Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Πήρε ΦΕΚ η κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί από 1η Ιανουαρίου

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Α΄ 212/2018) ο νόμος 4583/2018 που περιλαμβάνει και την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί.

krasi-andras_2

720
0

Ειδικότερα στο άρθρο 92 που αφορά την τροποποίηση των άρθρων 91 και 93 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα 1 τονίζονται τα εξής:

Το άρθρο 91 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α΄ 265) και ο τίτλος αυτού, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής: «Άρθρο 91 Συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) που επιβάλλεται στα προϊόντα του άρθρου 90 είναι μηδέν (0) ευρώ.»

Το άρθρο 93 του ν. 2960/2001, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «1. Ο συντελεστής του Ε.Φ.Κ. που επιβάλλεται στα προϊόντα του άρθρου 92 ορίζεται σε είκοσι (20) ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος.

Απαλλάσσονται του Ε.Φ.Κ. τα προϊόντα του άρθρου 92, όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ξυδιού, σύμφωνα με τον ορισμό του κωδικού Σ.Ο. 22.09. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι, οι διαδικασίες, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των μονάδων παραγωγής, εμφιάλωσης και εμπορίας των προϊόντων του άρθρου 92 για φορολογικούς σκοπούς.». 3.

Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος άρθρου αρχίζει από 1.1.2019.

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του ΣΕΟ αναφέρει:

 Στις 13 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία μηδενίζεται ο ΕΦΚ στον οίνο. Έτσι κλείνει μια μακρά περίοδος που μας ταλάνισε όλους. Ο κλάδος κέρδισε μια μάχη ενώ πολλά άλλα ζητήματα περιμένουν τώρα λύση. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους στάθηκαν πλάι μας σε όλη αυτή την περιπέτεια, μέχρι την τελική δικαίωση.

 Πρωτίστως τα μέλη μας, που μάς εμπιστεύτηκαν, στις δύσκολες στιγμές. Την Comité Vins για την αμέριστη συμπαράσταση της στην άσκηση πιέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και για την παροχή πολύτιμων πληροφοριών κατά την δικαστική αμφισβήτηση του μέτρου. Τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές, ανεξαρτήτως χρώματος, που άκουσαν το δίκαιο αίτημα του κλάδου. Εκείνους τους δημοσιογράφους που κάλυψαν το θέμα με επαγγελματισμό και αντικειμενικότητα. Τους φίλους του ελληνικού κρασιού, αυτή την υπέροχη δεξαμενή ανθρώπων και ιδεών που αναγνώρισαν τις προσπάθειες μας.

 Από αυτή τη δοκιμασία βγήκαμε πιο δυνατοί και με αυτή τη δύναμη θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το λαμπρό μέλλον του ελληνικού κρασιού. Αυτή η δοκιμασία επίσης κατέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, η στήριξη προς τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας. Επόμενος στόχος μας είναι πλέον η αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιούργησε το θλιβερό αυτό μέτρο. Για το ζήτημα θα επανέλθουμε προσεχώς. Τα καλύτερα έρχονται.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία