Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Αγροτικό πετρέλαιο εντός εβδομάδας, παίζεται μόνιμη επιστροφή

Το παράθυρο της «µονιµοποίησης» του µέτρου επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου φαίνεται ότι ανοίγει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εστιάζοντας ωστόσο αποκλειστικά σε συλλογικά σχήµατα, στην ίδια δηλαδή λογική µε την οποία δουλεύει η ευνοϊκή ρύθµιση της µείωσης φόρου 50% σε συνεταιρισµένους αγρότες.

10__002_

Πέτρος Γκόγκος

19498
53

Πήρε μπρος η μηχανή για αγροτικό πετρέλαιο την άλλη εβδομάδα και σκέψεις για μόνιμη επιστροφή σε λίγους

Στο µεταξύ, στην τελική ευθεία µπαίνει η διαδικασία πληρωµής των 76 εκατ. ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο του 2023, µε τις πληροφορίες να θέλουν την πίστωση εντός της ερχόµενης εβδοµάδας.

Σε πρόσφατες δηµόσιες δηλώσεις του ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε σε επικείµενη νοµοθετική διάταξη µε την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε Οµάδες Παραγωγών να αντιµετωπίζονται ως αγροτική εκµετάλλευση και όχι ως επιχειρηµατική οντότητα. «Θα τους δίνουµε τη δυνατότητα να µπορούν να αναγείρουν εγκαταστάσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας, να απαλλάσσονται του ΦΠΑ, να ηλεκτροδοτούνται µε αγροτικό ρεύµα, να επιδοτούνται µε αγροτικό πετρέλαιο κ.α.», υποστήριξε χαρακτηριστικά. Η τοποθέτηση αυτή, δείχνει εναρµονισµένη µε τις αρχικές προγραµµατικές δηλώσεις του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το περασµένο καλοκαίρι από την Βουλή, όταν µεταξύ άλλων είχε πει πως σε αυτήν την τετραετία θα δοθεί µεγαλύτερη έµφαση στα συλλογικά σχήµατα. «Οι πολιτικές µας για φορολογικά κίνητρα στους αγρότες που συνεργάζονται είχαν µεγάλη επιτυχία, αλλά έχουµε πολλά βήµατα ακόµα να κάνουµε για να κινηθούµε σε αυτή την κατεύθυνση» είχε πει τότε ο πρωθυπουργός.

Αυτό που µένει να αποσαφηνιστεί, χωρίς από το υπουργείο να είναι σε θέση να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν ακόµα, είναι το εάν δηµοσιονοµικά υπάρχουν τα περιθώρια διατήρησης µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο του µέτρου της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου. Στις προεκλογικές διατυπώσεις οι οποίες δεν συνηθίζεται να είναι προσεκτικές, το κυβερνόν κόµµα έκανε λόγο για επιστροφή πετρελαίου σε αγρότες µόνο για το 2023, κάτι που έδινε στην κάποτε δεδοµένη ετήσια στήριξη τη λογική του έκτακτου επιδόµατος, παρά το γεγονός ότι στις υπόλοιπες αγροτικές δυνάµεις της ΕΕ, υπάρχει σχετική πρόβλεψη και η ενίσχυση δίνεται σταθερά.

Όπως φαίνεται πάντως, η επόµενη λογική που θα διέπει την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για όσο καιρό η γραµµή των Βρυξελλών θα επιτρέπει τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιµα, θα µπορούσε να εξειδικεύεται ακόµα περισσότερο από το σηµερινό καθεστώς που περιορίζεται σε κατ’ επάγγελµα αγρότες. Θα µπορούσε δηλαδή δικαιούχοι της επιστροφής, να είναι συνεταιρισµένοι παραγωγοί ή αποκλειστικά µέλη οµάδων παραγωγών, κάτι που αφενός περιορίζει σηµαντικά το δηµοσιονοµικό κόστος της παρέµβασης, αφετέρου δίνει µια λύση στην ανοιχτή υπόσχεση της επιστροφής που αιωρείται από πολλές πολιτικές δυνάµεις εδώ και χρόνια.

Αναλυτικά ο πίνακας εδώ.

Σχόλια (53)
Προσθήκη σχολίου

06-12-2023 14:26Χρηστος

Καλησπέρα, σήμερα 6 Δεκεμβρίου και ακόμα δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα στους λογαριασμούς για το πετρέλαιο. Είπαν σήμερα ότι θα πληρώσουν. Τι θα γίνει; Θα υπάρξει και άλλη καθυστέρηση; Τα χρήματα απαιτούνται για να συνεχίσουμε και εμείς τις εργασίες μας!

Απάντηση

16-11-2023 19:28Κυριακοσ

Δεν μπορο να καταλαβο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

16-11-2023 11:55Μιχάλης

Τα νέα που μας λένε ότι εντός της εβδομάδας θα μπουν χρήματα, και μας έχουν ζαλίσει από βδομάδα σε βδομάδα και μας έχουν στο περίμενε, Αν δεν είναι σηγουρα ενημερωμένοι να μην γράφουν τίποτα, Ο κόσμος είναι ιδιαίτερα απελπισμένος και δεν αντέχει το δούλεμα

Απάντηση

14-11-2023 10:24Kostas

Άντε να δούμε !λέτε σήμερα;;ξέρει κανείς κάτι νεότερο ;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (11)

14-11-2023 10:14Αγρότης

Πάλι θα βρουν μια δικαιολογία και δεν θα τα βάλουν

Απάντηση

13-11-2023 17:58Σπυρος

Ξέρει κανείς ποτέ πιστώνεται το πετρέλαιο?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-11-2023 13:58Eleni

ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΟΟ ΕΛΕΟΣΣΣΣ

Απάντηση

13-11-2023 11:08Νικη

Και για πότε λένε ρε παιδιά?

Απάντηση

12-11-2023 18:18ΒΑΣΙΛΗΣ

Ξέρει κανείς πόσο αντιστοιχή για τα εσπεριδοειδή ανά στρέμμα για το εφκ πετρέλαιο .ευχαριστώ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

12-11-2023 16:42Αγρότης

Να έχετε όλοι κατά νου ότι οι πίνακες που κυκλοφορούν με ποσά ανά στρέμμα και κεφαλή ζώων είναι περσινοί, τα λεφτά που έδωσαν πέρυσι είναι τα μισά από αυτά που θα μπούνε φέτος

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία