BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Σύστημα CEMOS και στο Claas Axion 900 Terra Trac για να γίνονται όλα αυτόματα

Μετά την εισαγωγή του CEMOS στα τρακτέρ της σειράς ARION και AXION από την Claas το 2020, τα μεγάλα ερπυστριοφόρα τρακτέρ της σειράς AXION 900 TERRA TRAC είναι πλέον διαθέσιμα και αυτά με το «διαλογικό» σύστημα υποστήριξης οδηγού. Επιπλέον, ο βοηθός αυτός έχει επεκταθεί σε δυνατότητες περιλαμβάνοντας και χλοοκοπτικά στο πρόγραμμά του.

medium_382949-datarawrgb

Βασίλης Σοφός

23
0

Με το CEMOS για τρακτέρ, η Claas έφερε για το 2020 στην αγορά ένα πρωτοποριακό σύστημα αυτόματης μάθησης και βελτιστοποίησης μηχανημάτων για τρακτέρ, επεκτείνοντας έτσι τον τεχνολογικό ηγετικό της ρόλο σε αυτόν τον τομέα για τις αλωνιστικές μηχανές και μηχανές συγκομιδής.



Η σφραγίδα έγκρισης «DLG Recognized» που χορηγήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 έδειξε αύξηση στην κάλυψη έκτασης έως και 16,3% κατά τη συνεργασία με τον καλλιεργητή και ταυτόχρονα εξοικονόμηση καυσίμου έως και 16,8% κάνοντας χρήση του συστήματος CEMOS. Έτσι, το πλεονέκτημα σε απόδοση του CEMOS για τρακτέρ έπεισε τόσο την κριτική επιτροπή των 26 διεθνών δημοσιογράφων. Οι τελευταίοι ανέδειξαν το Claas Axion 960 CEMOS ως «Βιώσιμο τρακτέρ του 2021».

Το CEMOS για τρακτέρ τώρα και στο Axion Terra Trac

Tα μεγάλα ερπυστριοφόρα τρακτέρ Axion Terra Trac 930 και 960 έχουν πλέον τον κορυφαίο και επί του παρόντος μοναδικό σύστημα αυτόματης μάθησης οδηγών και βελτιστοποίησης μηχανημάτων. Η αρχιτεκτονική του τρακτέρ με τις ερπύστριες πίσω απαιτούσε μια ειδική προσαρμογή των περιοχών της πίεσης των ελαστικών και του έρματος, καθώς ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της ελκυστικής προσπάθειας από ό, τι με τα τυπικά τρακτέρ μεταδίδεται μέσω του πίσω άξονα και των ερπυστριών και δεν μπορεί να υπάρξει βάρος των τροχών στον πίσω άξονα.

Με το Axion Terra Trac, για παράδειγμα, το σύστημα CEMOS περιλαμβάνει μόνο την πίεση των ελαστικών στον μπροστινό άξονα, ενώ ο οδηγός πρέπει να εισέλθει με ειδικές ρυθμίσεις στο πίσω σύστημα. Επίσης, το πρόσθετο έρμα στον πίσω άξονα συνήθως δεν είναι απαραίτητο λόγω της μεγάλης περιοχής επαφής. Χάρη στο CEMOS, το Axion Terra Trac- που έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι το πιο φιλικό προς το έδαφος τρακτέρ στην αγορά- είναι τώρα ακόμα πιο αποτελεσματικό, πιο ευέλικτο και ακόμη πιο φιλικό προς το έδαφος. Και αυτό γιατί, επιλέγοντας το σωστό έρμα, το CEMOS διασφαλίζει ότι, αφενός, η προκύπτουσα άσκοπη υψηλή πίεση εδάφους και, αφετέρου, μέσω της βέλτιστης πρόσφυσης, αποφεύγεται η ολίσθηση που καταστρέφει το έδαφος.



Όλα αυτά έρχονται να συνδυαστούν με τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, συνθέτοντας ένα σχεδόν απόλυτα «βιώσιμο» τρακτέρ. Το CEMOS στην εργασία και με χορτοκοπτικά Την άνοιξη του 2021, το CEMOS για τρακτέρ επεκτείνεται ώστε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του και τα χορτοκοπτικά. Ο βοηθός για το χορτοκοπτικό έχει σχεδιαστεί για αναρτώμενα πίσω και εμπρός χορτοκοπτικά καθώς και συνδυασμούς εμπρός-πίσω «πεταλούδας» από όλους τους κατασκευαστές.

Ο οδηγός εισέρχεται πρώτα στο πλάτος εργασίας μία φορά, ακολουθεί βασικές ρυθμίσεις, όπως το είδος του υλικού που θα κοπεί, τον τύπο τοποθέτησης και τη ταχύτητα PTO. Στη συνέχεια, το CEMOS βοηθά με τη σωστή ευθυγράμμιση της ράβδου κοπής, τη ρύθμιση του σωστού ύψους κοπής και τη ρύθμιση της κατάλληλης πίεσης επαφής καθώς και τον καθορισμό του κατάλληλου ύψους εκσκαφής και την επιλογή της κατάλληλης επικάλυψης.

Βασικές ρυθμίσεις όπως η ρύθμιση του κάτω συνδέσμου και του άνω συνδέσμου και η στερέωση του πίσω κάτω συνδέσμου χρησιμοποιώντας τους πλευρικούς σταθεροποιητές λαμβάνονται επίσης υπόψη όπως και το σωστό μήκος του άξονα μετάδοσης κίνησης. Πριν από τη χρήση, το CEMOS βοηθά επίσης τα τρακτέρ να επιλέξουν τη σωστή ταχύτητα του ξηραντικού και παρέχει συστάσεις για την προσαρμογή των θημωνιών ή των δίσκων θημωνιάς.



Επιπλέον, το CEMOS παρέχει πληροφορίες για τρακτέρ για την κατάλληλη ρύθμιση της ταχύτητας του ιμάντα ή του αναδευτήρα. Εάν ένας συνδυασμός χορτοκοπτικού είναι εξοπλισμένος με ρύθμιση κλίσης της υδραυλικής πίεσης και της συγχώνευσης της θημωνιάς, αυτό μπορεί επίσης να ληφθεί υπόψη.

Προκειμένου να απαλλαχθεί ο οδηγός όσο το δυνατόν περισσότερο από το άγχος και τη ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της εργασίας, το CEMOS για τρακτέρ βοηθά επίσης στον προγραμματισμό της διαχείρισης του ακρωτηρίου και στην εκχώρηση πλήκτρων λειτουργίας, ειδικά κατά την εργασία με ISOBUS.

Επιπλέον, δίνεται προσοχή στη σωστή ρύθμιση των χλοοκοπτικών όταν οδηγείτε στο δρόμο στη θέση μεταφοράς, όπως το κλείδωμα της ράβδου κοπής στο μπροστινό χλοοκοπτικό ή η συμμόρφωση με το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος μεταφοράς. Ο βοηθός συσκευής για χλοοκοπτικά δίσκων θα συμπεριληφθεί ως πρόσθετο χαρακτηριστικό σε όλα τα CEMOS για συστήματα τρακτέρ από την άνοιξη του 2021 χωρίς επιπλέον χρέωση. Η λειτουργία μπορεί να αναβαθμιστεί για τρακτέρ που είναι ήδη εξοπλισμένα με CEMOS.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία