Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Με τιμολόγια πώλησης οι ενισχύσεις στη βάση του ενεργού αγρότη

Η απόδειξη οικονομικών συναλλαγών του αγρότη μέσω του ΜΑΑΕ, το μοντέλο που έχει προταθεί και εξετάζουν οι ελληνικές αρχές για τους δικαιούχους βασικής ενίσχυσης τη νέα προγραμματική

4_43

Γιώργος Κοντονής

37980
49

Στο σταδιακό «ξεσκαρτάρισµα» των δικαιούχων βασικής ενίσχυσης µέσω της εξέτασης τιµολογίων στα πλαίσια του νέου ορισµού για τον «ενεργό» ή «πραγµατικό» αγρότη προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύµφωνα µε καλά ενηµερωµένες πηγές, η φόρµουλα που έχει προταθεί στην πολιτική ηγεσία και εξετάζεται ώστε και να µην χαθεί επιλέξιµη γη στη νέα ΚΑΠ αλλά και να µειωθούν τελικά οι δικαιούχοι ετεροεπαγγελµατίες και όσοι δεν παράγουν καθόλου, θα βασιστεί στο εξής µοντέλο:

Με την έναρξη της νέας ΚΑΠ θα µπει ως προϋπόθεση καταβολής της βασικής ενίσχυσης η ένταξη στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Για την ένταξη στο ΜΑΑΕ όµως πλέον θα πρέπει να είναι σε θέση κάποιος να αποδείξει ότι πράγµατι έχει αγροτική δραστηριότητα µε βάση οικονοµικές συναλλαγές όπως τιµολόγια από ένα ποσό και πάνω (π.χ 3.000 έως 4.000 ευρώ).

Τυχόν ετεροεπαγγελµατίες που είτε πουλούν «µαύρα» την παραγωγή τους, είτε δεν µπορούν να αποδείξουν έστω στοιχειώδη αγροτική δραστηριότητα, δεν θα λαµβάνουν ενισχύσεις. Έτσι, πρώτον, τα δικαιώµατα αυτά που «χάνονται» θα πηγαίνουν στο Εθνικό Απόθεµα για ανακατανοµή. ∆εύτερον, βλέποντας πως απειλούνται µε απώλειες στις ενισχύσεις, το κίνητρο µεταβίβασης επιλέξιµης γης και δικαιωµάτων προς κατ’ επάγγελµα ή νέους αγρότες είναι σαφώς µεγαλύτερο. Τρίτον, η επιλέξιµη γη παραµένει στο «χαρτοφυλάκιο» της Ελλάδας µε την έναρξη της νέας ΚΑΠ, ώστε να διατηρήσει τα 2 δις ευρώ άµεσων ενισχύσεων που δικαιούται ετησίως. Τέταρτον, αν πράγµατι οι ετεροεπαγγελµατίες έχουν σηµαντική αγροτική δραστηριότητα, θα πρέπει πλέον να είναι «διαφανής»  αν θέλουν να συνεχίσουν να καρπώνονται ενισχύσεις, τονώνοντας κατά κάποιον τρόπο και τα φορολογικά έσοδα.

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως ήδη έχει διαµορφωθεί σχέδιο το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) να εξελιχθεί σε Επιχειρησιακό Μητρώο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και να συνδεθεί ηλεκτρονικά µε τη βάση δεδοµένων του ΟΠΕΚΕΠΕ (βλ. ρεπορτάζ σελ. 42-43).

Όσον αφορά τα στοιχεία του ορισµού του «ενεργού αγρότη» δεν θα αλλάξει ουσιαστικά κάποια άλλη πτυχή του σε σχέση µε τον ορισµό που ακολουθείται την τρέχουσα περίοδο. Άλλωστε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν διαθέτει µέχρι σήµερα αξιόπιστα δεδοµένα για το πώς διαµορφώνεται το συνολικό εισόδηµα των δικαιούχων βασικής ενίσχυσης (δηλαδή τι ποσοστό αντιπροσωπεύει σε σχέση µε το συνολικό). Οπότε δεν είναι και σε θέση να ακολουθήσει ένα µοντέλο Ισπανίας (π.χ το 20-30% να είναι αγροτικό εισόδηµα για τη λήψη ενισχύσεων), καθώς δεν γνωρίζει πώς θα επηρεαστεί η επιλέξιµη γη.

Να σηµειωθεί εδώ πάντως πως σύµφωνα µε κάποια στοιχεία για το αγροτικό εισόδηµα, ο αριθµός των κατ’ επάγγελµα αγροτών είναι στη χώρα µας 179.000 περίπου. ∆ηλαδή, περίπου το 20% των δικαιούχων βασικής ενίσχυσης.

 

Κάπως πρέπει να κλείσει η «µαύρη τρύπα»
µε το Εθνικό Απόθεµα τη νέα περίοδο

Μπροστά στη «µαύρη τρύπα», όπως την χαρακτηρίζουν, του Εθνικού Αποθέµατος βρέθηκαν οι φορείς που εκπόνησαν την ανάλυση SWOT για λογαριασµό της Ελλάδας. Συγκεκριµένα, εκτός από τη γνωστή υπόθεση απάτης µε τα βοσκοτόπια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενηµερώθηκε αρµοδίως και για τη σωρεία περιπτώσεων νεαρών χωρίς σχέση µε το επάγγελµα οι οποίοι νοικιάζουν νόµιµα «γυµνή γη», ζητάνε δικαιώµατα τα οποία δεν ενεργοποιούν για ένα χρόνο και τον δεύτερο ξενοικιάζουν και τα µεταβιβάζουν σε συγγενείς πρώτου βαθµού.

 

 Τον Φεβρουάριο η πρώτη σειρά διαβουλεύσεων µε συνεταιρισµούς και διεπαγγελµατικούς φορείς

Στα µέσα του Φεβρουαρίου αναµένεται να ξεκινήσει µία σειρά από διαβουλεύσεις µεταξύ των αρχών υπεύθυνων για τον στρατηγικό φάκελο της νέας ΚΑΠ και αγροτικών φορέων, όπως συνεταιρισµοί και διεπαγγελµατικές οργανώσεις. Σηµειώνεται εδώ πως θα πρέπει η χώρα µας να έχει ολοκληρώσει και καταθέσει στις Ευρωπαϊκές Αρχές µέσα στους ερχόµενους µήνες το στρατηγικό της σχέδιο, το οποίο θα περιλαµβάνει όλο το πλάνο για τις άµεσες ενισχύσεις, τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης και τις τοµεακές πολιτικές (κρασί, ελιά κ.λπ).

Σχόλια (49)
Προσθήκη σχολίου

20-12-2020 13:37Ελαιοπαραγωγος

Βάλτε το λάδι 5 ευρώ το κιλό, να κοπούν και τιμολόγια να κινηθεί και η αγορά. Όπως είναι η κατάσταση με την αγορά του ελαιόλαδου η ενιαία ενίσχυση θα έπρεπε να ήταν ειδικά για τους ελαιοπαραγωγους τουλάχιστον 70 ευρώ το στρέμμα..

Απάντηση

20-12-2020 09:11ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΕΡΟΘΑΝΑΣΗΣ

Αγρότης ειδικού καθεστώτος...όλοι τον εκμεταλευωνται κανεις δεν τον θέλει!!Καλός πελάτης! πληρώνει πάντα τοις μετροιτίς ασχέτως που δεν του μένει φραγκο στην τσεπη! από τον πρατηριούχο Γεωπόνο εως τον μάστορα του τρακτέρ! Φυσικά αυτός δεν δικαιούται σχεδια βελτίωσης βλέπεις,να πάρει jonne deere 150 άλογα! παλεύει με οτι του αφησαν οι δικοί του! εργαλεία και μηχανήματα! Εχετε εσεις η απάντηση! Οταν το 81 μπηκε στην ΕΟΚ Κάποιοι απο εδω μεσα εξυπνοι δεν ηταν ουτε σπόρος, δεν εξεταζοταν τι και πως!Παραπάνω αγροτικη δραστηριότητα, παραπάνω κονδύλια Ευρωπαικά! με πενιχρα τα πάντα! Τώρα ολους τους ενοχλόυν επειδη βρηκαν 10 στρεμματα γης απο τους πατεραδες, να τα αφησουν Μπίρ Παρά!! Δεδομένων οτι με επίσημα στοιχεια το 70% του κληρου ειναι μικροί πολύ μικροί αγρότες!!Ο κατ'α μ'η κ'υριο επάγγελμα πλήρωνει τον ειδικό της ελαίς κομπινιέρη 12 ευρω/στρεμμα να αλωνίσει αλλά ο ΚΥΡΙΟΣ αγροτης δεν κοβει ΦΠΑ!! εκεί μούγκα! οπως και στο συνεργείο οπως και παντού!! αλήθεια ποιος Κατα κυριο εκοψε ποτε αποδείξεις!???????Νιτρορυπάνσεις έξω,σχεδια βελτίωσης έξω επιστροφες πετρελαίου έξω ... έξω απο τον ελγα και ας τον πληρωνω στον ΟΣΔΕ! πληρωμή 100% προκαταβολή και 24% φορολογία!! εκει??? Μούγκα!!εξάποδος!!! αι σιχτίρ Τωρα τα μαιμούλια του σημερα τον θελουν εξω και απο την γη του!! και το χείριστο ειναι οτι και μικρά φυντανάκια εκφράζουν το ίδιο! λες και θα παρουν περσότερα!! α ρε κουνια που σας κουναγε!! 40% μειωθηκε η καπ τι άλλο θελετε? αυτα ενοχλουν που καταστρεφετε η σοδεια δεν παιρνεις φραγκο! που δεν παιρνεις επιστροφη το πετρελαιο! Χαρισμά σας λοιπόν αυτη η νεα αγροτιά!!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία