Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Ως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται η πληρωμή πρώτων συνδεδεμένων

Κι άλλη υποµονή καλούνται να κάνουν οι αγρότες όσον αφορά τις πληρωµές, µέχρι τουλάχιστον να οριστεί νέος πρόεδρος στον Οργανισµό Πληρωµών και να πέσουν οι απαραίτητες υπογραφές για να τρέξουν οι διαδικασίες.

6_pin_37

Ελένη Δούσκα

257
8

Πρώτα απ’ όλα εκκρεµούν οι αποφάσεις µε το ύψος των ενισχύσεων των πρώτων συνδεδεµένων, συνολικού ποσού περί τα 50 εκατ. ευρώ, προκειµένου να ακολουθήσουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και να βγει παρτίδα πληρωµής.

Ακόµα πιο πίσω από το σύνηθες δείχνει να πηγαίνει και η ειδική ενίσχυση βάµβακος, ίσως και για τις αρχές Απριλίου, ενώ οι εκκρεµότητες από τα υπόλοιπα της εξόφλησης της ενιαίας του 2020, που αφορούν 3% επί της βασικής, 5% επί του πρασινίσµατος και 10% οι γεωργοί νεαρής ηλικίας, αναµένονται κοντά στο Πάσχα και εφόσον τακτοποιηθούν και τα ζητήµατα µε το Εθνικό Απόθεµα. Άλλωστε, τη διαδικασία πήγε πίσω η πρόσφατη εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, µε υπογραφή Φάνη Παπά πριν την παραίτησή του, που δίνει περιθώριο µέχρι τις 31 Μαρτίου στις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά µε την προθεσµία επανελέγχου των αιτηµάτων άρσης επικάλυψης, επιλεξιµότητας και ένταξης σε περιφέρεια των αιτήσεων του έτους 2020, από τους παραγωγούς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών καθιστούν σαφές ότι όποιες διορθώσεις ολοκληρώνονται – που σε αυτή τη φάση τουλάχιστον θα έχουν να κάνουν µε απλές διορθώσεις από την πλευρά των παραγωγών κυρίως- θα µπαίνουν σε πληρωµή. Στα «εύκολα» να υπολογιστούν και οι εξοφλήσεις για τα προγράµµατα της περσινής χρονιάς, αρχής γενοµένης µε τα Νιτρικά για τα οποία υπάρχει ήδη απόφαση πίστωσης 11,7 εκατ. ευρώ.

Οι µέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόµενες ηµέρες θα υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις ούτως ώστε από το τέλος της επόµενης εβδοµάδας να ξεκινήσουν οι πιστώσεις για τις συνδεδεµένες σε σκληρό σιτάρι, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και σανοδοτικά ψυχανθή, καρπούς µε κέλυφος, µήλα, όσπρια που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και ζαχαρότευτλα. Από τις κατά τόπους ∆ΑΟΚ οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ τώρα το βάρος πέφτει στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις διασταυρώσεις. Υπάρχει, βέβαια, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, και το καλό σενάριο, να γνωρίζουν ήδη οι υπηρεσιακοί της ∆οµοκού τα ποσά ανά συνδεδεµένη, ασχέτως αν δεν έχουν ακόµα αναρτηθεί στη ∆ιαύγεια οι σχετικές αποφάσεις, και η όλη διαδικασία να τρέξει ακόµα πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι µέχρι  το τέλος του µήνα θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωµή του πρώτου πακέτου των συνδεδεµένων.

Υπενθυµίζεται ότι όσον αφορά το σκληρό σιτάρι, λόγω σηµαντικής αύξησης των καλλιεργούµενων στρεµµάτων, η συνδεδεµένη εκτιµάται ότι θα είναι αισθητά µειωµένη από τα 8,13 ευρώ το στρέµµα του 2019, ενώ δεν αποκλείεται να πέσει και κάτω από τα 6,5 ευρώ το στρέµµα.

Αµέσως µετά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και µέσα στο πρώτο δεκαήµερο του Απριλίου ακολουθεί η ειδική ενίσχυση βάµβακος, συνολικού προϋπολογισµού περί τα 187 εκατ. ευρώ. Αυτή τη φορά, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, η καθυστέρηση έχει να κάνει µε το µπλοκαρισµένο µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεν επέτρεψε στους διοικητικούς του φορέα να προχωρήσουν στους ελέγχους σχετικά µε τις παραδόσεις ποσοτήτων από τους παραγωγούς στα εκκοκκιστήρια και µετά τις ηλεκτρονικές τους καταχωρήσεις, που καθορίζουν και τα ποσά της πληρωµής κάθε βαµβακοπαραγωγού. Να σηµειωθεί ότι η ενίσχυση να υπολογίζεται περί τα 67 ευρώ το στρέµµα.

Τέλος, το επόµενο διάστηµα και πιθανότατα µαζί µε τις συνδεδεµένες, δροµολογείται να πιστωθούν και οι ενισχύσεις για τους παραδοσιακούς ελαιώνες, αλλά και τα ειδικά καθεστώτα για τα µικρά νησιά του Αιγαίου. 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

16-03-2021 17:54Κυρος

Δώστε τις συνδεδεμένες ρε απατεώνες του επιτελικού μπαχαλου.....τα κάνατε μαντάρα... ανίκανοι ραντεβού στις κάλπες για κατάμαυρο...

Απάντηση

13-03-2021 10:37Κυρος

Ας είναι πιο προσεκτικοί οι φίλοι αγρότες στις επόμενες εκλογές , καθώς στις προηγούμενες επέλεξαν το επιτελικό μπαχαλο....

Απάντηση

12-03-2021 08:33ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΨΑΧΝΕΙ

Με αυτό το φερέφωνο του Αγρινίου (νομίζω Μελάς λέγεται και όχι μόνο αυτός ) που έχουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και τα παιδάκια που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν στην γνωστή μηχανοπαρέα αλλά τώρα είναι επιστήμονες και ειδικοί, πλέον ζήσε Μαϊ μου να φας τριφύλλι!!!Μπράβο Κούλη, με το επιτελικό σου κράτος και τους αρίστους σου!!! ΕΥΓΕ!!! ΤΕΤΟΙΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ

Απάντηση

12-03-2021 07:23ΕΛΕ

Στις εκλογές ούτε το ψήφο σου δε θα βρεις Κούλη στην καλπη

Απάντηση

12-03-2021 06:46Γιώργος

Την ενίσχυση στο βαμβάκι λόγο covid ρε λαμογια πότε θα τα δώσετε...?

Απάντηση

11-03-2021 13:56agrotis

Παραιτηθητε ολοι εκει στον ΟΠΕΚΕΠΕ Π@@@@@Α ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ......ΒΟΡΙΔΗ ΗΡΩΑ ΚΑΤΑΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΦΑΣ...!!!

Απάντηση

11-03-2021 13:05Αντωνης

Για τα deminimis τον ροδακινοπαραγωγων θα ενημερωθουμε εμεις οι αγροτες της ημαθιας τελικα εαν δωθουν οι μας κοροιδεουν εδω και 8 μηνες.Μονο συσκεψεις και συναντησεις αλλα αποτελεσμα κανενα.Θα περετε απο τον Κ Λιβανο καμια απαντηση γι αυτο το θεμα?Ημερομηνιες πληρωμης θελουμε να μαθουμε και το ποσο ανα στρεμμα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία