BACK TO
TOP
Γνώμες

Η κρίση στο Ιράν

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani είναι ένα σηµείο καµπής για τις σχέσεις µεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Geranmayeh_Ellie_2

23
0

Επίσης σύρει τους συµµάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη πιο βαθιά σε αχαρτογράφητα νερά, και απειλεί να αφήσει τις ευρωπαϊκές δυνάµεις στην περιοχή, να βρεθούν στο σταυροδρόµι της κλιµάκωσης µεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Nτόναλαντ Τραµπ έβγαλε από το κάδρο έναν κορυφαίο Ιρανό στρατιωτικό παράγοντα που κατηγορούνταν για αιµατοχυσία στην περιοχή. Αλλά µε τον τρόπο αυτό, έχει εκθέσει κάθε Αµερικανό στη Μέση Ανατολή, σε πιθανές επιθέσεις εκδίκησης και άνοιξε νέο χώρο για το Ιράν για να προχωρήσει. [...]. Για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αυτό σηµαίνει ότι οι χειρότερες τους προβλέψεις -προειδοποίησαν την κυβέρνηση Τραµπ ότι η αποχώρηση από τη συµφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν θα ενεργοποιούσε µια αλυσίδα κλιµάκωσης µε το Ιράν- γίνονται πραγµατικότητα. Η απάντηση από την Τεχεράνη µπορεί να είναι άµεση ή πιο µακροπρόθεσµη, και να αφορά από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην περιοχή µέχρι και κυβερνοεπιθέσεις εντός των ΗΠΑ και έντονη πολιτική αναταραχή. [...]Η εκτεταµένη αµερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή και στο Αφγανιστάν, σηµαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να φέρουν το κύριο βάρος των αντιποίνων. [...].

Η επίδραση της δολοφονίας του Soleimani έχει επίσης σηµαντικές επιπτώσεις για την παγκόσµια και ευρωπαϊκή διπλωµατία. [...]. Κατά ειρωνικό τρόπο, παρά την αντιπαλότητα µε το Ιράν, οι χώρες του Αραβικού Κόλπου µπορεί να αποτελέσουν χρήσιµους εταίρους για την Ευρώπη στο να βρει µια δίοδο µέσω της διπλωµατίας.[...]. Σε διάστηµα έξι µηνών, οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν προχωρήσει από την στόχευση drones, πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και βάσεων, σε δολοφονίες. Είναι ακόµη ασαφές πώς και πότε το Ιράν θα επιλέξει να απαντήσει στην δολοφονία του Soleimani. Αλλά ο νέος διοικητής της Quds Force - διορίστηκε µόλις 12 ώρες µετά από τον θάνατο του Soleimani- χωρίς αµφιβολία θα είναι έτοιµος να επιδείξει την προθυµία του να πάρει εκδίκηση από την Αµερική. Όταν αυτό συµβεί, ούτε η Μέση Ανατολή ούτε η Ευρώπη θα είναι αποµονωµένες.
 

*Ανώτερου στέλεχους και αναπληρωτή επικεφαλής του προγράµµατος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία