BACK TO
TOP
Θεσμικά

Συντηρεί το καθεστώς ΚΑΠ στα αγροκτήματα γιατρούς και δικηγόρους

Τα πράγµατα είναι πιο απλά απ’ ότι τα παρουσιάζουν οι εν γένει εξουσιάζοντες και όχι µόνο οι κυβερνώντες. Οι τιµές των περισσότερων αγροτικών προϊόντων επιστρέφουν σταδιακά στα προ της τελευταίας µεγάλης αναταραχής επίπεδα, χωρίς µάλιστα να αποκαθίσταται στον ίδιο βαθµό τα τιµολόγια στην αγορά ενέργειας και σε πολλά από τα κόστη παραγωγής.

stathro-kathestos-KAP

Γιάννης Πανάγος

1643
11

Γιατρούς και δικηγόρους συντηρεί στα αγροκτήματα το σαθρό καθεστώς της ΚΑΠ    

Αν αναλογισθεί κανείς ότι και πριν απ’ όλο αυτό, τα πράγµατα δεν ήταν καλά για του αγρότες, τώρα γίνονται χειρότερα. Μπορεί µια σύγκριση αποδόσεων στο βαµβάκι και το σκληρό σιτάρι να ευνοεί το πρώτο, ωστόσο, µια ρεαλιστική ανάλυση δεδοµένων οδηγεί αβίαστα στο συµπέρασµα ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο αφήνουν κάποιο αξιόλογο κέρδος στον παραγωγό.

Καθαρό εισόδηµα και µάλιστα χωρίς να υπολογίζεται το ενοίκιο, της τάξεως των 129 ευρώ το στρέµµα για το καλαµπόκι, 111,5 ευρώ για το βαµβάκι, 61 ευρώ για τον ηλίανθο και 45,5 ευρώ για το σκληρό σιτάρι, σύµφωνα µε αναλύσεις ειδικών, σηµαίνει… ζήτω που καήκαµε!

Με τι καρδιά να ξεκινήσει φέτος ένας αγρότης στις εαρινές καλλιέργειες και τι ακριβώς έχει να περιµένει από την ενασχόλησή του µε τα σιτηρά, είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά τους ιθύνοντες και όλους αυτούς που βγαίνουν κάθε µέρα στις τηλεοράσεις και κοµπάζουν για τις επιτυχίες τους.

Μπορεί να πέρασε η µπόρα των µεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, όµως το κεφαλαιώδες ζήτηµα της αγροτικής παραγωγής που είναι η βιώσιµη λειτουργία των µονάδων παραµένει άλυτο. ∆εν αρκούν τα µέτρα «ασπιρίνες» και τα µπρος πίσω στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το περιβαλλοντικό αποτύπωµα.

Ειδικά στην Ελλάδα, το αδιέξοδο συνεχώς εντείνεται. Χωρίς κέρδος, δεν περισσεύουν χρήµατα για επενδύσεις, χωρίς επενδύσεις δεν προχωράει ο εκσυγχρονισµός των εκµεταλλεύσεων και χωρίς εκσυγχρονισµό δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα. Εποµένως, τα προϊόντα διατίθενται κάτω του κόστους, άρα ο δρόµος προς τη χρεοκοπία είναι ανοιχτός.

Ακόµα κι όταν περισσεύουν πέντε ευρώ, έρχεται ως πρώτη επιλογή των αγροτών η επένδυση στην αγορά γης. Πρώτον, γιατί τους χρειάζεται και δεύτερον γιατί ξέρουν ότι εκεί τουλάχιστον δεν θα χάσουν τα λεφτά τους. Στη Γαλλία, από την εποχή του Μεγάλου Ναπολέοντα, η αγροτική γη µεταβιβάζεται αποκλειστικά σε αγρότες. Για να αγοράσει 10 στρέµµατα γης ένας µη κατά κύριο επάγγελµα αγρότης, πρέπει να περάσει από δέκα σχολεία επαγγελµατικής κατάρτισης και να βεβαιώσει µε πολλούς τρόπους ότι θα την καλλιεργεί σε όλη του τη ζωή, παρέχοντας µάλιστα ανάλογα πειστήρια.

Εδώ, έχουµε ξέφραγο αµπέλι. Ακόµα και οι επιδοτήσεις που υποτίθεται ότι διαπνέονται από αναπτυξιακή λογική, «δουλεύουν» για τους δικηγόρους, τους γιατρούς, δηλαδή για τους αστούς και τους πάσης φύσεως κληρονόµους.

Αν είµαστε ευχαριστηµένοι µε όλα αυτά, τότε δεν χρειάζεται να αλλάξουµε τίποτα!
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί




Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

08-04-2024 11:17τελειωμενος αγροτης

Οσοι ερχεστε απο Αθηνα αριστερα σας στον καμπο της κωπαιδας η πηγαινοντας δεξια της εθνικης οδου σας φαινεται ενας παραδεισος αγροτικης δραστηριοτητας . Σας πληρωφωρω οτι ολα αυτα τα χωραφια δεν ανηκουν σε αγροτες . Εδω και αρκετα χρονια εμφανιστηκαν πληρεξουσιοι δικηγοροι με ομορφες γραβατες και αγοραζαν και αγοραζουν οσο οσο . Δεν τους ενδιαφερει η εκμεταλευση προς το παρον , αγοραζουν και σου επιτρεπουν να συνεχιζεις να το εκμεταλευεσαι , Χιλιαδες στρεμματα εχουν αλλαξει χερια . Θυμαστε σε κατι χιλιαδες στρεμματα που θα γινοταν το αυτοκινητοδρομιο επι επιτιμου ; αυτο το κομματι γης εφυγε προς εταιρεια του συχωρεμενου τωρα κοντομηνα , αγνωστο σε ποιον ανηκει . Ξεχασατε τους εφοριακους , χρονια μαυρο χρημα , αγοραζουν οτι βρουν ιδιως ελαιωνες που περνανε σε μελη της οικογενειας τους . Στην περιοχη μου τα περισσοτερα στρεμματα τα εχει γιατρος , με ακομα περισσοτερα στην περιοχη των σπατων , οπως επισης και 2 αστυνομικοι , οκ αυτοι απο κληρονομιες και προικες . Εχω πει παλι οτι στην ευρυτερη οικογενεια μου 1000στρ δεν ειναι κανεις αγροτης εμφανιζουν πεθερες μαναδες ανω των 90 σαν αγροτες και τα δινουν μισιακα , τωρα τι βγαζουν αυτοι που τα καλλιεργουν ο θεος και η ψυχη τους , εγω παντως τους εκανα περα , βρηκαν αλλα κοροιδα . Καρτα αγροτη λεει για γελια και για κλαμματα , λογω καιρου οι σπορες εχουν αρχισει τα λιπασματα εχουν πεσει , ολοι πηραν οπως και καθε χρονο απο τους εργοστασιαρχες της περιοχης . ΔΕν μπορουν να κανουν και διαφορετικα γιατι ολοι τους χρωστουν , Αυτη την στιγμη και οποιαδηποτε στιγμη μεσα στην χρονια οι εργοστασιαρχες μπορουν να κατασχουν περιπου την μιση κωπαιδα , γιατι δεν το κανουν; Γιατι τι να την κανουν την γη ; να βαλουν πακιστανους να την δουλευουν και μηχανηματα ξεχορα οι φοροι και μυρια αλλα οσα , ενω τωρα εχουν τους δουλοπαροικους που δουλευουν τζαμπα για τους αφεντες στην κυριολεξια ξεσκιζονται με την ελπιδα μιας καλυτερης χρονιας , μιας καλυτερης τιμης .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-04-2024 23:27Αντωνης

Ώστε νοητικά υποανάπτυκτοι όλοι όσοι νομίζετε πως το πρόβλημα είναι η εταίρο επαγγελματίες αφυπνιστήκατε στα 40 και στα 50 σας με το διαδίκτυο και τα μάθατε όλα ξαφνικά νομίζετε το μεγαλύτερο κακό στη χώρα αυτή ο έκαναν η υπερήλικες και οι μεσήλικες Και συνεχίζεται τσουτσεκια να τρογε δόλωμα από το σύστημα. τα χειρότερα έπονται αυτό το μπάσταρδο το αφορισμένο θα μας κάνει Αφγανιστάν Είστε τσιμπουκια τον κομμάτων και της παγκόσμιας προπαγάνδας και πλύσης εγκεφάλου που κυβερνά παγκόσμια. ολλα ήταν επισκόπου τίποτε δεν έγινε λάθος είναι όλα κανονισμένα και πλήρως προγραμματισμένα. Σας συχαθηκε η ψυχή μου να λέτε μαλακιες κωμματοπουτανες ανθρωπιδια

Απάντηση

07-04-2024 15:29ελεος ρε ταγαρες

Πρέπει να μπει οριστικό τέλος με τους έτεροεπαγγελματιες,αρκετά φάγανε....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-04-2024 12:50πιτσικαμορτης

Ακόµα κι όταν περισσεύουν πέντε ευρώ, έρχεται ως πρώτη επιλογή των αγροτών η επένδυση στην αγορά γης.οτι ναναι γραφεις παναγο,η πρωτη επιλογη του αγροτη ειναι πως θα τα βγαλει περα στο μελλον,τι αγορα γης και χαζομαρες,μιλαμε για κανονικο αγροτη και οχι για τσιφλικα.

Απάντηση

07-04-2024 12:06THEODOR

Πανάγο οτι και να πείς πριν τις σπορές ......ακόμα και καμιά αλήθεια , ..εχεις χάσει την εμπιστοσύνη των αγροτών - αναγνωστών !!!!!!

Απάντηση

07-04-2024 11:39Sifakis

Γιατί δεν γράφετε οτι δημιούργησαν ατελείωτη γραφειοκρατεία υπερ των ΚΥΔ και μεσαζόντων; Οι γιατροι και δικηγοροι με επιδοτησεις ειναι ελάχιστοι. Τα πολλά χρήματα ειναι απο μεριές που δεν παράγουν. Επίσης γιατί δεν κάνουν αναδιανομή με κίνητρα αγροτικής γης; Εμείς δεν βρίσκουμε ουτε ένα στρέμμα στη Κρητη λόγω τουρισμού είναι πανάκριβα. Η αγροτική γη στη Κρήτη παράγει επί 5 ενώ ο τουρισμός καταναλώνει εισαγόμενα προϊ'οντα και καταναλώνει τους πόρους μας. Αυτά γράψτε.

Απάντηση

07-04-2024 09:45Κυριάκος

Κύριε Παναγο, αυτό το εισόδημα δεν υπάρχει ούτε στα ποιο τρέλα μας όνειρα!!! Ρωτήσατε κανένα αγρότη να σας πει το κέρδος στο βαμβάκι, ή ρωτάτε μόνο τους "ειδικους" αναλυτές..αυτοί οι ειδικοί, κάθε χρόνο πριν την σπορά μας παραμυθιαζουν με τις τιμες και όταν μαζεύουμε γινόμαστε πιο φτωχοί..Απλά φοβάστε να πείτε ότι το βαμβάκι έχει πεθάνει και το κρατάνε μόνο οι επιδοτήσεις. Τωρα έπιασε ο πονος στους εκκοκιστες για το βαμβάκι, ή, μηπως φοβούνται οτι θα χάσουν το έλεγχο εαν προστεθουν και αλλα προϊόντα προς καλλιέργεια;Οχι ότι τα άλλα προϊόντα είναι καλύτερα, αλλά, το σιτάρι και το καλαμπόκι είναι στην διατροφική αλυσίδα, και έχει νόημα να επιδοτούνται. Το βαμβάκι δεν έχει πλέον κανένα να καλλιεργειται στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.

Απάντηση

07-04-2024 09:26Έλλην

Η λύση είναι μία παρατάς τα πάντα και ζεις με κεα και ότι άλλο επιδομα δίνουν και ας δουλέψουν τα χωράφια τους η κληρονόμοι που και ενοίκιο θέλουν και να τα δηλώνουν και ας βγάλουν εισόδημα γιατί νομίζουν ότι ο αγρότης βγάζει χρήμα από τα χωράφια τους διαβάζουν κάθε μέρα τα εκατομμύρια που μοιράζει η κυβέρνηση με το στόμα και θέλουν μερίδιο και αυτοί

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές