές προσανατολίζονται σε ελαιόλαδα με υψηλά στάνταρντ ποιότητας και πολυφαινόλες, παράγοντας ουσιαστικά ελαιόλαδα-φάρμακα για τον οργανισμό. Αυτήν τη διεθνή τάση θέλησε να αξιοποιήσει και ο Συνεταιρισμός, παράγοντας ελαιόλαδο από άγουρη χοντρολιά και όχι πλήρους ωρίμανσης. Η χοντρολιά βρίσκεται δηλαδή σε πρώιμο στάδιο ωρίμανσης και αυτό γιατί σύμφωνα με τις έρευνες, όταν η ελιά Καλαμών έχει ωριμάσει κατά 60%, τότε έχει και τις περισσότερες πολυφαινόλες που την καθιστούν προϊόν υγείας. Όσο λοιπόν, πιο άγουρος είναι ο καρπός, τόσο υψηλότερες ποσότητες σε φαινόλες δίνει στο λάδι, σύμφωνα με τις έρευνες.

Οι άνθρωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας εκτιμούν ότι φέτος θα παραχθεί 1 τόνος ελαιόλαδο από χοντρολιές, και θα μπει μέσα σε μπουκαλια των 750ml, εμπλουτίζοντας τη νέα σειρά OLIVELAND που το καλοκαίρι λάνσαρε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, καθώς έκανε rebranding στα προϊόντα του. Η παραγωγή του λοιπόν θα είναι περιορισμένη, λόγω της περιορισμένης ποσότητας χοντρολιών, και αυτό αυξάνει και την τιμή του.

Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, το νέο ελαιόλαδο-φάρμακο από ελιές ΠΟΠ Καλαμών ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τις επόμενες ημέρες, σε συσκευασία των 750ml με τιμή 10 ευρώ. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Αντωνόπουλο, μπορεί κάποιος από πολύ μικρή ποσότητα -μόλις μια κουταλιά ελαιόλαδο- να πάρει όλες εκείνες τις ευεργετικές ουσίες για τον οργανισμό. Να σημειωθεί τέλος ότι φέτος οι προβλέψεις για την παραγωγή  ελαιολάδου στην περιοχή δεν είναι ευοίωνες καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειωμένη παραγωγή, αλλά και για πλήγμα στην ποιότητα του ελαιολάδου λόγω του δάκου και των ασθενειών που έπληξαν τις ελιές.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό Ελαίας Καρπός που κυκλοφορεί. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία