Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Η άγνοια στο πρασίνισμα φέρνει στη βασική '23 ως 25% επιπλέον πόρους

Στην µεταφορά πόρων από το νέο πρασίνισµα στα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης για το 2023 αναµένεται να προχωρήσουν οι αρµόδιες αρχές, αξιοποιώντας την παράγραφο 5 του Άρθρου 97 του Καν. ΕΕ (2115/2021).

Prasinisma

Γιώργος Κοντονής

8661
5

Η άγνοια για τις νέες  δράσεις πρασινίσματος  προσθέτει στη βασική  ενίσχυση του 2023 έως  25% επιπλέον πόρους

Πηγή που βρίσκεται κοντά στο σχεδιασµό του στρατηγικού σχεδίου αναφέρει στην Agrenda, πώς τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο εφαρµογής της ΚΑΠ είναι πολύ µικρές οι πιθανότητες να απορροφηθούν τα κονδύλια των 425 εκατ. ευρώ από το νέο πρασίνισµα και ως εκ τούτου, τουλάχιστον για του χρόνου η προγραµµατισµένη µείωση στα δικαιώµατα θα είναι πιο ήπια. 

Το σενάριο της υποαπορρόφησης, βολεύει ιδιαίτερα την περίπτωση των κτηνοτρόφων, που όπως έγραψε στο περασµένο φύλλο η Agrenda είναι πρακτικά αδύνατο µε την τεχνική λύση σε ισχύ να ακολουθήσουν αγροπεριβαλλοντικές πρακτικές στον βοσκότοπο που µπορεί να τους έχει κατανεµηθεί χιλιόµετρα µακριά από την εκµετάλλευσή τους. Και σε αυτήν την περίπτωση όµως, η αύξηση των δικαιωµάτων θα είναι µικρή και θα αφορά όλους τους κτηνοτρόφους όχι µόνο εκείνους που δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν το πρασίνισµα. Επίσης, εφόσον η χώρα µας αποφασίσει να µεταφέρει ποσό που αντιστοιχεί άνω του 5% από το πρασίνισµα στα δικαιώµατα, θα πρέπει να ισοφαρίσει αυτήν την απώλεια στα υπόλοιπα έτη εφαρµογής της ΚΑΠ, µε άµεση επίπετωση σε άλλες άµεσες ενισχύσεις. 

Σηµειώνεται εδώ πως και από τις συνδεδεµένες ενισχύσεις έχει το δικαίωµα το κράτος-µέλος να µεταφέρει κονδύλια. Χαρακτηριστική είναι η παράγραφος στο στρατηγικό σχέδιο που αναφέρει:

«Για την διακύµανση της µοναδιαίας αξίας των δικαιωµάτων ενίσχυσης έγινε η παραδοχή ±25% σε σχέση µε την ενιαία περιφερειακή αξία κάθε δικαιώµατος. Η διακύµανση αυτή προβλέπεται από το κανονιστικό πλαίσιο προκειµένου να µην υπάρξει απώλεια πόρων, από ενδεχόµενη υπο-απορρόφηση των οικολογικών σχηµάτων κατά τα δυο πρώτα έτη εφαρµογής του Στρατηγικού Σχεδίου αλλά και άλλων παρεµβάσεων (πχ. συνδεδεµένες ενισχύσεις)». Γι’ αυτό το λόγο φιλοξενούνται τρία ποσά για τη µέση αξία δικαιωµάτων:

Ελάχιστη τιµή: 16,1 ευρώ το στρέµµα για αροτραίες, 20,3 ευρώ για µόνιµες και 13,2 ευρώ για τα βοσκοτόπια.

Μέση τιµή: 21,5 ευρώ για αροτραίες, 27 ευρώ για µόνιµες και 17,6 ευρώ για τα βοσκοτόπια.

Μέγιστη τιµή:  26,9 ευρώ το στρέµµα για αροτραίες, 33,8 ευρώ για µόνιµες και 22 ευρώ για τα βοσκοτόπια. 

Οι προβλέψεις µεταφοράς

 Σύµφωνα µε την παράγραφο 5 του Άρθρου 97 του Καν. ΕΕ. (2115/2021) υπάρχουν δύο επιλογές:

  • Μεταφορά του 5% των πόρων από το νέο πρασίνισµα στα δικαιώµατα (ή οποιαδήποτε άλλη µορφή άµεσης ενίσχυσης), µε το ποσό αυτό να ορίζεται στα 21 εκατ. ευρώ περίπου.
  • Μεταφορά ποσού που αντιστοιχεί ανω του 5% από το νέο πρασίνισµα σε άλλες άµεσες ενισχύσεις. Αυτή η δυνατότητα προϋποθέτει την τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου και είτε την αύξηση των ποσών δέσµευσης για το νέο πρασίνισµα στα υπόλοιπα έτη υλοποίησης της νέας ΚΑΠ, είτε την αύξηση των ποσών για αγροπεριβαλλοντικά ή πράσινες επενδύσεις του ΠΑΑ.
Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

02-12-2022 09:08Νίκος, Τρίκαλα

Τότε για ποιο λόγο να υπάρχει το πρασίνισμα, αφού τα λεφτά μπορούν να δοθούν μέσω της βασικής;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

01-12-2022 23:42Καραγγελιδου Ελπίδα

Όντως όλο λευτα μοιράζεται καί λευτα δεν βλέπουμε Τα παγωμένα σιτηρά στον Έβρο πότε θα πληρώσουν ο ΕΛΓΑ μόνο νά περνει ξέρει όλα τα παγωμένα παντού στην Ελλάδα τα πήρανε στον Έβρο πότε δεν έχουμε λεφτά νά πληροσουμε τίς υποχρεώσεις μας εδώ στην περιφέρεια Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου έκανε μείον 15 βαθμούς είχαμε απολεια 50 τίς εκατό κάντε κάτι σας παρακαλώ να πληρώσουν τα παγωμένα ευχαριστώ πολύ

Απάντηση

01-12-2022 21:05K@

Αυτο το 25% να δοθει μονο σε αγροτες με χαμηλη αξια δικαιωματων απο την ΚΑΠ /15 και ειναι κατω απο 25 ευρω να διορθωθει κατα καποιο τροπο αυτη η αδικια τοσα χρονια τωρα.

Απάντηση

01-12-2022 15:11Γιώργος

Όλο λεφτά μοιράζετε στα λόγια στην πράξη δεν παίρνουμε τίποτα. Σας ταΐζει η κυβέρνηση καλά και παοαγαλίζετε τα non paper που σας πασάρουν τόσο εσείς όσο και όλοι οι δημοσιοκάφροι.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία