BACK TO
TOP
Πληρωμές

Σε κίνδυνο εκπαίδευση και πληρωμές Νέων Αγροτών από Κακαβά

Στη μιζέρια του δημοσιοϋπαλληλικού κατεστημένου σκοντάφτει άλλη μια φορά η εκπαίδευση των Νέων Αγροτών για το λεγόμενο «πράσινο πτυχίο» που αποτελεί και προϋπόθεση για την πληρωμή τους από το αντίστοιχο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης σε αγροτική εκμετάλλευση.

2_Photo_Agro

Γιάννης Πανάγος

97
4

Ξαφνικά ανέκυψε θέμα επί πρόσθετης αμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνδράμουν τα κλιμάκια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου που προβλέπεται από το γνωστό πρόγραμμα των Νέων Αγροτών.

Μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου, δηλαδή της ΠΟΓΕΔΥ και δια του «κλειδούχου» της πλατείας Βάθη, Νίκου Κακαβά, προέδρου αυτής, οι γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλου που καλούνται αυτές τις μέρες να αναλάβουν δράση, σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τις περιστάσεις και την χρονική πίεση που ασκείται από τα πράγματα για να βγάλουν άλλη μια φορά… το χαρτζιλίκι τους.

Θύματα φυσικά της κακότροπης συντεχνίας, οι Νέοι Αγρότες, οι οποίοι, εκτός του ότι θα καθυστερήσουν να εισπράξουν τα χρήματά τους από το πρόγραμμα, δυσκολεύονται να διαμορφώσουν και τον ευρύτερο προγραμματισμό γύρω από την περαιτέρω ανάπτυξη της εκμετάλλευσής τους.

Ενδεικτική της ομφαλοσκόπησης και του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται και λειτουργούν οι συνδικαλιστές της ΠΟΓΕΔΥ, υπό την καθοδήγηση του… Κομαντάντε Κακαβά, είναι η ακόλουθη ανακοίνωση της εν λόγω οργάνωσης:

ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτοι και μη σύννομοι αποκλεισμοί των Γεωτεχνικών και
άλλων Δ.Υ και υπαλλήλων Νομικών Προσώπων από την αμοιβή
τους ως εκπαιδευτές κατά την πρωινή κατάρτιση των δικαιούχων
Νέων Γεωργών »

Κύριε Υπουργέ

Πρόσφατα έγινε από τον ΕΛΓΟ ΄΄ΔΗΜΗΤΡΑ΄΄ εκκίνηση της διαδικασίας κατάρτισης των Νέων Γεωργών που έχουν ενταχθεί στο Υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ 2014-2020. Σε εφαρμογή μάλιστα της με αρ. 23076/20-5-2019 (ΑΔΑ : ΨΒΜ7ΟΞ3Μ-ΦΕΔ ) ΄΄Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή πρότασης προς σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου ως εκπαιδευτές…΄΄ και των πινάκων που καταρτίσθηκαν κατόπιν των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, άρχισε να γίνεται πρόσκληση εκπαιδευτών από τα κατά τόπους Κέντρα ΄΄ΔΗΜΗΤΡΑ΄΄ .

Οι συνάδελφοί μας Γεωτεχνικοί Δ.Υ που είναι εκπαιδευτές και έκαναν αίτηση, και υποθέτουμε και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι στις εξατομικευμένες προσκλήσεις που έγιναν σύμφωνα με τους πίνακες κατάταξης υπήρχαν υποσημειώσεις της μορφής ΄΄Για τα πρωινά μαθήματα εφόσον είστε υπάλληλοι του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, δεν θα πληρωθείτε...΄΄. Ουσιαστικά καλούνταν να παρέχουν αμισθί εργασία κατά παράβαση κάθε εργατικής νομοθεσίας και κώδικα εργασίας (π.χ όπως του κώδικα Δ.Υ –ν.3528/2007) .

Ανατρέχοντας στην κείμενη νομοθεσία για τις συγκεκριμένες εκπαιδεύσεις, επισημαίνουμε ότι αυτές εδράζονται στην με αρ. 32/15688/25-01-2019 ( ΦΕΚ 320/Β΄/8-02-2019 ) Απόφαση του προκατόχου σας Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στην προαναφερθείσα πρόσκληση ενδιαφέροντος. Πουθενά σε αυτές δεν αναφέρεται ότι οι προσλαμβανόμενοι εκπαιδευτές δημόσιοι υπάλληλοι, εφόσον τα μαθήματα είναι πρωινά, θα εργάζονται αμισθί. Στο πρώτο άρθρο μάλιστα της συγκεκριμένης Υ. Α 32/15688/25-01-2019, στο οποίο μεταξύ άλλων καθορίζονται και τα των διαδικασιών απασχόλησης και αμοιβών των εκπαιδευτών και λοιπού προσωπικού, η μόνη αναφορά για τους Δ.Υ είναι η αναγκαιότητα εφαρμογής του άρθρου 31 του υπαλληλικού κώδικα (άρθρο 31 του ν. ν.3528/2007). Το συγκεκριμένο όμως άρθρο 31, όπως αυτό ισχύει, τιτλοφορείται ΄΄ Άσκηση Ιδιωτικού έργου με αμοιβή ΄΄ και καθορίζει την διαδικασία που οι Δ.Υ μπορούν να πάρουν άδεια από την υπηρεσία τους και ν ασκήσουν αμειβόμενοι ιδιωτικό έργο όπως προφανώς αυτό του εκπαιδευτή. Επίσης, σημειώνουμε ότι με την Υ.Α 32/15688/25-01-2019 καταργήθηκε η προηγούμενη σχετική Υ.Α 1151/59872/01-06-2017 (ΦΕΚ 1974/Β΄/2017) και κατά λογική συνέπεια όποιες αποφάσεις του Δ.Σ του οργανισμού εδράζονταν σε αυτή.

Με λίγα λόγια ο ΕΛΓΟ ΄΄ΔΗΜΗΤΡΑ΄΄ κάλεσε τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτές – δημόσιους υπαλλήλους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους- να κάνουν αιτήσεις και με δική του εσωτερική απόφαση - η οποία πουθενά δεν αναφέρεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος - αποκλείει από την αμοιβή, κατά παράβαση κάθε διαδικασίας, τους δημοσίους υπαλλήλους από την αμοιβή εφόσον τα μαθήματα είναι πρωινά.

Ουσιαστικά ο συγκεκριμένος Οργανισμός εμπαίζει τους συναδέλφους μας, καθώς τους λέει ότι ναι μεν σας επιλέξαμε ως εκπαιδευτές, σύμφωνα με την προηγηθείσα προκήρυξη και την κατάταξή σας για κάποια πρωινά σεμινάρια, αλλά αφού πάρετε άδεια από την υπηρεσία σας και χρεωθείτε με κανονική άδεια, δεν θα αμειφτείτε γιατί έτσι εγώ αποφασίζω.

Κύριε Υπουργέ

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη πρακτική του ΕΛΓΟ ΄΄ΔΗΜΗΤΡΑ΄΄ είναι απαράδεκτη και όπως σας αναλύσαμε είναι και μη σύννομη. Σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα στο Δ.Σ του εποπτευόμενου από εσάς οργανισμού προκειμένου ν΄ αναιρέσει την απόφαση του - αν υπάρχει τέτοια και δεν είναι κάποιου άλλου είδους αυθαιρεσία - για μη αμοιβή των Δ.Υ όταν διδάσκουν στα σεμινάρια κατάρτισης κατά τις πρωινές ώρες. Πιστεύουμε ότι είναι το ελάχιστο που μπορεί και πρέπει να γίνει ώστε ν΄ αποκατασταθεί η λογική, η νομιμότητα και φυσικά η αδικία που συντελείται κατά του συνόλου των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε αντιδιαστολή με ότι εφαρμόζεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

24-09-2019 15:39νικος

O κ, Κακαβας θα μας απάντηση για το γεγονος οτι οι υπάλληλοι ΝΠΔΔ κ ΝΠΙΔ φαίνονται στα προγράμματα νέων αγροτών να το 2017 να δουλεύουν την ίδια μέρα 8 ώρες στην υπηρεσία τους και 6 ώρες στα σεμινάρια σύνολο 14 ώρες το 24 Ξερει ο κ,Κακκαβας οτι αυτο απαγορεύεται , πέραν οτι αυτό ειναι κοροϊδία που θίγει τους σοβαρούς δημόσιους υπαλλήλους, εκτός αν ο κ Κακκαβας υπηρετεί αυτους τους ολίγους που κάνουν πως δουλεύουν και κάνουν πως καταρτίζουν τους αγρότες Ο κ, Κακκαβας να μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνι, γιατί πολλοί συνάδελφοι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν υπόλογη για .....πολλές παραβάσεις όπως π.χ φορολογικές, κ.λ.π

Απάντηση

24-09-2019 14:38Νίκος

Τελικά για να δώσουν 5 και μάλιστα καθυστερούμενα στον αγροτη κάποιοι που τον περιτρυγιριζουν παίρνουν 20 και μάλιστα προκαταβολικα !! Κάνανε νέους αγρότες το 2016 και τρεις μήνες πριν τελειώσει το 2019 ΘΑ ξεκινήσουν να κάνουνε σεμινάρια για να τους μάθουν πως να καλλιεργούν !! Μήπως νομίζουν ότι όλοι αυτοί οι νέοι αγρότες είναι κορόιδα κ τρώνε κουτόχορτο? Αυτοί που σκέφτηκαν ότι πρέπει πρώτα να κάνεις κάποιον νέο αγροτη και 3 χρόνια μετά να τον εκπαιδευσεις ΠΏΣ να γίνει σωστος αγροτης , μήπως χρειάζονται αυτοί οι ίδιοι εκπαίδευση και σεμινάρια ? Ακόμη και αν αυτοί οι νέοι αγρότες δεν είχαν τη γνώση και τα εφόδια αυτά τα τρία χρόνια που περάσανε το σίγουρο είναι ότι φρόντισαν με κάθε τρόπο κ μέσο να ΜΑΘΟΥΝ για να μπορέσουν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους, γιατί κανείς αγροτης δεν πηγαίνει στο ΑΤΜ της τράπεζας για να λάβει μισθό στο τέλος καθε μηνα βρέξει χιονισει , αλλά πληρωνεται βάση της ποσοτητας και ποιοτητας αυτών που παράγει αν τελικά καταφέρει να συγκομισει και πουλήσει το τελικό προϊόν έχοντας σύμμαχο του τις καιρικές συνθήκες! Και εκτός όλων αυτών πριν δύο χρόνια από αυτούς τους ίδιους ανεκπαιδευτους, για τους κυβερνωντες, νέους αγρότες ζήτησαν να επενδύσουν με τα περιβόητα σχεδια βελτίωσης για τα οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα κάνουν την αξιολόγηση ζήτησαν και έξτρα αμοιβή γιατί δεν τους φτάνει ο μισθός! Τον αγροτη που εδω και 2 χρόνια πλήρωσε μελετητές και τόσο καιρό τον περιπαιζουν τον ρωτάει κάνεις πως τα βγάζει πέρα και πόσο ακόμη πρέπει να περιμενει για να μάθει αν θα μπορέσει τελικα να επενδύσει μέσω των σχεδίων ή εάν θα πρέπει να βρει εναλλακτικό τρόπο επένδυσης?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

24-09-2019 10:50Giorgos

Μπορεί κάποιος να μου πει αν μας δώσουν την τρίτη δόση νέον αγροτών 2014 Ακόμα περιμένουμε έλεος....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα