BACK TO
TOP
Κοινωνία

Γεωργία μειωμένου άνθρακα φέρνει ο «Κόμβος Αριστείας» που εκκινεί σε 10 πιλοτικούς αγρούς

Παραγωγή προϊόντων με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα, πιστοποίησή τους ώστε να συνεχίσουν και στο μέλλον να επιδοτούνται, αλλά και να αποκτήσουν εμπορικό πλεονέκτημα στην αγορά και στο βάθος εμπορία ρύπων, είναι οι βασικοί στόχοι του «Κόμβου Αριστείας» που «στήνεται» στη Θεσσαλονίκη για να προετοιμάσει τη μετάβαση του πρωτογενούς τομέα, στη «γεωργία μειωμένου άνθρακα», που προωθεί η Ευρώπη.

ezgif-1-7890d8cc24

Λεωνίδας Λιάμης

183
0
Μια από τις πρώτες δράσεις της νέας «δομής» που δημιουργείται με τις χρηματοδοτικές «ευλογίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απαρτίζεται από 14 φορείς κι οργανώσεις από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βόρεια Μακεδονία, με επικεφαλής εταίρο το ΑΠΘ, είναι η διαμόρφωση ειδικών καλλιεργητικών πρωτοκόλλων, για μια σειρά από προϊόντα, οι οποίες θα συμβάλλουν στη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος. 

«Τον Απρίλιο σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ θα αρχίσουν να στήνονται οι πρώτοι δέκα πιλοτικοί αγροί με εφαρμογή πρωτοκόλλων καλλιέργειας περιορισμού του άνθρακα σε προϊόντα όπως το ροδάκινο, το ακτινίδιο, το καλαμπόκι, η ελιά, αλλά και πιο ειδικές όπως η στέβια και η μαστίχα. Δική μας δουλειά είναι αυτά τα πρωτόκολλα μέσα από αλγορίθμους να μεταφραστούν εύκολα σε ισοζύγια άνθρακα, προκειμένου να μπορεί να τα αξιοποιήσει ο παραγωγός», επισημαίνει στην Agrenda ο καθηγητής γεωπονικής του ΑΠΘ Γιώργος Ζαλίδης και θυμίζει πως, ήδη, η νέα ΚΑΠ «στρέφει» τις επιδοτήσεις σιγά σιγά προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ίδιος εξηγεί πως με την πιστοποίηση των καλλιεργητικών πρωτοκόλλων, τα παραγόμενα προϊόντα θα μπορούν να αναφέρουν στην ετικέτα τους ότι είναι φιλοπεριβαλλοντικά -κάτι που πριμοδοτεί όλο και περισσότερο ο καταναλωτής διεθνώς- δίδοντάς τους υπεραξία. Απώτερος στόχος δε, είναι, αφού στηθεί το θεσμικό πλαίσιο από την Ε.Ε., πιθανώς το 2024 όπως είπε, να μπορούν οι αγρότες, οι οποίοι θα καλλιεργούν με αυτές τις πρακτικές το περίσσευμα δικαιωμάτων ρύπων να το πωλούν μέσω του χρηματιστηρίου ρύπων και να αυξάνουν το εισόδημά τους.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία