BACK TO
TOP
Γνώμες

Του σκόρδου το πρωτόκολλο

Ήταν πολλά τα ενθουσιώδη δηµοσιεύµατα των τελευταίων εβδοµάδων αναφορικά µε τη γνωριµία των καλλιεργητών σκόρδου της περιοχής Πλατυκάµπου Λάρισας µε τον κ. Wakumaga, επικεφαλής της οµώνυµης φαρµακευτικής εταιρείας Wakumaga Pharmakeutical.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

14
0

Ο γνωστός καθηγητής του πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, ∆ηµήτρης Κουρέτας, έχοντας κάνει µια εις βάθος έρευνα για τις ευεργετικές ουσίες που περιέχει το σκόρδο της συγκεκριµένης περιοχής, έβαλε το προϊόν στο πεδίο ενδιαφέροντος των Ιαπώνων. Αφού ζήτησαν δείγµατα και βρήκαν το προϊόν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τα χαρακτηριστικά του, οι Ιάπωνες ήρθαν στη Λάρισα.

Πού κατέληξε τελικά η συζήτηση; Η ιαπωνική εταιρεία ενδιαφέρεται σφόδρα για το συγκεκριµένο προϊόν και είναι αποφασισµένη να πληρώσει καλά και µε συµβόλαιο, µε µία µόνο προϋπόθεση. Ότι θα παράγεται βάσει συγκεκριµένου πρωτοκόλλου, το οποίο µάλιστα καταρτίζει το Ινστιτούτο της Βαλέντσια.

Τι σηµαίνει αυτό; Ότι το προϊόν που ενδιαφέρει τους Ιάπωνες αφορά συγκεκριµένη ποικιλία, η οποία θα ταιριάζει σε πολύ συγκεκριµένα εδάφη (λιγότερα από το 1/3 αυτών στα οποία επεκτείνεται η καλλιέργεια της περιοχής) και θα παράγεται µε συγκεκριµένο τρόπο και προδιαγραφές, πράγµα που σηµαίνει χαµηλές αποδόσεις.

Ήδη από τους καλλιεργητές που είναι σήµερα στον κύκλο του συνεταιρισµού Πλατυκάµπου δεν δείχνουν διάθεση να παρακολουθήσουν το όλο project ούτε οι µισοί! Και χωρίς να έχουν πάρει ακόµα στα χέρια τους το πρωτόκολλο.

Η στάση των καλλιεργητών σκόρδου της συγκεκριµένης περιοχής, είναι αντιπροσωπευτική της διαφορετικής µατιάς µε την οποία προσεγγίζουν σήµερα τα ζητήµατα οι Έλληνες αγρότες.

Οι πολλοί ακολουθούν παθητικά την πεπατηµένη. Κάποιοι λίγοι τολµούν να δοκιµάσουν τα νέα µοντέλα λειτουργίας. Αν το πρώτο οδηγεί σε αδιέξοδο και το δεύτερο δεν είναι εύκολο. Το να υιοθετήσει κανείς το Πρωτόκολλο Wakumaga, θέλει υποµονή, απαιτεί κόπο, προϋποθέτει έξοδα και εµπεριέχει ρίσκο. Το πού θα φτάσει µάλιστα, κανείς δεν το ξέρει. Συνιστά ωστόσο πρόκληση, όπως πολλές από αυτές που έχει µπροστά του κάθε επιχειρηµατίας.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία