BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι ισορροπίες φαίνεται να αλλάζουν

H επικείµενη έξοδος του Ηνωµένου Βασιλείου από την ΕΕ αναµένεται να έχει σοβαρές συνέπειες στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ενωµένης Ευρώπης.

Astrid_Corall_2

Άστριντ Κόραλ

10
0

Οι ισορροπίες φαίνεται να αλλάζουν. Το Brexit σηµατοδοτεί αναµφίβολα µια νέα εποχή στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ. ∆ιότι παρά τις διαφωνίες που επικρατούσαν συχνά τις τελευταίες δεκαετίες µεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών όσον αφορά, για παράδειγµα, την περαιτέρω εµβάθυνση της αµυντικής συνεργασίας, η Μεγάλη Βρετανία είχε ανέκαθεν σηµαίνουσα βαρύτητα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Υπό αυτή την έννοια το Brexit αναµένεται να αποδυναµώσει την ΕΕ, εκτιµά ο βουλευτής των Γερµανών Πρασίνων Ράινχαρντ Μπουτικόφερ: «Εν τέλει οι Βρετανοί είναι µια χώρα µε µια ιδιαίτερα έµπειρη διπλωµατία, έχουν θέση µόνιµου µέλους στο Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες ήταν εκείνοι που πάντα διέθεταν τις µεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάµεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Γι’ αυτό και ο ίδιος προκρίνει µια στενή και εξισορροπηµένη σχέση µε τη Μεγάλη Βρετανία µετά την έξοδο από την ΕΕ.[...] Πόσο στενές θα είναι µελλοντικά όντως αυτές οι σχέσεις δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόµη. Η πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει το «διαζύγιο» των δυο πλευρών εµπεριέχει απλώς προθέσεις και ευσεβείς πόθους. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η συνέχιση της βρετανικής συµµετοχής σε σηµαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ. Ο βουλευτής των Γερµανών Χριστιανοδηµοκρατών Ντέιβιντ Μακάλιστερ είναι υπέρ της µελλοντικής συνεργασίας µε τους Βρετανούς, βάζει όµως αστερίσκους: «Πρέπει να είναι σαφές ότι όταν µια χώρα εγκαταλείπει την ΕΕ, δεν µπορεί πλέον να είναι η lead nation, δηλαδή η ηγέτιδα δύναµη σε τυχόν επιχειρήσεις» υποστηρίζει.

Μετά την έξοδο από την ΕΕ η Βρετανία γίνεται ουσιαστικά τρίτη χώρα για την οποία ισχύουν εξ ορισµού άλλοι κανόνες από ότι για τις χώρες µέλη της Ένωσης, εξηγεί ο Φάµπιαν Τσουλέεγκ από τη δεξαµενή σκέψης European Policy Center. Παραµένει άγνωστο σε ποιο βαθµό είναι διατεθειµένοι να ανταποκριθούν οι Βρετανοί ως προς αυτό αλλά και ποιες, ενδεχοµένως, παραχωρήσεις θα κάνουν οι Ευρωπαίοι. [...].

Είναι επίσης πολύ πιθανό τα θέµατα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας να περάσουν σε δεύτερη µοίρα και να επισκιαστούν από τα µείζονα ζητήµατα της οικονοµίας και των εµπορικών σχέσεων.

*Γερµανίδας ∆ηµοσιογράφου ARD

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία