BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Aναγνώριση ΔΟΕΠΕΛ βάσει νέου πλαίσιου των διεπαγγελματικών

Σε μια νέα εποχή εισέρχεται η ΔΟΕΠΕΛ που αναγνωρίζεται ως η επίσημη ελληνική διεπαγγελματική οργάνωση της επιτραπέζιας ελιάς.v

Ntoutsias-agronews_2

26
0

Η απόφαση αυτή, έρχεται σε μια περίοδο που ο κλάδος της ελαιοκομίας και δη της επιτραπέζιας ελιάς δοκιμάζεται έντονα, με την αγορά να πιέζει τις τιμές παραγωγού, όσο η κλειστή εστίαση και η ήπια εξαγωγική δραστηριότητα ελέω πανδημίας δυσκολεύουν το έργο της μεταποίησης.

 Σύμφωνα με την απόφαση της 10 Νοεμβρίου, η ΔΟΕΠΕΛ πληροί τις  ισχύουσες προϋποθέσεις  αναγνώρισης  και αποδεικνύει ότι κατά το χρόνο υποβολής της  αίτησης αναγνώρισης αντιπροσωπεύει διά των μελών της το 29,1% της συνολικής παραγωγής (μ.ο. τριετίας) και το 56,6% της μεταποίησης (μ.ο. τριετίας).

Σημειώνεται ότι η ΔΟΕΠΕΛ αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του Καν. (ΕΕ) 1308/2013, του ν. 4647/2019 και της αριθ. πρωτ. 2745/328012/2019 Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικά η απόφαση με την αναγνώριση της ΔΟΕΠΕΛ εδώ

Σε αυτήν την συνθήκη, η ΔΟΕΠΕΛ σε ρόλο συντονιστή καλείται να βάλει σε μια σειρά τα βασικά ζητήματα που προέβαλαν τα μέλη της σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, όπου διαπιστώθηκε ότι οι τρέχουσες τιµές αγοράς του προϊόντος βρίσκονται σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν την συνέχιση της καλλιέργειας για την παραγωγή ποιοτικού επιτραπέζιου καρπού, καταστρέφουν την οικονοµία των ελαιοπαραγωγών και µελλοντικά την αγορά των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαµών. Εκεί ο δευτερογενής τοµέας του κλάδου ενηµέρωσε ότι θα παρουσιάσει προτάσεις για την οµαλή απορρόφηση του προϊόντος από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν γενικότερα θέµατα που αφορούν στους εµπορικούς τύπους των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαµών και διαπιστώθηκαν τα οφέλη του παραγωγικού διαλόγου σε κλίµα συνεννόησης µεταξύ ελαιοπαραγωγών και µεταποιητικών/τυποποιητικών/εξαγωγικών µονάδων. Για µία ακόµη φορά γίνεται κατανοητό από τα µέλη ότι η ΔΟΕΠΕΛ είναι το βήµα που µπορεί να συσπειρώσει και ισχυροποιήσει τον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών για την επίλυση προβληµάτων που ανακύπτουν και για τον στρατηγικό σχεδιασµό της κατάκτησης των αγορών.

Σε σχετική της ανακοίνωση η ΔΟΕΠΕΛ αναφέρει:

Απόλυτη δικαίωση των προσπαθειών της αλλά και του οράµατος της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ συνιστά  η  αναγνώριση  ως  Εθνικής  της  Διεπαγγελµατικής  Οργάνωσης  Επιτραπέζιας  Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ),  µε  την  από  10/11/2020  απόφαση  του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  &  Τροφίµων (Α.Π. 3075/315134).

Η ΔΟΕΠΕΛ, πληρεί όλες τις προϋποθέσεις του νέου ν.4647/2019 και ξεκινά το ταξίδι της ως εθνικός φορέας, αντιπροσωπεύοντας το 29,1% του πρωτογενή τοµέα, 56,6% του δευτερογενή και το 79,6% του τριτογενή τοµέα.  

Η  αναγνώριση  της ΔΟΕΠΕΛ,  έρχεται  ως  κατάληξη  5ετούς  επίµονης  προσπάθειας  της  και  στενής συνεργασίας  και  κατανόησης  µε  τις  υπηρεσίες  του  ΥπΑΑΤ  και  της  επιτρέπει,  ως  εθνικός  πλέον φορέας,  την  αποτελεσµατική  και  ισορροπηµένη  εκπροσώπηση  του  κλάδου,  καθιστώντας  την προνοµιακό συνοµιλητή µε όλους τους αρµόδιους φορείς, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, για την προάσπιση των συµφερόντων ενός στρατηγικού για την εθνική οικονοµία εξαγωγικού προιόντος. 

Στο νέο πλαίσιο, στόχοι της ΔΟΕΠΕΛ είναι, µεταξύ άλλων:

·         ο σχεδιασµός και υλοποίηση εθνικής στρατηγικής για την επιτραπέζια ελιά

·         η δηµιουργία βάσης δεδοµένων µε όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα για την άσκηση πολιτικής και την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής

·         η  ενίσχυση  και  εφαρµογή  κανόνων  και  µέτρων  Ορθής  Παραγωγικής  &  Μεταποιητικής  Πρακτικής  για  την παραγωγή τελικού προιόντος άριστης ποιότητας

·         η  ενίσχυση  των  µέτρων  για  την  εξασφάλιση  ποιοτικών  προιόντων  φιλικών  προς  το  περιβάλλον  και  τον καταναλωτή και την πιστοποίησή τους µε βάση τις διεθνείς ποιοτικές προδιαγραφές

·         η ανάληψη πρωτοβουλιών και ενεργειών για την διατήρηση και ανάπτυξη της καλλιέργειας των ελληνικών ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς

·         η στήριξη ενεργειών που στοχεύουν στην µεγιστοποίηση της προστιθέµενης αξίας του προιόντος σε όλα τα στάδια  παραγωγής  του,  στην  διαφανή  διαχείριση  των  αγορών,  στην  συγκέντρωση  και  δηµοσίευση αναλυτικών στατιστικών στοιχείων του προιόντος κ.α., καθιστώντας την Οργάνωση το βήµα που µπορεί να συσπειρώσει και ισχυροποιήσει τον κλάδο των επιτραπέζιων  ελιών  για  την  επίλυση  προβληµάτων  που  ανακύπτουν  και  για  τον  στρατηγικό σχεδιασµό της κατάκτησης των αγορών. 

Οι  πύλες  της  Εθνικής  ΔΟΕΠΕΛ  παραµένουν  ορθάνοιχτες  σε  όλες  τις  οργανώσεις  παραγωγών, όλων  των  περιφερειακών  ενοτήτων  της  χώρας,  τα  µέλη  των  οποίων  καλλιεργούν  και εκµεταλλεύονται  τις  εξαιρετικές  επιτραπέζιες  ποικιλίες  της  χώρας  µας,  απευθύνοντας  τους πρόσκληση να συµπορευτούν. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία