BACK TO
TOP
Γνώμες

Κακή ιδέα τα πλαφόν λένε τα οικονομικά

Χρειάζονται µόνο δυο-τρία µαθήµατα οικονοµικής θεωρίας για να καταλάβει ένας φοιτητής σχολής οικονοµικών επιστηµών γιατί τα πλαφόν, δηλαδή τα ανώτατα όρια τιµών, αποτελούν γενικά κακή ιδέα.

FERTINANDO-JULIANO_960x620

Φερντινάντο Τζουλιάνο

29
0

Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση επέλεξε να θέσει πλαφόν στην τιµή για τις µάσκες προσώπου - και αφοµοιώνει έτσι το συγκεκριµένο µάθηµα µε τον «δύσκολο» τρόπο.

Το πρόβληµα µε την επιλογή µιας τεχνητά χαµηλής τιµής είναι ότι προκαλεί σχεδόν πάντα ελλείψεις. Οι καταναλωτές θέλουν να αγοράζουν πάρα πολλά «τεµάχια», ενώ οι προµηθευτές παράγουν πολύ λιγότερα λόγω έλλειψης κινήτρου. Αυτό συµβαίνει στην Ιταλία αφότου η κυβέρνηση όρισε ότι οι χειρουργικές µάσκες πρέπει να κοστίζουν 50 σεντς (χωρίς ΦΠΑ). Ορισµένες ιταλικές επιχειρήσεις που είχαν αναπροσανατολίσει τις γραµµές παραγωγής τους προκειµένου να κατασκευάζουν µάσκες, λένε τώρα ότι η τιµή της διατίµησης είναι πολύ χαµηλή για να καλύψει τα κόστη τους. [...]

Οι επιστήµονες θεωρούν ότι οι µάσκες προσώπου µπορούν να βοηθήσουν στον περιορισµό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ειδικά σε µέρη όπου η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης είναι αντικειµενικά δύσκολη, όπως στα µέσα µαζικής µεταφοράς. Η ιταλική κυβέρνηση προτείνει τη χρήση τους και ορισµένες τοπικές αρχές τις έχουν καταστήσει υποχρεωτικές σε πολλές περιπτώσεις. Το να επιτρέπει κανείς στους πολίτες να αγοράζουν µάσκες σε λογική τιµή δεν είναι µόνο δίκαιο για τους φτωχότερους εξ αυτών. Κάνει και την πολιτική της χρήσης µάσκας πιο αποτελεσµατική, καθώς ενισχύει σταδιακά τη συµµόρφωση και βοηθά στη µείωση του κινδύνου µετάδοσης του ιού. Ή τουλάχιστον αυτή είναι η επικρατούσα θεωρία. Όπως ανακάλυψε η ιταλική κυβέρνηση, ο καθορισµός µέγιστης τιµής πρέπει να αποτελεί µέρος µιας ευρύτερης στρατηγικής [...].

Η Ιταλία δεν είναι η µόνη χώρα που προχώρησε σε διατίµηση όσον αφορά τις µάσκες. Η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν το έχουν κάνει επίσης.[...]. Η Μάλτα ακολούθησε την Ιταλία και έθεσε πλαφόν τιµής στα 0,95 ευρώ[...].Πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσµο αναζητούν κρατική στήριξη, καθώς δίνουν τη µάχη της επιβίωσης µέσα σε µια καταθλιπτική οικονοµική συγκυρία, ενώ οι πολιτικοί πιθανόν να µπαίνουν συχνά στον πειρασµό να χρησιµοποιήσουν τις νέες τους εξουσίες - ελέω κρίσης - προκειµένου να επιβάλλουν τεχνητά χαµηλές τιµές. Πριν το πράξουν, θα πρέπει να διαβάσουν καλύτερα τα πρώτα κεφάλαια ενός απλού εγχειριδίου οικονοµικής θεωρίας για αρχάριους.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία