BACK TO
TOP
Κοινωνία

Κουρά προβάτων, μια γιορτή με νόημα

Ένα ιδιαίτερο τελετουργικό που συμβάλλει στη φιλία μεταξύ των κατοίκων των χωριών και στη διατήρηση της παράδοσης.

koura-provatou

Μαρία Γιουρουκέλη

303
1

Λίγο πριν τα µέσα του θεριστή Ιούνη, που ο καιρός ζεσταίνει για τα καλά λαµβάνει χώρα η κουρά των προβάτων, µια µεγάλη γιορτή άρρηκτα δεµένη µε τον κτηνοτροφικό τρόπο ζωής, που παρά την εξέλιξη αρκετές περιοχές της χώρας την κρατούν ζωντανή. Την Κυριακή, λόγου χάρη στα Καλάβρυτα πραγματοποιήθηκε ένα τέτοιο δρώµενο, στη φιλόξενη εκμετάλλευση του προέδρου του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και προέδρου της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλου Σατολιά.

Πάντα παίρνει τελετουργικό και, οπωσδήποτε, πανηγυρικό χαρακτήρα στα πλαίσια της οποίας κάθε κτηνοτρόφος προσκαλεί φίλους και συγγενείς να τον βοηθήσουν στο δύσκολο αυτό έργο και µετά ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι και φαγοπότι. Στα χωριά οι κτηνοτρόφοι κανόνιζαν τις ηµέρες που θα κούρευε ο καθένας και όλοι συµµετείχαν κυκλικά στην διαδικασία.

Σηµειωτέων, της «κουράς» των ζώων προηγείται το λεγόµενο «κωλοκούρεµα» (το κούρεµα στην ουρά και στα πίσω πόδια), που γίνεται αρχές του Μάη για να ακολουθήσει τον Ιούνιο η ολική κουρά που γίνεται για να «ξαλαφρώσουν» τα ζώα και να µην υποφέρουν από την καλοκαιρινή ζέστη.

Κατά το παρελθόν οι κτηνοτρόφοι χρησιµοποιούσαν το µαλλί, που ήταν πολύτιµη πρώτη ύλη, για την παρασκευή υφασµάτων στη ρόκα και στον αργαλειό για την κατασκευή διάφορων ενδυµάτων που χρειάζονταν η οικογένεια, ενώ σήµερα είτε το δίνουν σε γυρολόγους ανταλλάσσοντας το µε κάποιο εµπόρευµα, είτε το πετούν καθώς θεωρούν ότι δεν τους συµφέρει να το πουλήσουν. Μπορεί η κουρά των προβάτων να µην προσφέρει εµπορικό κέρδος στους κτηνοτρόφους, συµβάλλει όµως στη φιλία µεταξύ των κατοίκων των χωριών και στη διατήρηση της παράδοσης και της τοπικής φυσιογνωµίας.

Στην εποχή µας οι ηλεκτρικές κουρευτικές µηχανές έχουν εκτοπίσει τα πατροπαράδοτα «προβατοψάλιδα» και ο καθένας κουρεύει µόνος του τα αιγοπρόβατα του ή από συνεργεία κατόπιν ραντεβού. Όµως αυτή η µηχανοποιηµένη διαδικασία, του αποστερεί τη χαρά να προσφέρει συµβολικά και να του προσφέρουν και των αδιαµφισβήτητων αξιών της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-06-2020 22:26Δημητρης

Υπαρχουν συνεγεια κουρεματος για βορεια ελλαδα;;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία