BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Φάκελοι με κοινόχρηστα τρακτέρ πρώτα στα Σχέδια

Στον περιορισµό των αιτήσεων ενίσχυσης από µεµονωµένους αγρότες ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά µηχανολογικού εξοπλισµού, προσανατολίζονται οι αρµόδιες υπηρεσίες στα πλαίσια προετοιµασίας του θεσµικού πλαισίου για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης. Η προδηµοσίευση του Μέτρου θα γίνει µέσα στον Απρίλιο, σύµφωνα µε δηλώσεις του γενικού γραµµατέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπου Κασίµη, στην Agrenda.

Φάκελοι με κοινόχρηστα τρακτέρ πρώτα στα Σχέδια

3
10

To ζήτηµα είναι να αποφευχθεί το φαινόµενο που παρατηρήθηκε στην προκήρυξη του 2011, όπου το 71 % των πόρων κατευθύνθηκε σε µηχανολογικό εξοπλισµό που πολλές φορές υποαπασχολείται, τονίζοντας την ανάγκη µίας πιο ισόρροπης κατανοµής. Εφόσον λοιπόν φέτος θα είναι η πρώτη φορά που θα ενισχυθούν συλλογικά σχήµατα από το Μέτρο, αναµένεται εκτός από το κίνητρο για το συν 20% στην ενίσχυση (µπορεί να φτάσει το 90%) για αυτή την κατηγορία δικαιούχων, να υπάρξουν και ορισµένοι περιορισµοί ως προς τη δυνατότητα ένας αγρότης µόνος του, µε σχετικά χαµηλή δυναµικότητα, να πάρει έγκριση.

Για παράδειγµα, στα κριτήρια προτεραιότητας, ένας αγρότης µε παραγωγική δυναµικότητα κάτω των 12.000 ευρώ, αποθαρρύνεται να κάνει φάκελο για την αγορά τρακτέρ, καθώς το ύψος των αιτούµενων επενδύσεων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 48.000 ευρώ για να πάρει πόντους. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ, ότι αν οι νέες φυτεύσεις αµπελώνων τελικά µπουν στα Σχέδια Βελτίωσης, τότε την ενίσχυση προγραµµατίζεται να την λαµβάνουν µόνο Οργανώσεις Παραγωγών και Συνεταιρισµοί.

Εφόσον τώρα το Πρόγραµµα θα χωριστεί σε τρείς δράσεις µε ξεχωριστό µπάτζετ για την καθεµία, επιχειρείται να υπάρξει ισορροπία και ως προς τα κονδύλια που θα διατεθούν, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί κατά καιρούς οι ιθύνοντες. Αυτό σηµαίνει, ότι αν για παράδειγµα στα «κλασικά» Σχέδια (τρακτέρ, παρελκόµενα) το 2011 διατέθηκαν 300 εκατ. ευρώ σε ενισχύσεις, τώρα τα 100 εκατ. θα πάνε υποχρεωτικά σε επενδύσεις άρδευσης και τα υπόλοιπα σε επενδύσεις ΑΠΕ (net metering, διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων κ.λπ).

 

∆ώρο Πάσχα το πριµ Πρώτης Εγκατάστασης

Ακόµα ένας λόγος που η πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης καθυστερεί είναι οι Νέοι Αγρότες και η αξιολόγηση των φακέλων τους. Πρέπει πρώτα να τελειώσει η αξιολόγηση αυτή, να δουν οι ιθύνοντες πόσες αιτήσεις περιµένουν και να διαµορφώσουν κατάλληλα το θεσµικό πλαίσιο, σύµφωνα και µε τα επιχειρηµατικά σχέδια που έχουν καταθέσει ήδη. Η αξιολόγηση δεν αναµένεται να τελειώσει πριν το Μάιο, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που λένε ότι το πριµ πρώτης εγκατάστασης επιφυλάσσεται ως δώρο του Πάσχα.

 

Στα θρανία Νέοι του 2014 τέλη Μαρτίου  

Από τα τέλη Μαρτίου εκτιµάται από τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα ότι θα αρχίσουν τα µαθήµατα της κατάρτισης των Νέων Αγροτών, προκειµένου να συµπληρώσουν τις 150 ώρες που απαιτούνται για την πληρωµή των δόσεων του πριµ, µετά και την έγκριση της σχετικής πίστωσης στο µοναδικό δικαιούχο της δράσης.

Σύµφωνα µε τη σχετική απόφαση, που υπογράφει ο γενικός γραµµατέας Χαράλαµπος Κασίµης, η πράξη αφορά την επαγγελµατική κατάρτιση 10.456 περίπου νέων γεωργών, που µπήκαν στην προκήρυξη του 2014, ώστε να πληρωθούν τις υπόλοιπες δύο δόσεις.

 

Συν 20% στα κονδύλια για τους επιλαχόντες

Υπερδέσµευση ποσού 20% και όχι διαµοιρασµό κονδυλίων µεταξύ Περιφερειών, είναι η πρώτη λύση που προκρίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξη όσο το δυνατών περισσότερων δικαιούχων Νέων Γεωργών. Συγκεκριµένα, σε σχέση µε το µεγάλο ενδιαφέρον που επιδείχθηκε για το πρόγραµµα, ειδικά σε κάποιες περιφέρειες όπως αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου σε σχέση µε τα δεσµευµένα κεφάλαια για την περιοχή υπάρχουν πάνω από 1.200 νέοι αγρότες που θέλουν να ενταχθούν, αλλά κρίνονται υπεράριθµοι, ο κ. Κασίµης είπε στην Agrenda πως εξετάζεται να γίνει µια υπερδέσµευση της τάξης του 20% και εκτίµησε πως µέσω αυτής πιθανότατα θα καταστεί δυνατό να λυθεί το ζήτηµα.

Το ενδεχόµενο, πάντως, να µεταφερθούν πόροι από περιφέρειες στις οποίες σε αυτό τον κύκλο δεν υπήρξε ενδιαφέρον, προς τις άλλες όπου δεν φτάνουν τα χρήµατα, ο γενικός γραµµατέας το απέκλεισε, τονίζοντας ότι «οι περιφερειάρχες αυτών των περιφερειών δεν το δέχονται, γιατί λένε πως θέλουν να προκηρύξουν νέο κύκλο κι ευελπιστούν πως σε αυτόν θα προσέλθουν άλλοι ενδιαφερόµενοι».

Σηµειώνεται εδώ ότι στην πρόσκληση αναφέρεται ότι η υπερδέσµευση ποσού µπορεί να φτάσει µέχρι το 10%, οπότε λογικά αναµένεται σχετική τροποποίηση του κανονισµού.

 

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

18-03-2017 21:19Σοφία

Αποστόλου τα κομμουνιστικά σας για συνεταιρισμούς ομαδες κτλ είναι για αλλού!!! Εδώ είναι Ελλάδα όχι Βενεζουέλα

Απάντηση

18-03-2017 21:03Ηλίας

Αν δεν βοηθήσουν- στηρίξουν εμάς τους νέους αγρότες θα φάει τόσο μαύρο το Σύριζα που θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει ...

Απάντηση

18-03-2017 08:57ΤΗΟΜΑΣ

ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ.ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΠΟΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΣΤΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΓΟΡΕΣ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΧΑΟΣ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝΕ ΜΟΝΟ.ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΕΑ ΚΟΛΧΟΖ.ΜΕΣΙΑΚΟ ΓΟΥΜΑΡΙ ΤΟ ΤΡΩΕΙ Ο ΛΥΚΟΣ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ.

Απάντηση

14-03-2017 21:31Δημοσ

Αφτο που θελουν να περασουν ειναι πολυ λαθοσ και το ξερουν... θα καταληξουμε να παρουμε κανενα ζωο οπωσ πριν 40 χρονια .... με τι θα καληεργησουμε τα χωραφια μασ με τα χερια..... αμα δεν παρουμε εμεισ οι νεοι αγροτεσ αγροτικο μηχανιμα που τωρα ξεκηναμε σε αυτο τον κλαδο ποιοσ θα παρει.???

Απάντηση

14-03-2017 10:01Nikos

ΔΕΝ ΣΤΈΚΕΤΑΙ ΑΥΤΌ ΡΕ ΠΑΙΔΙΆ, ΠΩΣ ΘΑ ΚΆΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΆ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ? ΜΈ ΤΙ ΌΠΛΑ ΘΑ ΠΑΛΈΨΕΙ, ΑΥΤΆ ΜΕ ΤΉΣ ΟΜΆΔΕΣ ΚΛΠ ΕΊΝΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΆΛΟ ΑΓΡΌΚΤΗΜΑ, ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΊΣΚΩ ΣΩΣΤΌ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Απάντηση

13-03-2017 19:20george

εντελως λαθος κινηση ",συνεταιρικο μουλαρι το τρωει ο λυκος"

Απάντηση

13-03-2017 16:46Giannis

Pali oi karxaries tha fane tis epidotiseis k oi neoi pou prospathoun na kanoun mia nea arxh me swsta ergaleia tha meinoun pali apo exw .ellada auto ta leei ola

Απάντηση

13-03-2017 16:17ΘΩΜΑΣ

Καλα κρασια δλδ εμεις που γιναμε νεοι αγροτες τι επρεπε να κανουμε να ξεκινησουμε με 300 στρεμματα?οχι μονο μηχανηματα σε ολους αλλα και χρηματοδοτηση μηχανηματων σε ολους τους νεους αγροτες αλλιως δουλεια μαυρα και επιδοτησεις παντελονι...

Απάντηση

13-03-2017 14:50Νικος

Νέος αγρότης με χαμηλή παραγωγικότητα αποθαρρύνεται να αγοράσει τρακτέρ!! Και τα χωραφία του πως θα τα καλλιεργήσει σαν νέος αγρότης που ξεκινάει από το μηδέν? Πώς θα μπορέσει χωρίς μηχανήματα από την χαμήλη παραγωγικότητα που είναι τώρα να περάσει στην μέση ή ακόμα ακόμα και στην υψηλή? Θα πάρει του γείτονα μήπως ή της ανύπαρκτης παραγωγικής ομάδας που δεν υπάρχει στην περιοχή του? Καλά θα κάνουν οι ιθύνοντες μιας και έχουν το χρόνο να σκεφτούν καλά πόσους περιορισμούς θα βάλουν και που, αν θελούν να υπαρξεί πραγματική αγροτική ανάπτυξη.

Απάντηση

13-03-2017 10:12Δημητρης

100% λαθος η κινηση του υπουργειου εδω πρεπει να αλλαξει το 80% τον μηχανηματων ειναι απαρχαιομενα και αυξανουν το κοστος παραγωγης κατα την γνωμη μου το τρακτερ δεν ειναι ουτε φρεζα ουτε σβολοκοπτης το τρακτερ ειναι ακριβο εργαλειο αυτος που το χειριζετε πρεπει να το ξερει και να το αγαπα .ειναι αδυνατο να εχουν ενα τρακτερ 10 παραγωγοι οσπριων οπου κανουν καλλιεργεια 2000στρεμ. Γιατι;ειναι περιορισμενος ο χρονος σπορας.και οταν χαλασει κατι ποιος θα το φτιαξει δεν περπαταει αυτο το σχημα και το ξερουμε ολοι, κατι σαν τις ενωσεις αγροτικων συνετερισμων μου κανει με βεβαια αποτυχια.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία