BACK TO
TOP
Πληρωμές

Αναζητείται βοσκότοπος για εξισωτικές 2013 και 2014

Ως την επόµενη Παρασκευή ειδικά διακιώµατα, κάποια de minimis και υπόλοιπα από προγράµµατα.

K2

Ελένη Δούσκα

37
3

Μια απόφαση του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου µε την οποία δικαιώνεται κατά κάποιο τρόπο η ελληνική πλευρά για τον προσδιορισµό του «µόνιµου βοσκότοπου» και εποµένως για τις αντίστοιχες περιπτώσεις ενεργοποίησης δικαιωµάτων του 2008, επικαλείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαβεβαιώσει προεκλογικά ότι δεν έχει χαθεί τίποτα σε ότι αφορά στις εξισωτικές αποζηµιώσεις των ετών 2013 και 2014 που εκκρεµούν και των οποίων η τακτοποίηση, απ’ ότι φαίνεται, θα καθυστερήσει ακόµα. Από τη µία το θετικό είναι ότι έπεσε η «περιβόητη» υπογραφή των κοινοτικών, που θα επέτρεπε να µοιραστούν βοσκοτόπια στους κτηνοτρόφους, καλύπτοντας έτσι και τις εκκρεµότητες των ετών 2013 και 2014. Η όλη δουλειά περνά τώρα στους διοικητικούς του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι θα περάσουν τον κατάλληλο «κώδικα» στη βάση δεδοµένων, προκειµένου αυτόµατα το σύστηµα να υπολογίσει τα επιλέξιµα βοσκοτόπια και να τα µοιράσει στους δικαιούχους. Από την άλλη, όµως, λένε οι γνωρίζοντες ότι είναι ακόµα άγνωστο πόσες εκτάσεις ανά την Ελλάδα θα βρεθούν… διαθέσιµες. Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι προεκλογικά όλα θα τρέξουν πιο γρήγορα, ακόµα και µε κάποια λαθάκια, ώστε να µην προσφύγει στις κάλπες απογοητευµένη µια αρκετά µεγάλη µερίδα ψηφοφόρων. 

Κατά τα λοιπά, οι αγρότες έως την επόµενη Παρασκευή έχουν να λαβαίνουν ειδικά δικαιώµατα, µια διορθωτική πληρωµή ενιαίας ενίσχυσης, που θα περιλαµβάνει και δασικά, υπόλοιπα από προγράµµατα, όπως Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, κοµφούζιο και νιτρικά και κάποια από τα de minimis που εγκρίθηκαν.

Ειδικότερα, η απόφαση του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου που διευκολύνει τους χειρισµούς της ελληνικής κυβέρνησης και την οποία επικαλείται το υπουργείο, εκδόθηκε στις 15 Μαΐου 2019 και αναµένεται να αποτελέσει ισχυρή νοµιµοποιητική βάση για τους χειρισµούς και στις πιο πρόσφατες εκκρεµότητες. Η ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά µε την εξισωτική αποζηµίωση του 2013 και 2014 έχει τίτλο: Μετά από απόφαση του ∆ικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιο κοντά στη λύση για τους κτηνοτρόφους της χώρας µας και αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Η σταθερή προσπάθεια της Κυβέρνησης για το δίκαιο δίνει ένα νέο νοµικό κεκτηµένο για τη λύση της αδικίας των εξισωτικών 2013 και 2014, όταν οι προηγούµενες Κυβερνήσεις φρόντιζαν για ακριβώς το αντίθετο οδηγώντας σε περικοπές και επιστροφές µε την επιβάρυνση του Προϋπολογισµού της χώρας µας.

Η απόφαση του ∆ικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 15ης Μαΐου 2019, στην υπόθεση 0-341/17 Ρ (Ελληνική ∆ηµοκρατία, υποστηριζόµενη από το Βασίλειο της Ισπανίας, κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ορίζει πλέον ότι « ....το αποφασιστικό κριτήριο για τον προσδιορισµό του «µόνιµου βοσκότοπου» δεν είναι το είδος της βλάστησης που καλύπτει τη γεωργική έκταση, αλλά η πραγµατική χρήση της εν λόγω έκτασης για γεωργική δραστηριότητα η οποία είναι χαρακτηριστική για τους «µόνιµους βοσκότοπους». Κατά συνέπεια, η παρουσία ξυλωδών φυτών ή θάµνων δεν µπορεί αφεαυτής να αποκλείσει τον χαρακτηρισµό µιας έκτασης ως «µόνιµου βοσκότοπου», εφόσον δεν επηρεάζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η αποτελεσµατική χρήση της επιφάνειας για σκοπούς γεωργικής δραστηριότητας» (σκέψη 54 της απόφασης). Επίσης, δέχθηκε ότι « ... προκειµένου να καθοριστεί αν η οικεία έκταση πρέπει να χαρακτηριστεί ως «µόνιµος βοσκότοπος», κατά την έννοια του άρθρου 2, πρώτο εδάφιο, σηµείο 2, του κανονισµού 796/2004, το καθοριστικό κριτήριο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι όχι το είδος της βλάστησης που καλύπτει την έκταση αυτή, αλλά η πραγµατική χρήση της για γεωργική δραστηριότητα η οποία είναι χαρακτηριστική για τους «µόνιµους βοσκότοπους» (σκέψη 58 της απόφασης).

Η παραπάνω απόφαση µπορεί µεν να έχει εφαρµογή για το έτος 2008, όµως και για το έτος 2013 εκκρεµεί αναίρεση της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας ενώπιον του ∆ικαστηρίου. Ήδη ολοκληρώθηκε η γραπτή διαδικασία και έχει υποβληθεί αίτηµα στο ∆ικαστήριο για τη διεξαγωγή προφορικής συζήτησης, ο προσδιορισµός της οποίας εκκρεµεί (Απόφαση Επιτροπής ad hoc 50, Αριθµ. ∆ικ Υπόθεσης 0-797/18 Ρ).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε ότι «µε άοκνη την προσπάθεια για το δίκαιο, αναµένουµε τις επόµενες αποφάσεις και προσβλέπω ότι αυτές θα είναι απόρροια και σε συνέπεια µε την απόφαση του ∆ικαστηρίου της 15ης Μαΐου 2019. Υφίστανται λοιπόν πλέον ισχυρά ερείσµατα ώστε ο ανωτέρω ορισµός του µόνιµου βοσκότοπου να επεκταθεί και να εφαρµοστεί και για το έτος 2013, οπότε και θα ανοίξει ο δρόµος για την υπόθεση της εξισωτικής 2013 και ασφαλώς 2014 και την άρση των µεγάλων αδικιών για τους κτηνοτρόφους της χώρας µας».

 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 29 Ιουνίου, μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα

 

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

26-07-2019 20:54ΜΑΡΙΑ

ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ ΤΟΥ 2015 ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΩΣΤΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Απάντηση

30-06-2019 10:42Ioa

Να δωσουν την εξισωτικη 2013 2014 το κοσμακι ντροπη τους ρωτανε πως πεναει ο αγρότης? 😞Αλλα μονο στης εκλογες θυμουνται πως υπαρχουμαι

Απάντηση

30-06-2019 10:35Τεο

ΤΟ DE MINIMIS ΣΤΟ ΚΑΠΝΌ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ?? ΠΆΛΙ ΤΟ ΚΆΝΑΤΕ ΣΤΗΝ ΆΚΡΗ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΕ ΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΆ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ.. ΝΤΡΟΠΉ ΣΑΣ ΤΟ ΛΙΓΌΤΕΡΟ ΠΟΥ ΈΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΎΜΕ ΝΤΡΟΠΉ ΣΑΣ... ΥΠΟΣΧΈΣΕΙΣ ΜΌΝΟ ΥΠΟΥΡΓΏΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ.. ΘΑ ΤΑ ΠΟΎΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΆΔΑ..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα