Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Γέφυρα 2ετίας βιολογικών με την ισχύουσα ΚΑΠ μέχρι το 2023

Στα 20 εκατ. ευρώ ετησίως τιμολογούνται βάσει μελέτης οι ανάγκες μίας νέας προκήρυξης για την επέκταση των δεσμεύσεων των δικαιούχων της Βιολογικής Γεωργίας, πόροι που μπορούν πλέον να αναζητηθούν από τον προϋπολογισμό με τον οποίο προικίζεται η παράταση της ισχύουσας ΚΑΠ μέχρι το 2023.

6efa782140f78b00daae35c9d4bc7267_XL

39
3

Άλλωστε τα προγράμμμα γέφυρες των γεωπεριβαλλοντικών μέτρων είναι τα μόνα που διευκολύνονται και μάλιστα υπό τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανό χάσμα μεταξύ του τρέχοντος και του επόμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο δρόμο αυτό κινήθηκε ήδη η γειτονική Βουλγαρία για τους βιοκαλλιεργητές της εκδίδοντας σχετική προκήρυξη στις 27 Απριλίου παραχωρώντας μάλιστα τη δυνατότητα να επεκτείνουν και τα δηλωμένα στρέμματά τους κατά 20% στην περίπτωση όσων έληγαν οι δεσμεύσεις τους φέτος. Αυτό το παράδειγμα ζητούν και οι εδώ παραγωγοί και Φορείς Πιστοποίησης να ακολουθήσουν οι ελληνικές αρχές οι οποίες θα πρέπει να δώσουν μία ξεκάθαρη απάντηση εντός των ημερών για το αν θα βγει πρόγραμμα «γέφυρα», καθώς οι δεσμεύσεις λήγουν στις 30 Μαΐου. Άλλωστε, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας μόνιμα περίσσευαν χρήματα λόγω της υπερδέσμευσης ποσού της επιλέξιμης καλλιέργειας ανά ΑΦΜ, οπότε αυτά τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως που απαιτούνται μπορούν να αναζητήσουν και από εκεί πόρους.

Το ζήτημα πάντως της επέκτασης των δεσμεύσεων δεν αφορά μόνο τους βιοκαλλιεργητές του 2017. Τις εξελίξεις παρακολουθούν από κοντά και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι που μπήκαν στο Μέτρο της Βιολογικής Κτηνοτροφίας εντός του 2018 των οποίων η πριμοδότηση λήγει του χρόνου. Και αυτό γιατί, τυχόν αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η επέκταση της ΚΑΠ για τους βιοκαλλιεργητές θα ανοίξει το δρόμο και σε αυτούς, ώστε να αποκτήσουν πρόγραμμα γέφυρας. Σημειωτέον, πως ένα μεγάλο κομμάτι της καλλιέργειας των παραγωγών που έχουν ενταχθεί στην πρόσκληση του 2017 είναι συνδεδεμένη με το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας.

Εντός του μήνα η προκήρυξη της επιδότησης πιστοποίησης

Όσον αφορά το Μέτρο 3.1 «Στήριξη για νέες συµµετοχές σε συστήµατα ποιότητας» που θα καλύπτει μεταξύ άλλων τα έξοδα πιστοποίησης των βιοκαλλιεργητών (πενταετής δεσμεύσεις), πληροφορίες από τους αρμόδιους φορείς αναφέρουν ότι η έκδοση της σχετικής προκήρυξης είναι θέμα ημερών και πως δεν τίθεται θέμα ακύρωσής της. Συγκεκριµένα, στο Μέτρο αυτό προβλέπεται η ενίσχυση για νέες συµµετοχές στα εξής συστήµατα ποιότητας:

  • Βιολογική παραγωγή (ΒΠ) έως 2.020 ευρώ ανά εκµετάλλευση ετησίως.
  • Προστατευόµενες ονοµασίες προέλευσης και προστατευόµενες γεωγραφικές ενδείξεις στον αµπελοοινικό τοµέα (Οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ), έως 1.300 ευρώ ανά εκµετάλλευση ετησίως.
  • Προϊόντα Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών (προϊόντα ΕΠΕ), έως 3.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση ετησίως.

Η επιστολή των Φορέων Πιστοποίησης για το πρόγραμμα-γέφυρα

Υπενθυμίζεται πως η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων είχε κάνει έκκληση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, πριν ένα μήνα ώστε να προχωρήσει στην εν λόγω επέκταση του προγράμματος. Συγκεκριμένα στην επιστολή τους τόνιζαν:

Η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων μεταφέρει στο ΥΠ.Α.Α.Τ και στον Υπουργό κ. Βορίδη, την απόγνωση των νεοεισερχομένων Παραγωγών στη Βιολογική Γεωργία βάσει του Μέτρου 11, οι οποίοι είχαν ενταχθεί το έτος 2017. Οι Παραγωγοί αυτοί είχαν ενταχθεί με την προοπτική επέκτασης της εγκριθείσας τριετίας για επιπλέον δύο έτη, σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ. Πρωτ. 130/5917 (18.01.2017) Πρόσκληση του Μέτρου 11.

Μετά από τρία χρόνια προσπάθειας, για τη μετάβαση από τη Συμβατική στη Βιολογική Γεωργία, οι Παραγωγοί αυτοί βρίσκονται μετέωροι όσον αφορά τη στήριξή τους από το Μέτρο 11, αλλά ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν (όπως και όλοι οι Παραγωγοί) και τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, που δημιούργησε στην αγορά η κρίση του κορονοϊού. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω καταστάσεων θα οδηγήσει τελικά την πλειονότητα των Παραγωγών, στην ακύρωση και της προηγούμενης τριετούς προσπάθειας.

Πηγή χρηματοδότησης των παραπάνω επεκτάσεων των τριετιών του Μέτρου 11 μπορεί να αποτελέσει το ίδιο το Μέτρο 11, λόγω των υπερδεσμεύσεων που εξ ορισμού δημιούργησε, αλλά και το πρόγραμμα-γέφυρα μεταξύ του τρέχοντος και του επόμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είναι πολύ σημαντικό να δοθεί η ευκαιρία στους Παραγωγούς αυτούς, να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για δύο επιπλέον έτη, ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά, επιτέλους, ως βιολογικά και να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

28-06-2020 13:00Δαμιανού Γεώργιος

Εμάς που ειμαστε στα 3+2χρονια γιατί μας πετάξανε εξω;

Απάντηση

16-05-2020 09:08Καραγιάννης Γρηγόριος

Μόνο τα μισά είπες. Εδώ βαθμολόγησαν την ύπαρξη σύμβασης ( πλέον των 5ετών) αντί να ζητήσουν τιμολόγια πώλησης βιολογικών προιόντων. Επιδοματική πολιτική , τα άλλα είναι απλά σανός. Δεν ενδιαφέρονται για την παραγωγή

Απάντηση

07-05-2020 10:30Νικος

ΚΑΝΑΤΕ 4 τροποποιήσεις για να πάρετε τα βιολογικά δικαιώματα βγάλατε μαζί με το όργιο τοντσιρωνη όλους τους παλιούς βιοκαλλιεργητές 12 χρόνων και τώρα τι θέλετε είσθε νέοι γεωργοί μόνο εσείς είσθε οι άλλοι να πνίγουν η πουστιά θα πληρωθη νομίζουν οι συμβουλή είναι έξυπνοι να τους ακούτε νέοι γεωργοί με τη βούλα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία