BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ώρα να σηκώσουν τα μανίκια

Μανίκια πρέπει να σηκώσουν στη Μεσογείων οι νεοαφιχθέντες, αφού µπορεί να διευθετήθηκε η προκαταβολή του τσεκ, αλλά µπροστά έχουν κι άλλα! Και µάλιστα µε πολλά λεφτά!

zaria_15

Agronews

9
1

Πρώτα έρχονται τέλος του µήνα η πρώτη δόση στα αγροπεριβαλλοντικά του τρέχοντος έτους και στα χαρτιά πρέπει η πίστωση να γράφει το αργότερο 30 Νοεµβρίου, για να µην υπάρξουν πρόστιµα. Ακολουθούν η φετινή εξισωτική και η εξόφληση. Έχουν µέσα Εθνικό Απόθεµα, µεταβιβάσεις, έχει δουλίτσα… Μην σχολιαστούν ότι µε το που ανέλαβαν δεν τα πήγαν καλά! ∆εν πρέπει…

Από την Ηµαθία πάντως ο υπουργός Βορίδης έταξε ριζική λύση στο θέµα των αποζηµιώσεων, τονίζοντας πως τα deminimis δεν είναι πανάκεια. Υπάρχουν, σου λέει, αιτήµατα περί τα 95 εκατ. ευρώ. Επειδή αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν, λόγω περιορισµών από τον κοινοτικό κανονισµό, πρέπει οι «απαιτήσεις» από τους παραγωγούς να µπουν σε µια σειρά, αλλιώς πάµε για ανακτήσεις, ξεκαθάρισε! 

Εκτός από την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ, την οποία τονίζει και ξανατονίζει ο υπουργός, στους στόχους της θητείας του, όπως είπες στους ροδακινοπαραγωγούς, είναι και η µείωση του αγροτικού πετρελαίου. Το ίδιο ανέφερε και η υφυπουργός από το συνέδριο στις Σέρρες. Μετά τις µειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, εξετάζουµε –σου λέει- την επανακαταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, µε τρόπο δίκαιο, εξορθολογισµένο και λειτουργικό. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα υπάρχει ο απαραίτητος δηµοσιονοµικός χώρος τον Νοέµβριο. ∆ηλαδή, µάλλον όχι; αναρωτιούνται οι αγρότες.

Σταθερές φαίνεται πως έµειναν τον τελευταίο µήνα οι τιµές της µηδικής, περί τα 16 µε 17 λεπτά το κιλό, µε τους παραγωγούς να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο κοντά στα Χριστούγεννα. Κάτι οι βελτίωση των τιµών στο γάλα, κάτι η εξόφληση του τσεκ που αναµένεται στα τέλη ∆εκεµβρίου, όσοι κρατήσουν το προϊόν τους στις αποθήκες δεν αποκλείεται να πιάσουν και δέκα λεπτά πάνω από σήµερα. Πάντως ζήτηση υπάρχει…  

Αν υπάρχει βούληση, τελικά, µπορεί να έρθει και το αποτέλεσµα. Στις πύλες εισόδου της χώρας έγινε πολύ καλύτερη δουλειά. Συνεργεία των ελεγκτικών µηχανισµών µόλις έβλεπαν να περνά φορτηγό που µετέφερε µήλα από Αλβανία ή Σκόπια, το ακολουθούσαν για να δουν τον τελικό προορισµό του, αποτρέποντας την παράνοµη βάφτισή τους στο δρόµο. Λέγεται µάλιστα ότι λόγω της πρακτικής αυτής, πολλές ποσότητες εισαγόµενων µήλων έχουν πλέον µείνει σε αποθηκευτικούς χώρους εντός Ελλάδος και δεν µπορούν να εξαχθούν (ως ελληνικά, βεβαίως, βεβαίως) όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασµός. Ως αποτέλεσµα, η τιµή για τα φηµισµένα µήλα Καστοριάς, όπως λέει ο επικεφαλής της τοπικής ΓΕΟΚΑ, ∆ήµος Μωυσίδης, τσίµπησε έως και 15 λεπτά για τον παραγωγό και έπεται και συνέχεια µετά την πρωτοχρονιά.

Ο Μπλοκατζής  

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

22-11-2019 18:33Δημητρης

Γράφεται μπούρδες που δεν έχουν βάση σήμερα τα αρνιά έχουν 3 ευρώ ζων βάρος και 5 ευρώ κρέας ανά κιλό φυσικά αν το σφαγείο πουλήσει θα το πουλήσει 5,50 γιατί είναι και το ΦΠΑ του παραγωγού που έχει πληρώσει όλα τα άλλα είναι αβάσιμα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία