BACK TO
TOP
Γνώμες

Ο πόλεμος που δίχασε τον κόσμο

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει τις προϋπάρχουσες διαιρέσεις παγκοσµίως. Έχει επίσης δηµιουργήσει παράπονα για τα δύο µέτρα και δύο σταθµά, όσον αφορά στη µεταχείριση των προσφύγων.

Amr_Hamzawy

97
0

του Αμρ Χαμζαγουϊ*

Ο Ψυχρός Πόλεµος µεταξύ των ενωµένων Πολιτειών και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δίχασε τον κόσµο στο δεύτερο µισό του 20ου αιώνα, σε τρία τµήµατα: τη ∆ύση, την Ανατολή και το Κίνηµα των Αδέσµευτων. Ο πόλεµος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχασε το πρώτο µισό του 21ου αιώνα τον κόσµο εκ νέου για άλλη µια φορά, σε τρία µέρη.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι ενωµένες στην καταγγελία τους για τον πόλεµο της Ρωσίας και στην αποφασιστικότητα τους να επιβάλλουν κυρώσεις στον πρόεδρο Πούτιν και στο κυβερνών κατεστηµένο του για την επιθετικότητά τους. Η Ρωσία και τα καθεστώτα-δορυφόροι της στη Λευκορωσία και στη Σύρια, αµφισβητούν το δικαίωµα της Ουκρανίας να υπάρχει ως κυρίαρχο κράτος και δικαιολογούν την εισβολή επικαλούµενα τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια. Ο υπόλοιπος κόσµος, συµπεριλαµβανοµένης της Κίνας και της Ινδία, διακηρύσσει την ουδετερότητα του στον πόλεµο που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό έδαφος και µε ευρωπαϊκά και αµερικανικά όπλα.

Σε αντίθεση µε τον Ψυχρό πόλεµο του 20ου αιώνα, στον οποίο η κοµµουνιστική Κίνα ήταν σύµµαχος της Σοβιετικής Ένωσης, στον σηµερινό διχασµένο κόσµο, η ακόµη κοµµουνιστική Κίνα πρωτοστατεί στην αναγέννηση της Ουδετερότητας και στη µη ευθυγράµµιση, ως βιώσιµες αρχές στη διεθνή πολιτική.

Η µεγάλη δύναµη Κίνα, µαζί µε την Ινδία και διάφορες άλλες µεσαίες δυνάµεις στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αµερική, χρησιµοποιούν τη νέα αντιπαράθεση µεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για να πιέσουν για µια πολυπολικό παγκόσµια τάξη πραγµάτων, που αποκαθιστά τη διεθνή ειρήνη και αποµακρύνεται από τον καταστροφικό στρατιωτικό τυχοδιωκτισµό και τα σχέδια κυρώσεων που πλήττουν το παγκόσµιο εµπόριο και ακρωτηριάζουν την παγκόσµια ασφάλεια σε ενέργεια και τρόφιµα.

*Πολιτικού επιστήµονα, διευθυντή προγράµµατος Carnegie Middle East Program

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία