BACK TO
TOP
Special Reports

Μετά το γάλα γαϊδούρας έρχεται και θεματικό πάρκο στη Φάρμα Μετσόβου

Η πρότυπη φάρμα βιολογικής εκτροφής γαϊδουριών ετοιμάζει τώρα νέους κωδικούς και επισκέψιμη μονάδα.

40a_6

Λεωνίδας Λιάμης

597
0

Αγάπη, µεράκι και… γαϊδουρινή υποµονή, είναι τα θεµελιώδη στοιχεία πάνω στα οποία έχει χτιστεί και αναπτύσσεται η Φάρµα Μετσόβου, µια βιολογική εκτροφή µε γαϊδουράκια ελληνικής φυλής, η οποία βρίσκεται στη Χρυσοβίτσα του νοµού Ιωαννίνων και λειτουργεί από το 2014.

Η πρότυπη εκµετάλλευση µε τα συµπαθέστατα ιπποειδή, είναι πιθανώς η µόνη στην Ελλάδα που είναι καθετοποιηµένη σε τόσο µεγάλο βαθµό, καθώς εκτός της παραγωγής βιολογικού γάλακτος, που φτάνει στο ράφι στην τιµή των 125 ευρώ το κιλό, έχει επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα διατροφής και κοσµετολογίας τα οποία σχεδιάζει να εµπλουτίσει και µε νέους κωδικούς, ενώ στα πλάνα της είναι να γίνει και επισκέψιµη.



Εκτρέφουµε γύρω στα 250 γαϊδουράκια, από τα οποία τα 180 είναι οι αρµεγόµενες µάννες», αναφέρει ο ιδιοκτήτης της φάρµας, Θανάσης Μπούγιας και εξηγεί πως το κάθε ζώο αρµέγεται έξι µήνες το χρόνο, µε την ηµερήσια γαλακτοπαραγωγή να είναι υποχρεωτικά έως το πολύ 0,5 κιλά, ώστε να µένει αρκετό γάλα και για τη σωστή διατροφή του νεογέννητού του.  Mε βάση αυτό τον περιορισµό, η παραγωγή της «Φάρµα Μετσόβου», σε ηµερήσια βάση κυµαίνεται σε 55-60 κιλά γάλα.

Η παραγόµενη πρώτη ύλη, παστεριώνεται και τυποποιείται στο πλήρως σύγχρονο εργαστήριο που διατηρεί η εκτροφή δίπλα στον στάβλο µε τα γαϊδουράκια και στη συνέχεια το φρέσκο βιολογικό γάλα γαϊδούρας «Φάρµα Μετσόβου», διανέµεται σε όλη την Ελλάδα σε σηµεία πώλησης βιολογικών προϊόντων και σε super market. «Το γάλα γαϊδούρας κυκλοφορεί σε γυάλινη συσκευασία των 100 ml, µε λιπαρά 0,4%, υψηλή πρωτεΐνη και λακτόζη και έχει διάρκεια ζωής εννέα ηµέρες», αναφέρει ο κ. Μπούγιας. Το φιαλίδιο στο ράφι και στα καταστήµατα βιολογικών τιµάται στα 12,5 ευρώ.





Σε διαδικασία προπαρασκευής επένδυση 4 εκατ. ευρώ, στόχος οι 500 γαϊδούρες

Εκτός από το φρέσκο βιολογικό γάλα γαϊδούρας, η «Φάρµα Μετσόβου» έχει αναπτύξει και µια σειρά από βιολογικά ζυµαρικά, όπως χυλοπίτες, τραχανάς, κριθαράκι, που παράγονται µε βιολογικό σιµιγδάλι και είναι εµβαπτισµένα σε 100% γάλα γαϊδούρας, καθώς και τρεις διαφορετικές γεύσεις µιας πολύσπορης ενεργειακής µπάρας δηµητριακών µε µέλι.

«Από τα τρόφιµα έχουµε και το κατεψυγµένο γάλα σε συσκευασία 250 γραµµαρίων, το οποίο, για την ώρα, εξάγεται σε Γερµανία, Πολωνία και Κύπρο σε µικρές ποσότητες», επεσήµανε στην Agrenda ο κ. Μπούγιας, ο οποίος αποκάλυψε πως τον Αύγουστο θα ξεκινήσει κάποιες καινούριες συνεργασίες στη Γερµανία, οι οποίες προέκυψαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη Φάρµα οµάδας Ελλήνων και Γερµανών επιχειρηµατιών, µε επικεφαλής την Πρόξενο της Γερµανίας στη Θεσσαλονίκη.





Οι συµφωνίες που κυοφορούνται αφορούν το κατεψυγµένο γάλα, τα ζυµαρικά, τις ενεργειακές µπάρες, αλλά και τη σειρά των θεραπευτικών καλλυντικών που έχει αναπτύξει η Φάρµα, µε βάση το γάλα γαϊδούρας, για τα οποία υπήρξε ενδιαφέρον πέρσι και από τις ΗΠΑ.

Τα αναπτυξιακά σχέδια της Φάρµας Μετσόβου, ωστόσο, δεν σταµατούν και το επόµενο µεγάλο βήµα είναι να υλοποιηθεί µια επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ, που θα τη µετατρέψει σε επισκέψιµο θεµατικό πάρκο. «Είναι ένα πλάνο της επόµενης πενταετίας. Ήδη µισθώσαµε µια έκταση 2.000 στρεµµάτων στην περιοχή της Ζίτσας Ιωαννίνων και είµαστε στη διαδικασία προπαρασκευής για να ξεκινήσουµε σιγά – σιγά να χτίζουµε τις υποδοµές µέσα στο 2022», αποκαλύπτει ο ιθύνων νους της Φάρµας Μετσόβου και προσθέτει: «Η ιδέα είναι να αυξήσουµε το κοπάδι στα 500 γαϊδουράκια, να έχουµε και άλλα ζώα στο χώρο, θερµοκήπια και να παράγουµε µόνοι τα υπόλοιπα προϊόντα µας, τα οποία τώρα τα δίνουµε φασόν σε τρίτους, ώστε όσοι µας επισκέπτονται να έχουν µια ολοκληρωµένη αγροτουριστική εµπειρία».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία