BACK TO
TOP
Γνώμες

Βουλευτές ατζέντηδες

«Στη δηµοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», σύµφωνα µε τη ρήση που αποδίδεται, στον καταξιωµένο αγωνιστή της δηµοκρατίας, Παύλο Μπακογιάννη. Ωστόσο, ο ιδιότυπος τρόπος µε τον οποίο λειτουργεί κάποιες φορές στη χώρα µας δεν εξασφαλίζει και τα καλύτερα αποτελέσµατα, ιδίως για τα λαϊκά στρώµατα.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

12
0

Στην περίπτωση των αγροτών µάλιστα, επειδή ακριβώς πρόκειται για την πολυπληθέστερη επαγγελµατική τάξη, η στρεβλή λειτουργία κάποιων κρίσιµων  δηµοκρατικών εκφάνσεων, όπως αυτή των βουλευτών, δεν βοηθάει.

Συχνά, ο τρόπος µε τον οποίο παρεµβαίνουν στα αγροτικά πράγµατα οι εκλεγµένοι εκπρόσωποι στο Κοινοβούλιο και δη οι προερχόµενοι από την περιφέρεια, παίρνει χαρακτηριστικά τροχοπέδης για την αγροτική ανάπτυξη και υποβάθµισης των θεσµών.

Μια ερώτηση του βουλευτή Π.Ε. Καβάλας  της Νέας ∆ηµοκρατίας, Μακάριου Λαζαρίδη, αποτυπώνει γλαφυρά, τον τρόπο µε τον οποίο αντιλαµβάνονται τα αγροτικά ζητήµατα οι αιρετοί εκπρόσωποι του ελληνικού λαού και της πελατειακής λογικής που διέπει τις παρεµβάσεις τους.

«Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει» τονίζει στην ερώτησή του ο βουλευτής, «οι αµπελοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καβάλας, καθώς τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν το τελευταίο χρονικό διάστηµα οφείλουν να τύχουν του άµεσου ενδιαφέροντος και διαχείρισης από την Κυβέρνηση.

Αφενός εξαιτίας της πανδηµίας, έµεινε ανεκµετάλλευτο µεγάλο µέρος της παραγωγής. Ειδικά, το επιτραπέζιο σταφύλι, που είναι κυρίως εξαγώγιµο προϊόν, σηµείωσε πέρυσι πτώση, τουλάχιστον, κατά 50% των εξαγωγών, γεγονός που έχει επακόλουθη και αντίστοιχη µείωση στο εισόδηµα των καλλιεργητών.

Αφετέρου οι συχνές θεοµηνίες - κυρίως οι καταστροφικές βροχοπτώσεις,  χαλαζοπτώσεις και οι παγετοί - έχουν επανειληµµένα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζηµιές στις καλλιέργειες και οδηγήσει σε απόγνωση τους εν λόγω παραγωγούς».

Κάπως έτσι διατυπώνεται η ερώτηση για να ζητήσει στο τέλος από την κυβέρνηση «…να προχωρήσει άµεσα στις απαραίτητες διαδικασίες για την αποζηµίωση των παραγωγών που επλήγησαν από την Covid και τις θεοµηνίες». 

Τόσο χονδροειδής προσέγγιση, δηλαδή ένας αχταρµάς από θεοµηνίες (γενικώς) και Covid, που καταλήγει… δώσε και µένα µπάρµπα, µόνο τιµή δεν περιποιεί στους  ανθρώπους της υπαίθρου και στους γνήσιους επαγγελµατίες του χώρου. Απλώς συντηρεί µια νοσηρή σχέση δούναι και λαβείν, που οδηγεί στη…
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία