Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Special Reports

Αγρότες - μουσικοί βγάζουν ελαιόλαδο των 60 ευρώ το κιλό

Κατά τους τουριστικούς µήνες µουσικοί και όλο τον υπόλοιπο καιρό επιχειρηµατίες αγρότες, ο ∆ηµήτρης και ο Ανδρέας Τσικούρης, δύο αδέρφια από την Χαλκιδική, κάνουν τα πρώτα τους βήµατα στον χώρο του premium ελαιολάδου, µε το προϊόν τους να αγγίζει στο ράφι ακόµα και τα 60 ευρώ το κιλό.

40-41_49

Πέτρος Γκόγκος

11760
5

Ούτε δύο χρόνια δεν πέρασαν από τότε που συστήθηκαν στις αγορές µε το βιολογικό αγουρέλαιο Thallon, φτιαγµένο από χονδρελιά Χαλκιδικής, µια αγαπηµένη από τους καταναλωτές ποικιλία, η οποία όµως περνάει δύσκολα στα µονοπάτια του εµπορίου.

Τα δύο αδέρφια, µεγαλωµένα στην Ορµύλια Χαλκιδικής, δεν µπορούσαν παρά να έχουν από την παιδική τους ηλικία τριβή µε τη συγκεκριµένη ποικιλία ελιάς και µέχρι το 2019 φρόντιζαν συστηµατικά τα 90 στρέµµατα της οικογένειας και παρέδιδαν σε εµπόρους τον καρπό µε µια µέση τιµή πενταετίας γύρω στα 0,80 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε υπολογισµούς του ∆ηµήτρη Τσικούρη.

Όντας µουσικοί του έντεχνου και µάλιστα γνωστοί στη φιλόµουση κοινότητα της Θεσσαλονίκης, τα κίνητρά τους να πάνε ένα βήµα παραπέρα την οικογενειακή αγροτική εκµετάλλευση δεν ήταν αµιγώς οικονοµικά. «Ένα πρόβληµα υγείας συγγενικού προσώπου µας έκανε να ψαχτούµε λίγο παραπάνω µε την υγεία µας και αυτό το µονοπάτι µας οδήγησε και στον ουσιαστικό παράγοντα της διατροφής» λέει ο συνοµιλητής µας στην Agrenda.

Μέτρησαν τότε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο της Αθήνας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που έφτιαχναν µε τις ψιλές ελιές για το σπίτι και είδαν ότι το προϊόν τους εµπίπτει στην κατηγορία των εξαιρετικά premium ελαιολάδων.

 

Ενδιαφέρον από γείτονες παραγωγούς για αβάντα στους όγκους ελαιοποίησης

Από τη στιγµή όµως που αποφάσισαν να µπούνε στο χορό της αγοράς τυποποιηµένου ελαιολάδου το 2018, ζύγισαν µε επενδυτική µατιά κάθε τους κίνηση. «Θέλαµε να γίνει επαγγελµατική δουλειά από την αρχή. Απευθυνθήκαµε σε εταιρεία για το marketing, φτιάξαµε καλή συσκευασία και ιστοσελίδα» λέει ο ∆ηµήτρης, που αποτιµά σε περίπου 50.000 ευρώ την αρχική επένδυση που έκαναν τα δύο αδέρφια.

Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης, εµφιαλώνονται περίπου 2 τόνοι αγουρέλαιο, µε τις ελιές να µαζεύονται προς τα τέλη Σεπτέµβρη και να χρειάζονται περίπου 10 κιλά καρπού για να παραχθεί 1 κιλό ελαιολάδου. Βασική αγορά για το προϊόν της αγροτικής εταιρείας που έστησαν οι δυο τους είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Γερµανία, ενώ εξαγωγές γίνονται στη Φιλανδία και τη Σουηδία. Φυσικά, η εταιρεία ίσα που πρόλαβε την προ πανδηµίας εποχή και έτσι οι λιγοστές τουριστικές ροές, οι αραιές και άτονες διαδικτυακές εκθέσεις και η οικονοµική επισφάλεια που επέβαλε η συνθήκη του κορωνοϊού, καλύπτουν το µεγαλύτερο µέρος της έως τώρα πορείας του Thallon

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

09-05-2021 15:19Karadimas Konstantinos

Αγορά λαδιού.

Απάντηση

09-05-2021 13:48Δημήτρης Γεμενης

10 κιλά ελιές για ένα κιλό λάδι, μήπως είναι, αν όχι πολύ, λίγο άτοπο; 60€/κιλό μήπως είναι "κλέψιμο";

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία