Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πιστώθηκαν 188 εκατ. για συνδεδεμένη βάμβακος

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων πιστώθηκαν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα χρηματικά ποσά που περίμεναν οι αγρότες για την συνδεδεμένη βάμβακος, τις ενισχύσεις Μικρών Νησιών Αιγαίου αλλά και των υπολοίπων της Βασικής Ενίσχυσης.

Peiraiws-ATM

55
23

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η συνολική πληρωμή αγγίζει τα 188 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η πληρωμές της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος αγγίζει τα 176.162.272,38 ευρώ, σε 44.429 δικαιούχους παραγωγούς.

Δήλωση Αραχωβίτη για την πληρωμή

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε ότι «τα 176 εκατ. ευρώ ειδικής ενίσχυσης βάμβακος που δόθηκαν συνδέονται  με την παραγωγή προκειμένου οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας μας να συνεχίζουν να παράγουν το εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό βαμβάκι». Επιπλέον, για τους 1.774 βαμβακοπαραγωγούς που δεν πληρώθηκαν χτες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι «θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ζήτησα σήμερα την άμεση συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων οργανισμών, δηλαδή του  ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, ώστε να επιλυθούν τυχόν τεχνικές λεπτομέρειες και να συμπεριληφθούν στην επόμενη πληρωμή, που οριοθετείται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου».


Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ:

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει την πληρωμή άμεσων ενισχύσεων και ειδικών μέτρων στήριξης για τα Μικρά Νησιά Αιγαίου για τις αιτήσεις ενίσχυσης έτους 2018 συνολικού ποσού 187.596.979,81 ευρώ.

Αναλυτικά, στις  28.3.2019 καταβάλλονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων γεωργών τα κάτωθι ποσά.

Α. Πρώτη πληρωμή:

για την ειδική ενίσχυση βάμβακος ποσού 176.162.272,38 ευρώ σε 44.429 δικαιούχους

για τα ειδικά μέτρα στήριξης για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους συνολικού ύψους 9.459.274 ευρώ σε 36.522 δικαιούχους, το οποίο αναλύεται σε:

 

 • 8.400.538,19 ευρώ για τους παραδοσιακούς ελαιώνες σε 32.395 δικαιούχους
 • 243.868,06 ευρώ για τα εσπεριδοειδή σε 1.404 δικαιούχους
 • 370.978,96 ευρώ για την καλλιέργεια γεωμήλων σε 878 δικαιούχους
 • 148.634,17 ευρώ για την καλλιέργεια φασολιού –βρώσιμο λαθούρι (φάβα Σαντορίνης) σε 653 δικαιούχους
 • 13.935,76 ευρώ για το τοματάκι Σαντορίνης σε 79 δικαιούχους
 • 15.600,94 ευρώ για τα δαμάσκηνα Σκοπέλου σε 61 δικαιούχους
 • 265.717,92 ευρώ για το κριθάρι Λήμνου σε 1.052 δικαιούχους Β. Συμπληρωματικές πληρωμές :
 • για τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης ποσού 1.098.542,46 ευρώ σε 3.098 δικαιούχους
 • για την πράσινη ενίσχυση ποσού 545.299,9 ευρώ σε 1.368 δικαιούχους
 • για τους νέους γεωργούς ποσού 25.632,59 ευρώ σε 118 δικαιούχους
 • για τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή ποσού 26.970,55 ευρώ σε 212 δικαιούχους
 • για βρώσιμα όσπρια ποσού 6.289,12 ευρώ σε 45 δικαιούχους
 • για τον σκληρό σίτο ποσού 65.009,41 ευρώ σε 296 δικαιούχους
 • για τα ζαχαρότευτλα ποσού 26.877,97 ευρώ σε 9 δικαιούχους
 • για τους καρπούς με κέλυφος ποσού 38.504,61 ευρώ σε 216 δικαιούχους
 • για τα μήλα ποσού 19.967,87 ευρώ σε 67 δικαιούχους
 • για τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή ποσού 103.641,13 ευρώ σε 332 δικαιούχους
 • για τα σπαράγγια ποσού 18.697,82 ευρώ σε 12 δικαιούχους

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων. Τα ευρήματα αυτά αφορούν κυρίως σε :

 • Αιτούντες (418) που δεν παρέδωσαν σύσπορο βαμβάκι
 • Αιτούντες (1.774)που δεν πληρούν την προϋπόθεση της ελάχιστης παράδοσης
 • Αιτούντα (109) μέλη από διάφορες Οργανώσεις Παραγωγών, που δεσμεύτηκαν από την παρτίδα πληρωμής για περαιτέρω έλεγχο, καθόσον είχαν παραδώσει σύσπορο βαμβάκι (ατομικά) και εκτός Οργάνωσης Παραγωγών άνω του επιτρεπτού ορίου με βάση το καταστατικό λειτουργίας της Οργάνωσης.

Για τον έλεγχο της ελάχιστης παράδοσης θα αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ νεότερο αρχείο από εξατομικευμένες ζημιές από τον ΕΛΓΑ για να ληφθεί υπόψη στην επόμενη πληρωμή. Εξατομικευμένες περιπτώσεις παραγωγών που παρουσίασαν ευρήματα κατά τον διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο, με επίπτωση στο δικαιούμενο ποσό της βασικής ενίσχυσης, θα εξεταστούν επίσης, από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από την έκδοση σχετικών οδηγιών, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο.

Υπενθυμίζεται ότι για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (2108802000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540), το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δικαιούχων με τους εξής τρόπους:

Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη» (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab/#/login). Για να είναι δυνατή η είσοδος στην εφαρμογή είναι απαραίτητη η λήψη κωδικού και η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού από τη σελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ στην επιλογή “Εγγραφή”. Οδηγίες για τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και λήψης κωδικού περιέχονται στο αρχείο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/static/files/egxeiridio_online_xristi.pdf.

Επισημαίνεται ότι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης online για τα έτη 2014-2018 ή συμμετέχουν σε κάποιο μέτρο αγροτικής ανάπτυξης ΔΕΝ απαιτείται να παραλάβουν εκ νέου κωδικό. ü Μέσω της ενότητας Ψηφιακές Υπηρεσίες του portal ΙΡΙΣ (https://iris.gov.gr/) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (taxisnet).

Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις πληρωμες όπως ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:Πέμπτη δίνει τώρα την πληρωμή για την ειδική ενίσχυση βάμβακος ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Στην πληρωμή των δικαιούχων της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι θα προχωρήσει την, Πέμπτη 28 Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο Agronews ότι η πληρωμή θα γινόταν την Τετάρτη 27/3. 
Στην πληρωμή των δικαιούχων της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι θα προχωρήσει την, Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο Agronews ότι η πληρωμή θα γινόταν την Τετάρτη 27/3.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Τετάρτη η πληρωμή συνδεδεμένης βάμβακος λέει ο Αραχωβίτης
Την Τετάρτη 27 Μαρτίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων – σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά στο Agronews – ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι (περί τα 160 εκατ. ευρώ). Αν και η πληρωμή της αναμενόταν από τα τέλη Φεβρουαρίου η ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων, όπως έγινε γνωστό δεν επέτρεψε τελικά στη διαδικασία να τρέξει νωρίτερα, ενώ οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έλλειψη ρευστότητας, που πήγε πίσω την πληρωµή.
Το πριµ υπολογίζεται στα 68,5 ευρώ το στρέµµα, µε τους καλλιεργητές που είχαν ζηµιά λόγω καιρικών συνθηκών και πόρισµα των γεωπόνων του ΕΛΓΑ που να επιβεβαιώνει τη σχετική απώλεια παραγωγής, να µη χάνουν την ενίσχυση λόγω χαµηλότερου πλαφόν.     

Όπως έχει ήδη γράψει η Agrenda μετά τις αυριανές πιστώσεις αναμένεται να… ξεμπλοκάρουν και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του Οργανισµού Πληρωµών απέναντι στους αγρότες. Εκτός από τις συνδεδεµένες του 2018 που πιστώνονται κατά το σύνηθες σταδιακά, τους επόµενους δύο µήνες το βάρος θα πέσει στις εκκαθαρίσεις προγραµµάτων αλλά και εκκρεµοτήτων ενιαίας ενίσχυσης και εξισωτικών. 

Ειδικότερα, μετά την παρτίδα αυτή των πληρωµών αναμένονται οι οικονοµικές ενισχύσεις ύψους περί το 1 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς των µικρών νησιών του Αιγαίου όσον αφορά τις εξής καλλιέργειες: δαµάσκηνα Σκοπέλου, φασόλια και βρώσιµο λαθούρι, φάβα και ντοµατάκι Σαντορίνης, γεώµηλα, αγκινάρα Τήνου, εσπεριδοειδή σε Χίο, Σάµο, Κάλυµνο, Κάρπαθο και Ρόδο, κριθάρι Λήµνου και διατήρηση παραδοσιακών ελαιώνων. Επιπλέον θα πιστωθούν και κάποια υπόλοιπα από τις διορθώσεις που έγιναν µετά την πληρωµή των πρώτων 7 συνδεδεµένων ενισχύσεων (σκληρό σιτάρι, βρώσιµα όσπρια, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή, καρποί µε κέλυφος, µήλα και ζαχαρότευτλα).

Επιπλέον μετά την πληρωμή βάμβακος διοικητικοί από τις Περιφέρειες και τις ∆ΑΟΚ σε συνεργασία µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινήσουν τη διαδικασία των εκκαθαρίσεων, η ροή των οποίων θα εξαρτηθεί προφανώς από την ταµειακή ρευστότητα. Αυτό σηµαίνει δηλαδή ότι οι εκκρεµότητες όσων παραγωγών έχουν απλήρωτα υπόλοιπα από την ενιαία ενίσχυση της περσινής χρονιάς, αυτά θα κλείνουν µε σταδιακές πιστώσεις.

Εν τω µεταξύ, µέσα στην εβδοµάδα ή την πρώτη εβδοµάδα του Απριλίου δροµολογείται να πληρωθούν µια εκκαθάριση και οι δικαιούχοι της νιτρορύπανσης, του Κοµφούζιο και της ζιζανιοκτονίας των ορυζώνων. Μάλιστα έχει προηγηθεί η έκδοση σχετικής απόφασης που δηµοσιεύτηκε στη ∆ιαύγεια για τη διάθεση πίστωσης ποσού 15 εκατ. ευρώ που αφορά υπόλοιπα του προγράµµατος για το 2018.

Μέχρι το Πάσχα προγραµµατίζεται να δοθεί και η εκκαθάριση στους δικαιούχους του πρώτου έτους της δράσης των Σπάνιων Φυλών, ενώ για τον Μάιο δροµολογείται η εκκαθάριση του δεύτερου έτους της δράσης του Μέτρου 11 για τη Βιολογική Γεωργία και του πρώτου έτους της αντίστοιχης δράσης  για τη Βιολογική Κτηνοτροφία.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο σταδιακά θα πιστωθούν και οι υπόλοιπες συνδεδεµένες του 2018, µε τελευταίες αυτές για τα ζωικά που φαίνεται να πηγαίνουν για τον Μάιο, αν και από το υπουργείο αφήνουν να διαρρεύσει ότι γίνεται µεγάλος αγώνας η πληρωµή να τρέξει πριν το Πάσχα.

Σχόλια (23)
Προσθήκη σχολίου

04-04-2019 19:55George

Παιδιά μάθαμε αν τελικά μπήκαν χρήματα??Εγώ δεν έχω δει καμία κίνηση στον λογαριασμό μέχρι σήμερα (παραδοσιακοί ελαιώνες).

Απάντηση

29-03-2019 12:05Κώστας

Πραγματικά όλοι πέσαμε στην παγίδα του Αραχωβιτη και πιστέψαμε ότι θα πληρώσουν όλους όσους δεν έπιασαν τα κιλά σε Έβρο και Ροδόπη λόγω των γνωστών προβλημάτων. Δυστυχώς άλλο ένα μεγάλο ψέμα που μας οδηγεί στην απόγνωση....

Απάντηση

29-03-2019 09:08DHMHTRHS

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΙΠΟΤΑ ΜΟΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΟΣ

Απάντηση

29-03-2019 07:28Αναστασια

Παιδια αυτο ηταν τελος!Οσοι δεν συμπληρωσαν τα κιλα δεν πληρωθηκαν χθες!!Δυστυχως ο Κ υριος Αραχωβιτης ειπε παλι ψεματα!!! Γιαυτο ας ξυπνησουμε ολοι κ ας κανουμε κατι ειναι τα λεφτα κ ειναι υποχρεωμενοι να μας τα δωσουν!!!!

Απάντηση

28-03-2019 21:11Κκκκ

Βάλανε τίποτα ρε παιδιά;

Απάντηση

28-03-2019 21:09Κκ

Βάλανε συνδεδεμένη βάμβακος ρε παιδιά;η όχι;

Απάντηση

28-03-2019 20:59Βασίλης ΤΖΙΜΟΥΡΤΟΣ

67.5 τελικά η συνδεδεμένη του βαμβακιού από 74.5 που θα έπρεπε να είναι κανονικά, μετά από αρκετή καθυστέρηση, και συνεχίζεται το έργο κοινωνικής πολιτικής και αυτής της κυβέρνησης παίρνοντας τα χρήματα από τους πραγματικούς παραγωγούς βαμβακιού δίνοντας τα σε αεριτζιδες, μια που τα στρεματα μαγυρευονται μέχρι τελευταία στιγμή,

Απάντηση

28-03-2019 14:50teo

ειδε καποιος χρηματα!?γιατι εγω δεν βλεπω φραγκο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

28-03-2019 14:14tzon

συνεχιζονται τα ψεματα του συριζα για πια πιστωση μιλα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

28-03-2019 12:34Gredal

ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΣΠΕΡΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ .ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΜΕΣΑ 1 ΧΡΟΝΟ .ΑΧΡΗΣΤΟΙ .ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ΜΕΣΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΑΓΑΖΙ-ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ????ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΝΕΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία