BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Με αυξημένη ισχύ και ολοκληρωμένο χαρακτήρα τα νέα 5D της Deutz-Fahr

Η ιπποδύναμη των κινητήρων Stage V μεγάλωσε, η άνεση βελτιώθηκε και η νέα σειρά 5D των ευέλικτων τρακτέρ της Deutz-Fahr γίνεται ακόμη πιο ολοκληρωμένη, με τα μοντέλα 5095D και 5105D να χαρίζουν παραγωγικότητα στον χειριστή τους όλη μέρα.

5D_Series_5105_D_Stage_V_field_DSC07929

Βασίλης Σοφός

423
0

Διατηρώντας τα πλεονεκτήματα των προηγούμενων μοντέλων, όπως πολυμορφικότητα, ευελιξία και συμπαγείς διαστάσεις καθώς και βέλτιστη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, τα νέα Deutz-Fahr της σειράς 5D γίνονται τα ισορροπημένα τρακτέρ για παραδοσιακά αγροκτήματα, μεγάλους οπωρώνες και ποιμνιοστάσια/βουστάσια, καθώς και για εξειδικευμένες εργασίες συντήρησης χώρων πρασίνου.

Οι τετρκύλινδροι κινητήρες FARMotion 45 είναι σχεδιασμένοι για να προσφέρουν μέγιστη απόδοση σε αγροτικές εργασίες και ξεχωρίζουν για τις εξαιρετικά συμπαγείς διαστάσεις τους, αυξάνοντας την ευελιξία των τρακτέρ, τα οποία προσφέρονται στις εκδόσεις 5095D και 5105D. Τα 5095D και 5105D αποδίδουν μέγιστη ισχύ 95 και 106 ίππων αντίστοιχα στις 2.000 σ.α.λ., και μέγιστη ροπή 389 και 433 Nm στις 1400 σ.α.λ.



Χάρη σε ένα νέο σύστημα προθέρμανσης οι νέοι κινητήρες FARMotion 45 εκκινούν αβίαστα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Και για τη διατήρηση του κόστους συντήρησης σε χαμηλά επίπεδα, το διάστημα αλλαγής λιπαντικών έχει τώρα επεκταθεί στις 600 ώρες, όπως αναφέρει η εταιρεία. Επίσης η τελευταία γενιά της σειράς 5D διατίθεται με μηχανικό ή Powershuttle κιβώτιο. Με την έκδοση PowerShuttle, ο οδηγός μπορεί όχι μόνο να ρυθμίζει την απόκριση σε 5 στάδια, για εργασίες με τον εμπρός φορτωτή, αλλά ωφελείται και από το σύστημα Stop&Go, το οποίο επιτρέπει το σταμάτημα και την εκκίνηση του τρακτέρ μόνο μέσω των πεντάλ φρένων.

Επιπρόσθετα, ο συμπλέκτης comfort επιτρέπει τις αλλαγές σχέσεων χωρίς τη χρήση του πεντάλ του συμπλέκτη. Κάθε επιλογή διατίθεται με 30+15 ταχύτητες στον βασικό εξοπλισμό, μέσω του συνδυασμού 5 σχέσεων, 3 τελικών μεταδόσεων και ενός αργού (κοντό διαφορικό). Για όσους επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία, διατίθεται μάλιστα και μία έκδοση με 3 Powershift στάδια, που προσφέρει συνολικά 45 σχέσεις σε κάθε κατεύθυνση.



Όλες οι εκδόσεις δίνουν στα τρακτέρ δυνατότητες ταξιδιού με 40 χ.α.ω με μειωμένες στροφές κινητήρα, κάτι που μειώνει όχι μόνο το επίπεδο θορύβου στο εσωτερικό της καμπίνας comfort, αλλά και την κατανάλωση καυσίμου. Το κιβώτιο με 3 Powershift steps προσφέρει επίσης μια πολύ αργή σχέση (creeper) για ταχύτητα 200 μέτρων/ώρα. Ο ηλεκτροϋδραυλικός συμπλέκτης προοδευτικής ενεργοποίησης ανήκει στον βασικό εξοπλισμό, όπως και τα προγράμματα στροφών 540 σ.α.λ. και 540 ECO. Κατόπιν παραγγελίας, η Deutz-Fahr εφοδιάζει τα τρακτέρ με ένα πρόγραμμα ground speed PTO (ταχύτητα εδάφους) ή 1000 rpm speed mode.

Άλλα πρακτικά εξαρτήματα είναι οι εναλλάξιμοι άξονες PTO και, ασφαλώς, το εμπρός PTO 1000 rpm. Το υδραυλικό σύστημα με δύο αντλίες περιλαμβάνει μία στάνταρ κύρια αντλία 54 λ./λ. για το ανυψωτικό και τους διανομείς, καθώς και μία δευτερεύουσα αντλία για λειτουργίες διεύθυνσης και μετάδοσης. Στα πρόσθετα αλλά βασικού εξοπλισμού χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται οι 3 πίσω υδραυλικές βαλβίδες και η ελεύθερη γραμμή επιστροφής.



Το πίσω ανυψωτικό έχει μέγιστη ικανότητα έως 3.600 κιλά και διατίθεται είτε με μηχανικό ή με ηλεκτρονικό έλεγχο. Να σημειωθεί πως το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πίσω ανυψωτικό της νέας σειράς 5D δεν περιλαμβάνει μόνο το νέο χειριστήριο που επιτρέπει ευκολότερη απεμπλοκή αλλά και μία λειτουργία ενεργούς απόσβεσης ταλαντώσεων, που αυξάνει την ασφάλεια και την άνεση στο δρόμο.

Εκτός από ένα ισχυρό εμπρός ανυψωτικό με εντυπωσιακή ανυψωτική ικανότητα 2.100 κιλά, ένας εργοστασιακά τοποθετημένος εμπρός φορτωτής «Light kit» είναι επίσης διαθέσιμος από το εργοστάσιο. Για αποδοτικό φρενάρισμα, οι εμπρός άξονες διατίθενται με υδραυλικά δισκόφρενα, ενώ μία ευρεία γωνία διεύθυνσης και ένα κλείδωμα κατά 100% και των δύο διαφορικών, μέσω ηλεκτροϋδραυλικού ελέγχου, συνεισφέρουν στην άριστη ευελιξία και πρόσφυση του τρακτέρ.



Σύμφωνα με την εταιρεία, η καμπίνα comfort με 4 κολώνες της νέας σειράς 5D προσφέρει καλά επίπεδα ορατότητας σε όλες τις κατευθύνσεις. Διατίθενται δύο διαφορετικές επιλογές οροφής: μία στάνταρντ έκδοση με κωνικό σχήμα για βέλτιστη χρήση σε στενούς χώρους όπως φυτείες λυκίσκου ή οι μεγάλοι αμπελώνες, αλλά και μία έκδοση υψηλής ορατότητας (διατίθεται με προστασία FOPS προαιρετικά) που είναι κατάλληλη για δασικές εργασίες και για χρήση εμπρόσθιου φορτωτή. Η επαρκής ροή αέρα εξασφαλίζεται από τα ανοιγόμενα μπροστινά και πίσω παρμπρίζ, ενώ ένα ισχυρό σύστημα κλιματισμού ψύχει τον αέρα σε πιο θερμές καιρικές συνθήκες. Για ακόμα πιο αποδοτική εργασία ακόμα και σε προχωρημένες ώρες, η νέα σειρά 5D είναι τώρα διαθέσιμη και με φώτα εργασίας LED για καλύτερες συνθήκες εργασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα Deutz-Fahr της σειράς 5D μπορείτε να δείτε στο https://www.theocarakis-tractors.gr, ενώ μπορείτε να ενημερωθείτε και στο δίκτυο των επίσημων συνεργατών SAME & DEUTZ–FAHR ανά την Ελλάδα.

Τα μηχανήματα της Deutz-Fahr διαθέτει στην ελληνική
αγορά η εταιρεία Nic. J. Theocarakis S.A (τηλ.210-3489373)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία