BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Χώρο για κονδύλια σε επιλέξιμα βοσκοτόπια στην επερχόμενη ΚΑΠ

Φαίνεται ότι τα υφιστάµενα σχέδια βόσκησης δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της εκτατικής κτηνοτροφίας στη λεκάνη της Μεσογείου, µε την Ισπανία να εστιάζει πλέον τη προσοχή της σε µια δικαιότερη διαχείριση του ζητήµατος, ώστε οι κτηνοτρόφοι της χώρας να µην βρίσκονται τελευταίοι στη λίστα των δικαιούχων βασικής ενίσχυσης.

unnamed_22

34
0

Έπειτα από τη ρύθµιση του ζητήµατος που προέκυπτε µε την εισαγωγή του ορισµού του «Πραγµατικού Αγρότη», οι Ισπανοί θέλουν τώρα να βρουν τρόπο ώστε να αυξηθούν τα επιλέξιµα βοσκοτόπια ενόψει της προετοιµασίας στρατηγικών σχεδίων για τη νέα ΚΑΠ. Υπενθυµίζεται πως τις προηγούµενες εβδοµάδες οι αγροτικοί φορείς και το υπουργείο της χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου συµφώνησαν ώστε δικαίωµα στη βασική ενίσχυση να έχουν όλοι όσοι δηλώνουν αγροτικό εισόδηµα άνω του 25%, στέλνοντας εκτός τσεκ µεγαλοκτηµατίες, ενώ διαµορφώθηκε και ένα ειδικό καθεστώς ενίσχυσης µε το φιξ ποσό των 25 ευρώ το στρέµµα για τους 300.000 µικροκαλλιεργητές που διαφορετικά θα έµεναν χωρίς δικαιώµατα.

Υπό το υφιστάµενο καθεστώς της ΚΑΠ στην Ισπανία, 42,5 εκατ. στρέµµατα έχουν δηλωθεί ως βοσκότοποι στις Βρυξέλλες και έχουν δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης, µε τους κτηνοτρόφους να λαµβάνουν µόλις το 16% του συνόλου των άµεσων πληρωµών. Στόχος πλέον του υπουργείου είναι η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου που θα επιτρέψει την απορρόφηση µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο περισσότερων κονδυλίων για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, εκµεταλλευόµενο τις φιλοπεριβαλλοντικές αξιώσεις της Κοµισιόν στη νέα επταετία. Με δεδοµένο ότι η συµβατική κτηνοτροφία εκπέµπει 6,5 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατµόσφαιρα για κάθε κιλό παραγόµενου κρέατος, έναντι 9,5 κιλών CO2 που απορροφά η εκτατική κτηνοτροφία, σύµφωνα µε στοιχεία που επικαλούνται κτηνοτροφικές οργανώσεις της χώρας, τα επιχειρήµατα του Ισπανού υπουργού Λούις Πλάνας, φαίνονται ισχυρά για µια δικαιότερη αντιµετώπιση των κτηνοτρόφων στη νέα ΚΑΠ.

Στην Ελλάδα οι συζητήσεις δεν δείχνουν αύξηση των βοσκοτόπων αλλά ανακατανοµή. Σε αυτό το πνεύµα άλλωστε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητήσει από τις Περιφέρειες να αναλάβουν την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων, προκειµένου να µην χαθούν εκτάσεις και χρήµατα από τους δικαιούχους της εξισωτικής αποζηµίωσης, ωστόσο ακόµα δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά