BACK TO
TOP
Πληρωμές

Διορθωτικές πληρωμές ειδικής βάμβακος, μετά σπόροι σποράς και ζωικά

Προς το τρίτο δεκαμήμερο του Απριλίου υπολογίζονται οι πληρωμές του δεύτερου πακέτου συνδεδεμένων ενισχύσεων, ενώ αργά συνεχίζουν να κινούνται οι διαδικασίες για την πίστωση των έκτακτων κρατικών ενισχύσεων σε πατάτα, νεροβούβαλους, καρπούζια και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

epidoma-534evro-katavoli

173
6

Σε κάθε περίπτωση το χρονικό πλαίσιο να παραμένει εξαιρετικά ρευστό εξαιτίας της αποσάθρωσης των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ και της «αφλογιστίας» του ΟΣΔΕ.

Ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για τον ακριβή χρόνο των πληρωμών, λέγοντας γενικώς και αορίστως ότι… μέχρι το τέλος Ιουνίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πληρώσει ακόμα 352 εκατ. ευρώ.

Ειδικά στην περίπτωση των έκτακτων ενισχύσεων λόγω της πανδημίας, θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι παρά την έγκριση του πακέτου από την Κομισιόν εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, η διαδικασία πληρωμής που στην περίπτωση του περασμένου χειμώνα χρειάστηκε ένα μήνα σχεδόν από την έγκριση, φαίνεται πως έχει παγώσει. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το σύνολο του αγροτικού κόσμου έχει αποστραγγιστεί από ρευστότητα πάνω στην κρίσιμη και απαιτητική περίοδο των εαρινών εργασιών.

Με διορθωτικές πληρωμές αφενός για υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης της περσινής χρονιάς αλλά και για προγράμματα του 2020 που τακτοποιούνται από αγρότες και διοικητικούς του Οργανισμού Πληρωμών και αφετέρου για όσους παραγωγούς δεν έπιασαν το πλαφόν των κιλών στην ειδική ενίσχυση βάμβακος που πληρώθηκε στις 24 Μαρτίου, θα κυλήσουν οι επόμενες 3 εβδομάδες.

Κατόπιν αυτών μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα δρομολογείται η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων στα ζωικά, ενώ δεν αποκλείεται μαζί να πληρωθούν και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε σπόρους σποράς, κορινθιακή σταφίδα, σπαράγγι και σηροτροφία.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για προϊόντα με παραδόσεις, που σημαίνει ότι απαιτείται σε πρώτη φάση να ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαραίτητων διασταυρώσεων των στοιχείων όσον αφορά τις ποσότητες που παρέδωσαν οι παραγωγοί στους συνεταιρισμούς. Σε κάθε περίπτωση, κατά τα γνωστά, θα ακολουθήσει και η έκδοση των σχετικών αποφάσεων με το ύψος της ενίσχυσης για να βγει τελικά η καρτέλα πληρωμής προς τους αγρότες και να γίνει η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων.

Να σημειωθεί όσον αφορά τις συνδεδεμένες ότι εκκρεμεί και η πληρωμή της ενίσχυσης στα τεύτλα, η οποία και δεν περιλήφθηκε στην πίστωση της περασμένης εβδομάδας.

Λόγω ανωτέρας βίας αποκαθίσταται το πρόβλημα για τους κομμένους της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος

Με την επόμενη πίστωση θα τακτοποιηθεί το ζήτημα των κομμένων της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος που δεν πληρώθηκαν επειδή δεν έπιασαν το πλαφόν ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος στον βουλευτή Καρδίτσας Γιώργο Κωτσό, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία. Σύμφωνα με τον κ. Κωτσό, υπάρχουν περίπου 150 βαμβακοπαραγωγοί στους οποίους δεν καταβλήθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση διότι δεν καλύφθηκε το ελάχιστο όριο παραγωγής που απαιτείται, δεδομένου ότι ο νομός Καρδίτσας στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου χτυπήθηκε από το μεσογειακό κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ», ο οποίος στο πέρασμα του, άφησε ανυπολόγιστες καταστροφές στις καλλιέργειες.

Από την πλευρά του ο κ. Λυκουρέντζος διαβεβαίωσε τον Καρδιτσιώτη βουλευτή ότι θα εξετάσει διεξοδικά το εν λόγο ζήτημα και θα υπάρξει συνεργασία του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) με τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), έτσι ώστε να διορθωθεί η εν λόγο αδικία σε βάρος των αγροτών. Άλλωστε, ως γνωστό, σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει η Ανωτέρα Βία, όμως χρειάζεται και έγκριση από την ΕΕ, για να γίνουν πληρωμές.

Ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού

Σχετικά με τις ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού, υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν δύο μεγάλες εκκρεμότητες απέναντι στους αγρότες, που αφορούν από την μια το βαμβάκι και από την άλλη ένα πακέτο 26 εκατ. για την φθινοπωρινή πατάτα, το καρπούζι, τους νεροβούβαλους και κάποια κηπευτικά.

Η δέσμευση Βορίδη για ενίσχυση στο βαμβάκι το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνεται και από τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, χωρίς ωστόσο ακόμα να υπάρχει κάτι επίσημο. Όσον αφορά τώρα την πατάτα έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό πρόγραμμα ύψους 26 εκατ. ευρώ για στήριξη στους τομείς της εκτροφής βουβάλου, της παραγωγής καρπουζιών σε εξωτερικούς χώρους, της παραγωγής καλλιεργειών θερμοκηπίου (με εξαίρεση την Κρήτη), και την παραγωγή πατατών το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ωστόσο ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων από τους παραγωγούς.

Τέλος, σχετικά με τα 70 ευρώ για τις ελιές Καλαμών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φάκελος βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου έχει υπογραφεί από τον Γενικό Γραμματέα Θάνο Πετραλιά, ενώ τώρα απαιτείται η αντίστοιχη υπογραφή και έγκριση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Συνδεδεμένες στα ζωικά

Υπενθυμίζεται ότι έχει εκδοθεί εγκύκλιος προς τις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις σχετικά µε τον έλεγχο των δηλωθέντων από τους αιγοπροβατοτρόφους, που αιτούνται συνδεδεµένης. Όπως ορίζει η απόφαση, «ο έλεγχος διενεργείται βάση του αντίγραφου του χειρόγραφου µητρώου εκµετάλλευσης αιγοπροβάτων στις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις, που προσκοµίζεται από το δικαιούχο µετά το τέλος της υποχρεωτικής διατήρησης του έτους ενίσχυσης». Το επόµενο διάστηµα, λοιπόν, θα γίνουν οι σχετικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι, µε στόχο να πιστωθούν οι συνδεδεµένες πρόβειου και βόειου µε 55 εκατ. ευρώ και 35 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, σύµφωνα και µε δηλώσεις της υφυπουργού Φωτεινής Αραµπατζή.

Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

Για κάθε έτος ενίσχυσης δημιουργούνται έντυπα για το σύνολο των παραγωγών που στην ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης, έχουν αίτημα ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ (ΜΕΤΡΟ 2) ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΠΑΡ. 4 ΑΡ.52 ΚΑΝ.(ΕΕ) 1307/2013

(κωδικός ενίσχυσης : 0117).

Ο έλεγχος διενεργείται βάση του αντίγραφου του χειρόγραφου μητρώου εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων στις ΠΔ, ΠΜ, που προσκομίζεται από το δικαιούχο μετά το τέλος της υποχρεωτικής διατήρησης του έτους ενίσχυσης.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ

«ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ»: προσυμπληρώνεται μηχανογραφικά χωρίς δυνατότητα μεταβολής από τον ελεγκτή, με το πλήθος των διατηρούμενων ζώων της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Στην ενότητα τα πεδία: «Αντίγραφο μητρώου εκμετάλλευσης ενημερωμένο με την ετήσια απογραφή έτους ενίσχυσης» «Αντίγραφο μητρώου εκμετάλλευσης, το μέρος Ε΄» είναι προσυμπληρωμένα με ΝΑΙ με δυνατότητα μεταβολής από το χειριστή από ΝΑΙ σε ΟΧΙ και το αντίστροφο. Επιλογή ΝΑΙ στο πεδίο «Αντίγραφο μητρώου εκμετάλλευσης ενημερωμένο με την ετήσια απογραφή του έτους ενίσχυσης», εφόσον το προσκομιζόμενο μητρώο εκμετάλλευσης (Μέρος Β΄) είναι ενημερωμένο με την ετήσια απογραφή του έτους ενίσχυσης. Αποδεκτή ημερομηνία απογραφής από 1/11 έως και 15/12 έτους ενίσχυσης πλην εξαιρέσεων κατόπιν σχετικού εγγράφου της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του ΥΠ.Α.Α.Τ. Επιλογή ΝΑΙ στο πεδίο «Αντίγραφο μητρώου εκμετάλλευσης, το μέρος Ε΄», εφόσον το προσκομιζόμενο μητρώο εκμετάλλευσης (Μέρος E΄) είναι ενημερωμένo. Ενημερωμένο μητρώο αιγοπροβάτων με την ετήσια απογραφή, καθώς και το μέρος Ε, είναι αυτό που έχει ενημερωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 της υπ΄αριθ. 263493/27.07.2004 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1253/16.08.2004), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την 134167/18.04.2011 ΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 823/2011) και την 1952/92114/04.09.2017 ΥΑ (ΦΕΚ Β΄3190/2017) καθώς και με τα όσα αναφέρονται στο υπ΄ αριθμ. 2714/100947/01-10-2012 έγγραφο της Δ/νσης Κ.Α.Φ.Ε. του ΥΠ.Α.Α.Τ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Στην ενότητα, το πεδίο «Αριθμός αιγοπροβάτων σύμφωνα με την ετήσια απογραφή του ΟΠΣΚ για το έτος ενίσχυσης» προσυμπληρώνεται από την ετήσια απογραφή στο ΟΠΣΚ, χωρίς δυνατότητα μεταβολής από τον ελεγκτή. Σε περίπτωση που το πεδίο είναι ΚΕΝΟ, δεν εντοπίζεται απογραφή στο ΟΠΣΚ εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών. Το πεδίο «Aριθμός αιγοπροβάτων που διατηρήθηκαν από την υποβολή της EAE έτους ενίσχυσης έως 15/12/έτους ενίσχυσης (σύμφωνα με έλεγχο του μητρώου, για ζώα που γεννήθηκαν μετά τις 31/12/2009)» συμπληρώνεται από τον ελεγκτή κατόπιν διοικητικού ελέγχου στο προσκομιζόμενο αντίγραφο μητρώου εκμετάλλευσης. Συμπληρώνεται με το πλήθος των ζώων, ανεξαρτήτως φύλου, που σύμφωνα με τις εγγραφές στο ΜΕΡΟΣ Ε’ (καταγραφή-μεταβολές ζωικού πληθυσμού με ατομικό κωδικό αριθμό σήμανσης): γεννήθηκαν μετά τις 31/12/2009 και -έχουν ήδη σημανθεί και καταγραφεί στο μητρώο εκμετάλλευσης, την ημερομηνία πρωτοκόλλου της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης και -παραμένουν στην εκμετάλλευση του παραγωγού από την ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης έως και τις 15/12/έτους ενίσχυσης Επισημαίνεται ότι το πεδίο συμπληρώνεται αυτόματα με ΜΗΔΕΝ (Ο) και δεν επιτρέπεται μεταβολή, σε περίπτωση που ένα από τα δύο πεδία της ενότητας ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ συμπληρωθεί με ΟΧΙ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Παρέχεται η δυνατότητα στον ελεγκτή να καταχωρήσει ως ελεύθερο κείμενο, τυχόν παρατηρήσεις που προκύπτουν κατά τον έλεγχο του Διοικητικού Ελέγχου ή τον αριθμό πρωτοκόλλου υποβολής του αντίγραφου μητρώου εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

01-04-2021 20:49Teo7

Μεγάλο πρόβλημα εχει προκύψει παιδιά στις συνδεδεμενες στην βοιωτια...δεν πληρωθηκε σχεδον το 40% των παραγωγών με βάση αυτα που λένε και τα κυδ...άλλοι πηραν λιγότερα...άλλοι καθόλου...εδω στο agronews γνωρίζεται κάτι τι θα γίνει...αυτά τα χρήματα περίμενε ο κόσμος για να ζήσει και να ξεκινήσει την καλλιέργεια του για φέτος...

Απάντηση

01-04-2021 11:31Μάνος

Βάλτε το 25€ στους βαμβακοπαραγωγούς ρε λαμογια.. 0,39€ πουλήσαμε..

Απάντηση

01-04-2021 11:29Γιάννης

Τελικά ένα ξέρω εγώ οι μόνοι που δεν θα πάρουμε κορονοενισχηση είμαστε εμείς οι βαμβακοπαραγωγοι.. Όλος ο κόσμος έχει πάρει μαγαζιά, ελεοπαραγογοι, κτηνοτρόφοι, αλλά το βαμβάκι όχι... Δεν ξέρω τι λέει με τους συνεταιρισμούς εκεί στην Βέροια ο υπουργός που συναντώνται με βαμβακοπαραγωγούς, απλός το μόνο που βλέπω είναι μόνο λόγια.. Και καλά είπε ότι θα δώσει 25€ το στρέμμα.. Που είναι..?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα