BACK TO
TOP
Γνώμες

Περί Γερμανού <<καλοπληρωτή>>

Η Ουλρίκε Χέρµαν ξαναχτυπά: η µεγάλη αιρετική του οικονοµικού ρεπορτάζ αποδοµεί το µεταπολεµικό θαύµα της Γερµανίας, τη µυθική µορφή του Λούντβιχ Έρχαρντ και τον ρόλο ης Γερµανίας στην ευρω-κρίση.

49

Τόμας Μπόρχερτ

17
0

Τώρα η Ουλρίκε Χέρµαν προκαλεί αίσθηση, για µία ακόµη φορά, µε ένα βιβλίο για το «παραµύθι» της γερµανικής οικονοµίας. Πού είναι το παραµύθι; Η Χέρµαν, που έχει σπουδάσει τραπεζική οικονοµία, αλλά επίσης ιστορία και φιλοσοφία, υποστηρίζει ότι δεν ισχύει το ένδοξο αφήγηµα που θέλει τη µεταπολεµική Γερµανία να βγαίνει από τα ερείπια ενός χαµένου πολέµου για να εξελιχθεί σε οικονοµική υπερδύναµη βασιζόµενη µόνο στη σκληρή δουλειά και στην εµπνευσµένη καθοδήγηση του φιλελεύθερου Λούντβιχ Έρχαρντ, ο οποίος και σήµερα αποκαλείται «πατέρας του γερµανικού οικονοµικού θαύµατος». Μόνο που το «οικονοµικό θαύµα», λέει η Χέρµαν, εκδηλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη και βασιζόταν κυρίως στα δισεκατοµµύρια της αµερικανικής βοήθειας για την ανοικοδόµηση της γηραιάς ηπείρου.

Μάλιστα περιγράφει τον Λούντβιχ Έρχαρντ ως οπορτουνιστή και φιλάργυρο καριερίστα επί Χίτλερ, ο οποίος µετά το 1945 δεν φείδεται ψεµάτων για να ξεπλύνει το παρελθόν του σε υποτιθέµενες αντιστασιακές δράσεις. Ο ίδιος ο Έρχαρντ είχε καταγραφεί  πλέον στη συλλογική µνήµη ως σύµβολο ευηµερίας µε την πληθωρική παρουσία του και το πούρο µονίµως στο στόµα. Ωστόσο για την Ουλρίκε Χέρµαν απλώς θυµίζει το παραµύθι του Άντερσεν, όπου «ο βασιλιάς είναι γυµνός», αλλά κανείς δεν τολµά να το πει. Με συγκεκριµένα επιχειρήµατα και ορθολογική σκέψη επιχειρεί να θεµελιώσει την άποψη πως η επανένωση της Γερµανίας ήταν «δαπανηρή, αλλά δωρεάν», πως ο τελευταίος σοσιαλδηµοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ µετέτρεψε τη χώρα σε «παράδεισο πλουσίων» ενισχύοντας ό,τι πιο αντικοινωνικό στην υποτιθέµενη κοινωνική οικονοµία της αγοράς, πως στην διεθνή χρηµατοοικονοµική κρίση του 2007 και στην κρίση του ευρώ που ακολούθησε η Γερµανία δεν ήταν ο «καλοπληρωτής της Ευρώπης», όπως την ήθελε το συλλογικό στερεότυπο. Το πόνηµα έχει και µία επίκαιρη διάσταση, καθώς συµπίπτει µε τη συζήτηση για τη στροφή σε ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.

 Κι έτσι η Ουλρίκε Χέρµαν προειδοποιεί ότι βρισκόµαστε µπροστά σε ένα νέο «παραµύθι της οικονοµίας»: στην προσπάθεια να συµφιλιωθεί η οικονοµική ανάπτυξη µε την οικολογία.

*Δημοσιογράφος (DPA)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία