BACK TO
TOP
Τρίμματα

Το τέλος εποχής των «καλικαντζάρων»

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι η τελευταία πληρωµή της βασικής ενίσχυσης (τσεκ 2022) δικαιώνει απόλυτα την επιλογή Γεωργαντά για τη µεταφορά των δεδοµένων του ΟΣ∆Ε στο δηµόσιο υπολογιστικό νέφος και στην ασφαλή διεύθυνση του gov.gr. Μεθοδικά, αποτελεσµατικά και αθόρυβα, οι άνθρωποι που κλήθηκαν να δώσουν λύσεις στο χάος των πληρωµών βρήκαν τον τρόπο να επαναφέρουν την τάξη.

panagos01_4_2_4_2

Γιάννης Πανάγος

161
0

Συρµατόπλεγµα

Η αλήθεια είναι πως η επιλογή Γεωργαντά δεν ήταν ούτε εύκολη πολιτικά, ούτε απλή τεχνικά. Άλλωστε, αν ήταν εύκολη θα την είχαν κάνει πράξη τουλάχιστον 4 υπουργοί που πέρασαν από την ίδια θέση πριν απ’ αυτόν. ∆ύο του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι δύο της Νέας ∆ηµοκρατίας. Το πλέγµα συµφερόντων που είχε εγκαθιδρυθεί µε άξονα τη διαχείριση του ΟΣ∆Ε αποδείχθηκε… πολύ σκληρό για να παραδώσει την κουτάλα. Θα µπορούσε να πει κανείς ότι η Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, η µέρα της µεγάλης πληρωµής, σηµαίνει το τέλος της εποχής των «καλικάντζαρων». Εκτός αν έρθουν άλλοι!

Τέρµα τα δίφραγκα;

Θα µου πείτε, στην Ελλάδα ζούµε, µπορεί ξανά κάποια µέρα, µε άλλη µορφή, σε παρόµοιο αντικείµενο, να επιχειρήσουν επανάληψη της ίδιας συνταγής. ∆ύσκολο! Πρώτον, γιατί έχουν απογυµνωθεί. ∆εύτερον, γιατί έχουν χάσει τα ερείσµατά τους. Τρίτον, γιατί οι ίδιοι που τους στήριξαν κινδυνεύουν να βγουν στο σεργιάνι. Τέταρτον, γιατί αυτό που πουλούσαν έχει σκουριάσει. Πέµπτο, γιατί τους τελειώνουν απ’ ότι µαθαίνω και τα όβολα (βλέπετε, τα άτιµα, όσα εύκολα έρχονται τόσο γρήγορα φεύγουν). Έκτο, γιατί κι αυτοί που τους δάνεισαν θα τρέχουν σε λίγο καιρό να µαζέψουν τα βερεσέδια. Άλλωστε κι αυτό το έργο, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον πρωταγωνιστή, ξαναπαιγµένο είναι.

Παρακαταθήκη

Η ιστορία διδάσκει, πως η παρούσα κυβέρνηση, όπως δηλαδή και κάθε κυβέρνηση, έχει µία επιλογή. Να προχωρήσει µπροστά. Να βάλει στην άκρη του τυχάρπαστους, να κλείσει τ’ αυτιά της στις σειρήνες της διαπλοκής και να µεριµνήσει για το µέλλον της ελληνικής γεωργίας και των πολλών που είναι οι αγρότες. Η επιτυχία της πολιτικής Γεωργαντά στην υπόθεση του ΟΣ∆Ε, αποτελεί ήδη τεράστια παρακαταθήκη. Η χώρα µας δεν έχει την πολυτέλεια να θυσιάζει την τεράστια πλουτοπαραγωγική της πηγή που βασίζεται στην αγροτική παραγωγή.

Θέλει αρετή και τόλµη

Χάθηκε πολύτιµος χρόνος µε τις στρεβλώσεις που επέφερε η λεγόµενη δυναστεία του ΟΣ∆Ε. ∆εν χρειάζεται να χαθεί άλλος, ούτε χρειάζεται να γίνουν άλλα πειράµατα. Αυτό που χρειάζεται ο αγροτικός χώρος είναι υποδοµές για να αναπτυχθεί και ελευθερία για να αναπνεύσει. Με χειραγώγηση των υποδοµών, όπως π.χ. της ψηφιακής επικοινωνίας (συµπεριλαµβανοµένης της ευφυούς γεωργίας) και καταδυνάστευση της επιχειρηµατικής δραστηριότητας, η αγροτική γη δεν δίνει καρπούς.

Άνθη στη γλάστρα

Χρειάζονται προγράµµατα ανοιχτά σε νέες ιδέες, χρηµατοδοτικές λύσεις για τους ικανούς, ενηµέρωση ως προς τους κανόνες του παιχνιδιού για όλους. Η ηχηρή ελληνική παρουσία νέων δυνάµεων της διατροφής στα φανταχτερά σαλόνια της SIAL στο Παρίσι την περασµένη εβδοµάδα, δίνει πιστοποιητικά επιχειρηµατικού πνεύµατος και οικονοµικής σκέψης. Η κεντρική διοίκηση σε µια χώρα µε λίγες πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως η Ελλάδα, δεν έχει παρά… να αφήσει όλα (αυτά) τα λουλούδια να ανθίσουν.      

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία