BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Tritordeum, καμελίνα, τεφ ριζώνουν στους κάμπους με τα νέα πράσινα πριμ της ΚΑΠ

Σταδιακή εξοικείωση µε οργανωµένους παραγωγούς του Θεσσαλικού κάµπου και της Πελοποννήσου φαίνεται πως αποκτούν οι πέντε εκ των έντεκα καινοτόµων καλλιεργειών που πριµοδοτούνται µε 60,6 ευρώ στη τρέχουσα ΚΑΠ. Τεφ, Καµελίνα και Tritordeum ξεκίνησαν από το 2020 να δοκιµάζονται εντατικά στην Ελλάδα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράµµατος 4C-MED, µε σοβαρούς οµίλους να ξεκινούν προγράµµατα δοκιµών έκτοτε, ώστε να είναι σε θέση από την περίοδο 2023/24 να προµηθεύσουν την αγορά µε σπόρο και λύσεις συµβολαιακής.

prasina-prim-KAP

Γιάννης Ρούπας

1192
1

Μάλιστα, το Τεφ θα αποκτήσει από φέτος ιδιαίτερη δυναµική, µε µία οµάδα 5-10 παραγωγών από τη Λάρισα να αποφασίζουν να δοκιµάσουν την καλλιέργεια σε περίπου 3.000 στρέµµατα υπό καθεστώς συµβολαιακής σύµφωνα µε τα όσα εξηγεί ο Alix Rimmer, πρόεδρος της Glarpro, εταιρείας που φέρνει σπόρο στη χώρα. Τα κόστη παραγωγής υπολογίζονται  περίπου στα 90-100 ευρώ το στρέµµα, η καλλιέργεια απαιτεί ελάχιστο λίπασµα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ενδεχόµενο στροφής στα βιολογικά, όπου ο παραγωγός θα πριµοδοτηθεί µε επιπλέον 69,4 ευρώ το στρέµµα, πλέον των 60,6 ευρώ για την εισαγωγή της καλλιέργειας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 955 της Agrenda

Στα 2.000 στρµ. το σιταροκρίθαρο, µπήκε σε συµβολαιακή για έλαιο η Καµελίνα

Τετραπλασιασµό των εκτάσεων µε Tritordeum (Σιταροκρίθαρο) εντοπίζει ο Μιχάλης Ανατολίτης, πρόεδρος της Alfa Seeds, καθώς από τα 480 στρέµµατα που µπήκαν σε παραγωγή το 2022, σπάρθηκαν 2.000 στρέµµατα το περασµένο φθινόπωρο. Από την παραγωγή της 2022/23, το 80% εξάχθηκε, ενώ φέτος υπολογίζεται πως η µισή σοδειά θα διατεθεί στην εγχώρια βιοµηχανία τροφίµων, για παραγωγή κυρίως αρτοσκευασµάτων.

Στην περίπτωση της Καµελίνας, οι δοκιµές ξεκίνησαν το 2020, σύµφωνα µε τα όσα εξηγεί ο Κυριάκος Κεµπαπίδης από την ΒΙΟS Agrosystems, υπό την οµπρέλα του Οµίλου Ευθυµιάδη. Φέτος, έγινε η πρώτη συµφωνία συµβολαικής για παράδοση ελαίου σε βιοµηχανία και µπήκαν στη παραγωγή 500 στρέµµατα. Η καλλιέργεια αποδίδει έως 200 κιλά σπόρο το στρέµµα, όµως τα έξοδα της υπολογίζονται κάτω των 60 ευρώ το στρέµµα, αφήνοντας µόνο κέρδος στον παραγωγό. Η Καµελίνα στην ελληνική αγορά αναµένεται να ακολουθήσει το παράδειγµα της ελαιοκράµβης, προοριζόµενη για βιοκαύσιµο, ενώ τα υπολείµµατα της εκθλιψης αποτελούν άριστη πηγή πρωτείνης και µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως ζωοτροφή. Αναφέρεται επίσης πως η Καµελίνα µπορεί να συνδυαστεί µε καλαµπόκι µικρού κύκλου και ηλίανθο.

Ούτως ή άλλως δεν φτάνει το πριµ της ΚΑΠ να καλύψει τα έξοδα για κινόα και γλυκοπατάτα

Να σηµειωθεί πως η Κινόα και η Γλυκοπατάτα καλλιεργούνται ήδη από ορισµένους παραγωγούς εδώ και αρκετά χρόνια. Για παράδειγµα, στον δήµο Κιλελέρ της Λάρισας, το 2021 είχαν µπει 126 στρέµµατα κινόας σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΣ∆Ε, ενώ για το 2024 ο αριθµός στρεµµάτων αναµένεται να ξεπεράσει τα 1000. Στην περίπτωση της γλυκοπατάτας, η γνωριµία µε το αγροτικό κοινό έγινε περίπου το 2000, ενώ οι φυτεύσεις ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 2.500 στρέµµατα, κυρίως σε Ηλεία και Μεσσηνία. Η τιµή παραγωγού µένει πάνω κάτω σταθερή κάθε χρόνο, στο 1-1,20 ευρώ το κιλό, η µέση απόδοση υπολογίζεται στα 1.500-2.000 κιλά το στρέµµα, ενώ το πριµ της ΚΑΠ δεν αποτελεί παρά ένα µικρό µονοψήφιο κλάσµα των καλλιεργητικών εξόδων.




Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά