BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Βάσει ποιοτικών κριτηρίων οι συνδεδεμένες ενισχύσεις

Να στοχεύσουν ή να αυξήσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση ανάλογα με την ποιότητα της παραγωγής και τις στρεμματικές αποδόσεις δίνει το δικαίωμα, στα κράτη-μέλη, τροπολογία στη νέα ΚΑΠ.

4_48

Γιώργος Κοντονής

34
6

Τη δυνατότητα η χώρα µας να διαφοροποιεί ανά δικαιούχο το ποσό της συνδεδεµένης ενίσχυσης βάσει στρεµµατικών αποδόσεων και ποιότητας του παραγόµενου προϊόντος  την ερχόµενη προγραµµατική περίοδο, έρχεται να προβλέψει ειδική διάταξη της νέας ΚΑΠ.

Σήµερα, το 1/3 των ελληνικών εκµεταλλεύσεων λαµβάνουν κάποια µορφή συνδεδεµένης, µε την πολυδιάσπασή τους να έχει γίνει αντικείµενο κριτικής όχι µόνο από την ΕΕ αλλά και από τους φορείς που υποστηρίζουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ. Συγκεκριµένη αναφορά µάλιστα, έχει γίνει από τους παραπάνω φορείς για την ειδική βάµβακος προτείνοντας αυτή να συνδέεται µε την ποιότητα του παραγόµενου προϊόντος.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα, που θα αξιώσουν συνδεδεµένη ενίσχυση (άγνωστος ο αριθµός τους αλλά πιθανότατα λιγότερα από 18 που είναι σήµερα), προτείνεται τα κράτη-µέλη να µπορούν να στοχεύσουν ή ακόµα και να αυξήσουν την πριµοδότηση εφόσον ο δικαιούχος δεσµευθεί να «βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του, την ποιότητα ή τη διάρθρωση του τοµέα.». Το παραπάνω µπορεί για παράδειγµα να µεταφραστεί σε αύξηση του ελαχίστου όριο πιστοποιηµένου σπόρου στο σκληρό σιτάρι (είναι 12 κιλά σήµερα). Είτε, στη βιοµηχανική ντοµάτα, ως µεγαλύτερο πριµ σε όσους παραδίδουν στη βιοµηχανία προϊόν µε χαµηλό ποσοστό ποιοτικών ελαττωµάτων.

Σηµειώνεται εδώ πως για την παραγόµενη ποσότητα, υπάρχουν κάποιες διατάξεις στις συνδεδεµένες που δίνονται αλλά αυτές είναι κατά βάση τυπικές. Όπως π.χ στο ρύζι τα 400 κιλά το στρέµµα, όταν κατά µέσο όρο οι αποδόσεις είναι στα 900 κιλά.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ενδιαφέρον θα έχουν οι επιλογές της χώρας µας ως προς τα προϊόντα που θα λαµβάνουν συνδεδεµένη την ώρα που δεν είναι λίγα εκείνα που το ποσό µε το οποίο πριµοδοτούνται είναι µηδαµινό (π.χ ακρόδρυα 13 ευρώ το στρέµµα). Υπό αυτή την έννοια η µείωση των προϊόντων θα µπορούσε να αυξήσει την τιµή σε κάποια άλλα ή ακόµα και να δώσουν χώρο για την προσθήκη νέων καλλιεργητικών οµάδων όπως είναι η επιτραπέζια ελιά η οποία όµως χρειάζεται σοβαρό µπάτζετ.

Αναλυτικότερα, στο Άρθρο 29 της νέας ΚΑΠ για τις Συνδεδεµένες ενισχύσεις συζητείται στα ευρωπαϊκά όργανα (τρίλογος) η προσθήκη της παραγράφου 3α. και η τροποποίηση της παραγράφου 3  που αναφέρουν:

[...] 3. Η συνδεδεµένη ενίσχυση είναι ένα σύστηµα περιορισµού της παραγωγής που λαµβάνει τη µορφή ετήσιας πληρωµής βάσει σταθερών εκτάσεων και αποδόσεων ή σε έναν καθορισµένο αριθµό ζώων και τηρεί τα ανώτατα όρια που καθορίζονται από τα κράτη µέλη για κάθε µέτρο και κοινοποιείται στην Επιτροπή.

3α. Τα κράτη µέλη µπορούν να αποφασίσουν να στοχεύσουν ή να αυξήσουν τη συνδεδεµένη ενίσχυση σύµφωνα µε τη δέσµευση του δικαιούχου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του, την ποιότητα ή τη διάρθρωση του τοµέα.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

31-01-2021 08:41Giannis

Δεν είναι ποιο δίκαιο τα πάντα να ανήκουν στο κράτος και να δουλεύουμε με εξασφαλισμενο μισθό;; και έτσι να μην διαμαρτυρεται κανείς!!!! Φοβόμασταν τον κουμμουνισμο ότι θα μας πάρει τις περιουσίες, το βλέπω να γίνεται με καπιταλισμό και με τους χειρότερους από όλες τις απόψεις όρους

Απάντηση

30-01-2021 21:43Μάκης

Ενοειται πως πρέπει να περνούν συνδεδεμένη ενίσχυση μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Απάντηση

30-01-2021 21:41Τακης

Δεν είναι άδικο να δίνουν συνδεδεμένη ενίσχυση σε συνταξιούχου , και ετεροεπαγγελματίες σε σχέση με εμάς που είμαστε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

30-01-2021 14:57Γιωργος

Ας μας ενημερώσουν να ξέρουμε τι θα κανουμε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά