Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

 Η μεγαλύτερη κρίση στο πετρέλαιο

Με ένα και µόνο χτύπηµα, η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας µειώθηκε από τα 9,8 εκατοµµύρια βαρέλια ηµερησίως στα 4,1 εκατοµµύρια, µε αποτέλεσµα την κατακόρυφη αύξηση των τιµών.

Noah-Smith

Νόαχ Σμίθ

273
0

Αυτό σηµαίνει ότι περίπου το 5% της παγκόσµιας παραγωγής πετρελαίου βγήκε ξαφνικά εκτός «κάδρου». Πρόκειται για µια άνευ προηγουµένου διαταραχή στην αγορά - µεγαλύτερη σε απόλυτους αριθµούς από οποιαδήποτε από τις διάσηµες πετρελαϊκές κρίσεις των προηγούµενων δεκαετιών.
Φυσικά, οι Σαουδάραβες παλεύουν να αποκαταστήσουν την παραγωγή, ενώ τα µεγάλα αποθέµατα πετρελαίου της χώρας λογικά θα πρέπει να µετριάσουν το πλήγµα για τους πελάτες της. Ωστόσο, παρόλο που οι Σαουδάραβες δηλώνουν ότι έχουν αποκαταστήσει µέρος των απωλειών από το χτύπηµα στην πετρελαϊκή τους παραγωγή, η παγκόσµια προσφορά ενδεχόµενα θα περιοριστεί, καθώς οι υπόλοιπες χώρες - εξαγωγείς πετρελαίου απλώς δεν έχουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για να καλύψουν το κενό.

Ακόµη πιο σηµαντικό, εάν κρίσιµες υποδοµές της Σαουδικής Αραβίας µπορούν να βγουν εκτός λειτουργίας από ένα χτύπηµα µε όπλα όχι ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογίας, τότε τα πράγµατα δεν µοιάζουν ακριβώς καλά. Ο πόλεµος στην Υεµένη πιθανότατα θα συνεχιστεί και οι Χούθι, ενθαρρυµένοι από την τεράστια επιτυχία του πλήγµατός τους, πιθανότατα θα συνεχίσουν µε περισσότερες παρόµοιες επιθέσεις. Ένας ευρύτερος πόλεµος, ειδικά εάν τραβούσε στη δίνη του το Ιράν και τις ΗΠΑ, θα προκαλούσε ακόµη µεγαλύτερη διεθνή αποδιοργάνωση.
Έτσι, ο κόσµος θα µπορούσε να βρεθεί αντιµέτωπος µε µια σηµαντική αύξηση των τιµών του πετρελαίου.

Η συσσωρευµένη ιστορική εµπειρία διδάσκει ότι τα µεγάλα άλµατα στην τιµή του πετρελαίου οδηγούν συνήθως σε ύφεση στις ΗΠΑ. Ο οικονοµολόγος James Hamilton έχει επιχειρηµατολογήσει υπέρ της θέσης ότι κάθε πετρελαϊκό σοκ από το τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου έστρεψε αρνητικά το «βέλος» των δεικτών ανάπτυξης της αµερικανικής οικονοµίας. Πιο πρόσφατα, η τιµή του πετρελαίου υπερδιπλασιάστηκε τη χρονιά ακτιβώς πριν από το ξέσπασµα της οικονοµικής κρίσης του 2008. Έτσι, οι αντάρτες Χούθι απειλούν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε ένα αρνητικό οικονοµικό σπιράλ ακριβώς πριν από µια κρίσιµη προεδρική εκλογή [...].

*Αναλυτή του Bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία