BACK TO
TOP
Πληρωμές

Με βεβαίωση ΟΠΕΚΕΠΕ η αποδέσμευση ειδικών ενισχύσεων

Άργησαν κατά πώς φαίνεται να πάρουν είδηση εφορία και χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα, τον χαρακτήρα ακατάσχετου που είχαν οι έκτακτες ενισχύσεις λόγω της πανδηµίας που κατανεµήθηκαν στους αγρότες το 2020.

9_11

Πέτρος Γκόγκος

585
7

Αποτέλεσµα αυτού, αρκετοί αγρότες δικαιούχοι να βλέπουν τα ποσά δεσµευµένα στους λογαριασµούς τους, και τώρα καλούνται να αποδείξουν µε την προσκόµιση σχετικής βεβαίωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι πρόκειται για ειδική ενίσχυση που είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Μάλιστα, παρά την ύπαρξη σχετικής απόφασης που ήδη έχει πάρει ΦΕΚ, η αποδέσµευση των χρηµάτων δεν γίνεται αυτόµατα, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda.

Την τελευταία εβδοµάδα του έτους, ήδη υπήρχαν περιπτώσεις στις οποίες είχαν δεσµευτεί χρήµατα προς την εφορία, τα πιστωτικά ιδρύµατα και τα ασφαλιστικά ταµεία. Σε επιστολή του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών ∆ήµου Ιεράπετρας, κατήγγελλε τότε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και µε αποδέκτες και την ΑΑ∆Ε, τον ΕΦΚΑ και τα Τραπεζικά Ιδρύµατα, ότι «ουδεµία ∆ηµόσια Υπηρεσία, Ασφαλιστικά Ταµεία και Πιστωτικά Ιδρύµατα έχουν επίσηµη ενηµέρωση για αυτό το άρθρο πού έχει ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και έχει δηµοσιευθεί ήδη σε ΦΕΚ από τις 23/12/2020.». Με τη νέα χρονιά αρκετοί ήταν οι παραγωγοί που ήρθαν σε επικοινωνία µε την Agrenda αφού έβλεπαν και αυτοί ότι τα ποσά που είχαν λάβει µέσω του µέτρου 21 που επιδότησε τους παραγωγούς ελαιολάδου, είχαν δεσµευτεί από την τράπεζα για διάφορες οφειλές που είχαν.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ λοιπόν, οι παραγωγοί πρέπει να πάρουν ειδική βεβαίωση που θα βρουν µέσω της καρτέλας αγρότη, είτε απευθυνόµενοι στο ΚΥ∆ που τους βοήθησε να υποβάλουν την αίτηση αρχικά, είτε και µόνοι τους. Τονίζεται ότι η αποδέσµευση των ποσών δεν γίνεται αυτόµατα, παρά τη νοµοθετική ρύθµιση, οπότε θα χρειαστεί από  µόνοι τους οι ενδιαφερόµενοι να κινήσουν τη διαδικασία.

Υπενθυµίζεται ότι µια από τις τελευταίες πράξεις του υπουργού Μάκη Βορίδη προτού αποµακρυνθεί από τον έκτο όροφο της πλατείας Βάθη, ήταν η θεσµοθέτηση µε σχετικό ΦΕΚ που καθιστά τις ενισχύσεις αυτές αφορολόγητες, ανεκχώρητες, ακατάσχετες. Επιπλέον, σύµφωνα µε το ΦΕΚ δεν συµψηφίζονται έναντι βεβαιωµένων οφειλών προς το ∆ηµόσιο, νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου, οργανισµούς τοπικής αυτοδιοίκησης και νοµικά πρόσωπά τους, ασφαλιστικά ταµεία και πιστωτικά ιδρύµατα. Παράλληλα, δεν υπόκεινται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του ∆ηµοσίου, συµπεριλαµβανοµένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

11-01-2021 21:58Σάκης

Εμένα μου πήραν τά μισά απ'το 500αρικο πού πήρα απ' τους παραγωγούς λαϊκών αγορών.. λόγω τού πρώτου λοκνταουν.. έκανα ότι μου ζήτησαν απ' την τράπεζα κ ακόμα περιμένω ......

Απάντηση

11-01-2021 21:16ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΡΚΑΤΣΑΚΗΣ

Εμένα η τράπεζα Πειραιώς που για μένα είναι.μπουρδελο μου δευσμεσαι την τρίτη δόση που είχαν βάλει σε ακατάσχετο.λογαριασμο πάω λοιπόν στην πειρεως στον προϊστάμενο στο νέο Ηράκλειο Αττικής έκανε κάτι χαρτιά και κράτησε το τηληφωνονο μου να με πάρει γιατη έστειλε λέει τό έτοιμα στης κατασχέσεις και θα του απαντούσαν του λιθίου του είπα οκ θα περιμένω τηλέφωνο σας αλλά φευγωμτας μου έκοψε και σταμάτησα στην τράπεζα Πειραιώς πάλη στη λεωφόρο Ηρακλείου και λέω το πρόβλημα μου με στέλνουν στο ταμείο η ταμίας περνάει ενκριση από τον προϊστάμενο και τα πήρα και έφυγα καμιά ώρα με περνάει ο μ@λ@κ@ς τηλεφωνο και μου λεει ότι είναι κατασχεμενα και του είπα ότι τα πηρα και τον ξαναειπα και του έκλεισε το τηλέφωνο

Απάντηση

11-01-2021 18:31Koula

Η τράπεζες από όπου πήραν εντολές για δέσμευση των λογαριασμών των αγροτών έτσι να τους αποστείλουν και την άρση των χρημάτων που έχουν δέσμευση. Προς χείρας τρίτων. Τόσο απλά είτε είναι εφορία, Δήμους, βιάστηκαν η ρυθμίσεις στις οφειλές προς Δήμους ξεκινάει από 1/3/2021 δηλαδή θα κρατούν τα χρήματα η τράπεζα θα καταβάλει προς Δήμους. Τότε τι λένε αν δώσουν εφάπαξ απαλλαγή από πανωτόκια. Η κάνουν κάποιες ρυθμίσεις.

Απάντηση

11-01-2021 17:20Στεφ

γιανα δεσμευονται χρηματα σημαινει οτι τα χρωστανε απο παλια. τι καλα ειναι να μην πληρωνουμε!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα