BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ακατάσχετο με σφήνα

Εκτός προγραµµατισµού και δεσµεύσεων των υψηλά ιστάµενων βγήκε ακόµα µία φορά άλλη µία πληρωµή προς τους αγρότες.

iatsa__1__2_2_2_2_2_3_2_3_2

454
0

Η ενίσχυση για τις ζωοτροφές. Στην αρχή είπαν από τον Οργανισµό Πληρωµών για τις 26 Ιανουαρίου, µετά ο υπουργός της πλατείας είπε για τις 31 του µήνα και τελικά θα µπει Φλεβάρης. Αφορµή, σου λέει, για την πρώτη αναβολή οι ενστάσεις. ∆ικαιολογία για τη δεύτερη καθυστέρηση το ακατάσχετο! 

∆εν προβλεπόταν, σου λέει, ρητά το ακατάσχετο των ποσών αυτής της ενίσχυσης από τρίτους. Πέρασαν όµως εκτάκτως σφήνα σε νοµοσχέδιο του υπουργείου ∆ικαιοσύνης (άσχετο!) ειδική τροπολογία και πλέον η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του ∆ηµοσίου ή τρίτων!

Από την άλλη, η όλη καθυστέρηση ίσως διευκολύνει όσους υπέβαλλαν ενστάσεις, αφού όσο υπάρχει επιπλέον χρόνος, οι αρµόδιοι επιβεβαιώνουν ότι το 90% σχεδόν των ενστάσεων θα πληρωθεί κανονικά. Για αργότερα, όµως, φαίνεται πως πηγαίνουν οι νεοεισερχόµενοι, οι οποίοι δεν µπορούν να εµφανίσουν τζίρο για το 2021 και συνεπώς απορρίπτονται από το σύστηµα. Σε άλλη διαδικασία ενίσχυσης ακούγεται ότι θα µπουν και οι κονικλοτρόφοι! Άιντε να δούµε πως θα πάει κι αυτό!

Οι εισφορές των αγροτών, πάντως, αναπροσαρµόζονται βάσει του πληθωρισµού (9,6%) και µε βάση τις προβλέψεις του νόµου 4670/2020, παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις αγροτικών οργανώσεων, µε απόφαση Πάνου Τσακλόγλου. Οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κλιµακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις, µε τους αγρότες να έχουν περιθώριο µέχρι τις 12 Φεβρουαρίου να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία. Αυτό κι αν δεν πήγε καλά!

Ένα έτος παράταση, µέσω ενός «προγράµµατος γέφυρα», ζητούν οι παραγωγοί για το Μέτρο 10 για τη Μείωση Νιτρορύπανσης και ειδικότερα το Υποµέτρο 10.1.04, που αφορά «µείωση νιτρικών στα υπόγεια νερά», το οποίο έληξε τέλος του 2022. Μάλιστα, δεν θεωρούν παράλογο το αίτηµά τους, αφού -όπως λένε- στο παρελθόν έχει δοθεί δύο φορές παράταση σε προγράµµατα νιτρορύπανσης. Για να δούµε!

Αποφασίστηκε να λάβουν de minimis τα σπαράγγια Αλµωπίας, οι γίγαντες Φλώρινας και Καστοριάς, ο καπνός Ροδόπης και τα επιτραπέζια σταφύλια Καβάλας. Ενισχύσεις όµως όχι οριζόντιες, αφού είναι σαφές ότι καλύπτουν µόνο συγκεκριµένους δήµους. Τα αιτήµατα έχουν ήδη µεταβιβαστεί στο Οικονοµικών προκειµένου να γίνει ο προσδιορισµός των ποσών ενίσχυσης. Το πρόβληµα είναι ότι οι παραγωγοί κερασιών της Πέλλας έµειναν εκτός, παρά το ότι ήταν από τις πρώτες καλλιέργειες –τουλάχιστον ηµερολογιακα- που ζήτησαν στήριξη. Γιατί, αναρωτιούνται οι καλλιεργητές; Γιατί; 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία