BACK TO
TOP
Special Reports

Ο αγρότης πρέπει να παίρνει τη σωστή απόφαση 3 στις 4 φορές για να μην στριμωχτεί

Μενταλιτέ που ξεφεύγει από μια απλή διαχείριση καταστάσεων απαιτεί το αγροτικό επάγγελμα ως μια άκρως εγκεφαλική εργασία για τον Αμερικανό κτηνοτρόφο Έρικ Ντόυλ, ο οποίος στα 52 του χρόνια διαχειρίζεται μια καθετοποιημένη φάρμα στο New Jersey, έκτασης που προσεγγίζει τα 1.000 στρέμματα.

apofaseis-agroth

Πέτρος Γκόγκος

463
0

Έχοντας θητεύσει στην κτηνοτροφία στους πολύ ορεινούς όγκους του Κολοράντο, ο Αμερικανός κτηνοτρόφος επέστρεψε στο πατρικό του στα περίχωρα του Νιου Τζέρσεΐ, όπου μόλις μια ώρα οδήγησης μακριά από κέντρο της Νέας Υόρκης, εκτρέφει 70 βίσονες και καλλιεργεί καλαμπόκι για ζωοτροφή.

«Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα προκύψει ένα πρόβλημα» αναφέρει ο 52χρονος, ο οποίος θεωρεί πως το τρακτέρ και τα παρελκόμενα δεν συνοψίζουν τη δουλειά του αγρότη. «Αυτά είναι το πιο εύκολο να τα μάθεις. Είναι μια δουλειά που απαιτεί έντονη φυσική καταπόνηση, όμως όσο είσαι πάνω από τα χωράφια σου, η πραγματική δουλειά γίνεται στο μυαλό. Πρέπει πάντα να ζυγίσεις σωστά τις καταστάσεις. Ένας αγρότης πρέπει να παίρνει τη σωστή απόφαση τρεις στις τέσσερις φορές, διαφορετικά θα εγκλωβιστεί σε μια λούπα, θα κυνηγά να διορθώνει τα λάθη του και αυτό στοιχίζει σε χρήματα αλλά και σε χρόνο».

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 960 της Agrenda


Ο Έρικ Ντόυλ, θα μιλήσει το βράδυ της Τετάρτης 10 Απριλίου σε ειδικό πάνελ στην πρώτη ημέρα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με την συζήτηση να διοργανώνει ο οργανισμός Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά και έρχεται με θεσμικό ρόλο, αφού συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο για ζητήματα γεωργίας της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ.

Η παρουσία του δεν είναι τυχαία, αφού είναι από τους πρώτους αποφοίτους ενός ιδιαίτερου προγράμματος ηγεσίας στον αγροδιατροφικό τομέα, το οποίο υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία εδώ και 25 χρόνια στο New Jersey από το Πανεπιστήμιο Rutgers. Το ίδιο πρόγραμμα φέρνει στην Ελλάδα ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» σχεδιάζει και υλοποιεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers, με τον Αμερικανό κτηνοτρόφο να αναπτύσσει στην συζήτηση του Φόρουμ των Δελφών τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ο σύγχρονος επαγγελματίας της αγροδιατροφής για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του κλάδου, μαζί με τον Αγρότη της Χρονιάς 2023, Μιλτιάδη Χαρένη.

Στο πάνελ συμμετέχουν επίσης οι:

  • Έφη Λαζαρίδου: CEO, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
  • Δημήτρης Βολουδάκης: Capacity Building Director, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
  • Νίκος Κυριακίδης: Government Affairs Manager, South Europe Yara International

«Να εστιάζεις στις αδυναμίες σου»

Μια ημέρα πριν από τη συζήτηση αυτή, ο Έρικ Ντόυλ, μίλησε στο agronews και ανέπτυξε τις σκέψεις του πάνω στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καλείται να αναπτύξει ένας σύγχρονος αγρότης, με τον ίδιο να εκτιμά ότι ο εξοπλισμός είναι μεν απαραίτητος αλλά όχι το παν.

«Να εστιάζεις στις αδυναμίες σου και πάνω σε αυτές να βασίζεις την στρατηγική σου, γιατί πρέπει να ξέρεις από τι πρέπει να φυλαχτείς όχι να επαναπαύεσαι στα πλεονεκτήματά σου». Αυτό ήταν το νούμερο ένα στη λίστα με τα “skills”, τις δεξιότητες δηλαδή, που πρέπει να έχει σήμερα ένας αγρότης.

«Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείς ενεργά το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείσαι να λειτουργήσεις την αγροτική σου επιχείρηση» συμπληρώνει ο ίδιος, δίνοντας το παράδειγμα, αφού επιχειρεί να παρεμβαίνει στους σχεδιασμούς του κράτους επί των αγροτικών ζητημάτων, έχοντας λάβει και χρέη συμβούλου σε αρμόδια επιτροπή της πολιτείας του.

Ο ίδιος, δίνει έμφαση και στις συνεργασίες και κυρίως σε ένα υγιές πνεύμα ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και κυρίως σφαλμάτων του παρελθόντος, ενώ στο τρίπτυχο αυτό, θα συμπληρώσει μια μπόνους δεξιότητα, που αφορά στην καταγραφή κάθε απόφασης και κάθε αποτελέσματος που αυτή είχε, προκειμένου ο αγρότης να έχει έναν μεθοδικό τρόπο προσέγγισης της δουλειάς του.

«Το τρακτέρ δουλεύει με τον ίδιο τρόπο κάθε ημέρα» θα σχολιάσει σε μια κατακλείδα.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία