BACK TO
TOP
Special Reports

Από μισό στρέμμα γη, ξεπήδησε μία ολόκληρη επιχείρηση

Όταν ξεκίνησε πριν από περίπου 17 χρόνια να ασχολείται µε την αγροτική παραγωγή, η ∆ήµητρα Τσακίρη, βρέθηκε αντιµέτωπη µε δυσπιστία και επιφύλαξη.

40-41_56

Γιώργος Λαμπίρης

2783
14

Εκείνη όµως ήταν αποφασισµένη να κάνει αυτό που είχε σχεδιάσει. Αποφοίτησε από την σχολή Γεωπόνων – Τεχνολόγων στο Μεσολόγγι και επέστρεψε στο χωριό της, το Κιβέρι Αργολίδας. Εκεί έστησε µε τον καιρό 140 στρέµµατα πιστοποιηµένων βιολογικών καλλιεργειών, δηµιουργώντας την εταιρεία Γης Έργα, παρακούοντας την εφηβική της θέληση να γίνει φωτογράφος.

«Επιθυµία µου ήταν να ασχοληθώ µε τη γη και µόνο µε βιολογικά προϊόντα, διότι είχα αρκετές αλλεργίες. Eπίσης ήθελα να µπορεί ο ανιψιός µου να κάνει βόλτα και να παίζει στο αγρόκτηµα άφοβα. Ξεκίνησα σταδιακά, πιστοποιώντας µία µικρή έκταση γης. Αρχικά είχα µεγάλη κόντρα µε τον πατέρα µου, ο οποίος ήταν προϊστάµενος στον ΟΤΕ, ενώ ο αδελφός µου δηµιούργησε το δικό του βενζινάδικο, το πρώτο στο χωριό», αφηγείται η ∆ήµητρα.



Η οικογένειά της είχε ιδιόκτητα χωράφια, καθώς ο παππούς της ήταν αγρότης. Μάλιστα η µητέρα της συνήθιζε να παρακινεί τον πατέρα της, να την αφήσει να κάνει αυτό που θέλει στο ξεκίνηµα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας κάνει αυτό που θέλει, ούτως ή άλλως από τη στιγµή που η γη είναι δική µας το ρίσκο είναι µικρό».

Η πρώτη πειραµατική καλλιέργεια

Το πρώτο της πιστοποιητικό βιολογικής καλλιέργειας ήταν για µόλις µισό στρέµµα γης αγγούρι και ντοµάτα. «Έφτιαξα ένα µικρό θερµοκήπιο και ξεκίνησα να κάνω τις δοκιµές µου. Όταν ξεκίνησα το 2004, δεν υπήρχε ελληνική βιβλιογραφία για τα βιολογικά προϊόντα, οπότε πήγαινα ψάχνοντας».



Δημιουργία οικοτεχνίας για αποξηραμένα φρούτα, ζυμαρικά και τσιπς λαχανικών

Στην προγονική περιουσία που κληρονόµησε η ∆ήµητρα περιλαµβάνονταν αρκετά δέντρα όπως βερικοκιές και ελιές, τα οποία στη συνέχεια η ίδια αξιοποίησε στις βιολογικές της καλλιέργειες. «Σταδιακά άρχισα να αναζητώ έναν τρόπο για να διαθέτω τα προϊόντα µου στην αγορά. Τα πρώτα µου αγαθά διατέθηκαν σε ένα κατάστηµα βιολογικών τροφίµων στο Άργος, ο ιδιοκτήτης του οποίου ανέλαβε να απορροφά τη σοδειά µου και να την διαθέτει στην Αθήνα. Κάποια στιγµή µου ζήτησε να τον ακολουθήσω στην Αθήνα για να κάνουµε µαζί τις παραδόσεις. Και διαπίστωσα ότι αγόραζε το µαρούλι για 50 λεπτά και το πουλούσε για 1,20 ευρώ. Εκείνη τη στιγµή ήταν σαν να άνοιξε το µυαλό µου και αποφάσισα να διαθέτω µόνη µου την παραγωγή που έβγαζα. Έτσι, ξεκίνησα να πουλάω τα πράγµατά µου στη βιολογική αγορά της Ηλιούπολης».



Η ίδια περιγράφει ότι στο ξεκίνηµά της ήταν αρκετά δύσκολο ακόµα και να της νοικιάσουν γη οι συντοπίτες της. Σήµερα καθώς η ίδια έχει καθιερωθεί µε τη δουλειά της, όλες τις ηµέρες της εβδοµάδας βρίσκεται σε βιολογικές αγορές στην Αθήνα από την Κηφισιά έως τη Βούλα καθώς και σε σηµαντικό αριθµό καταστηµάτων βιολογικών προϊόντων αλλά και σε εστιατόρια όπως το Proveleggios. Καλλιεργεί ντοµάτα, αγγούρι, κουνουπίδι, άνηθο, λεµόνια, πορτοκάλια, µανταρίνια, φράουλες, µαρούλι, σαλάτα, καρότα, επιτραπέζιες ελιές, ενώ παράγει και συσκευάζει ελαιόλαδο µε την ετικέτα «Γης Έργα».  Ήδη ετοιµάζει το επόµενό της βήµα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δηµιουργία οικοτεχνίας, στην οποία θα παράγονται αποξηραµένα φρούτα, ζυµαρικά και τσιπς λαχανικών. Όραµά της  είναι να δηµιουργήσει δεντρόσπιτα πάνω στα ελαιόδεντρα, παρέχοντας την εµπειρία του αγροτουρισµού στους επισκέπτες που θα έρχονται στο κτήµα της.

Προµηθεύεται σπόρους από την Olyplant, ενώ καλλιεργεί και παραδοσιακές ποικιλίες όπως κολοκύθες από τη γιαγιά της, µπάµια και κολοκύθι, ντοµάτες και αγγουράκι δικά της.

 

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

21-11-2021 09:27Μαρια Παπαδημητριου

Εύγε!!!! Πως μπορώ να μιλήσω μαζί σου?

Απάντηση

20-11-2021 18:17πολυθα θελα να σε γνωρισω καθως και τα παιδια μου μου να σε γνωρισουν μπραβο ειναι λιγο να σου πω

πολυ θαθελα να σε γνωρισουν τα παιδια μου \

Απάντηση

20-11-2021 12:12Βασίλης Μουντακης

Μπράβο κορίτσι μου! Είσαι παράδειγμα προς μίμηση! Η Γη μπορεί να μας θρέψει όλους μας Επιστροφή στις ρίζες μας Καλές δουλειές με Υγεία Πάντα χαρές και Τύχη

Απάντηση

19-11-2021 23:58Ιωάννης Σαριδακης

Συγχαρητήρια πολλά Κάνετε αυτό που εγώ λατρεύω Αγαπώ τη φύση Αγαπώ τη ζωή Αγαπώ τον άνθρωπο Σέβομαι την φύση Φιλάκια από Καλιφορνια

Απάντηση

19-11-2021 13:27Κώστας

Μπράβο για την επιμονή και την εργατικότητα σου.

Απάντηση

19-11-2021 12:09ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Συγχαρητήρια, άξια για όλη την προσπάθεια, τον αγώνα σας. Πραγματικά η γη χρειάζεται ανθρώπους με μεράκι να την φροντίζουν και εκείνη επ' άξια ανταποδίδει για την φροντίδα της. Ευτυχισμένοι όσοι γεύονται τους καρπούς που προσφέρεται, με τόση αγάπη,. Όταν το κίνητρο της προσφοράς είναι η αγάπη, τότε ο άνθρωπος νιώθει ικανοποίηση ΕΥΤΥΧΙΑ ολοκλήρωση. Η αγάπης σας είναι εμφανής από τα αποτελέσματα της προσπάθειας σας. Ας διαφυλάξετε ως κόρη οφθαλμού τους ντόπιους σπόρους για να συνεχίζονται οι ποικιλίες της ελληνικής γης που μόνο σε αυτή ευδοκιμούν (δένδρα ελιές βερυκοκιές) και ας πιστοποιηθούν ως ελληνικοί καρποί στην εγχώρια και πόσο μάλλον του εξωτερικού αγορά. Ας γίνει το ξεκίνημα της πιστοποίησης για τις ελληνικές καλλιέργειες. Σας εύχομαι πάντα να είστε πρωτοπόρος σε ότι κάνετε

Απάντηση

19-11-2021 06:13Αποστολος Αποστολουδης

Εύγε αυτό μόνο τίποτα άλλο και μακάρι να γίνεις παράδειγμα προς μίμηση καλή δύναμη

Απάντηση

18-11-2021 11:38Νικος Στ

Συγχαρητήρια. Σε καμαρώνουμε

Απάντηση

18-11-2021 07:50Τέρτσης

Πολλά μπράβο!

Απάντηση

17-11-2021 22:31Παναγιώτα Μυρωτη

Χίλια μπράβο!!! Παράδειγμα να ακολουθήσουν πολλοί!!!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία