BACK TO
TOP
Γνώμες

Η μέθοδος Γεωργαντά

Η ανάληψη της ευθύνης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Γιώργο Γεωργαντά, δείχνει να ξαναβάζει σε κάποια τάξη τις πολιτικές προσεγγίσεις τουλάχιστον στα µεγάλα ζητήµατα της αγροτικής παραγωγής.

υφυφρ_2_2_2_2__1___1_

Γιάννης Πανάγος

668
0

Μετά από πολλές αµφιταλαντεύσεις προκατόχων του και όχι µόνο της σηµερινής κυβέρνησης, το υπουργείο δείχνει να επανέρχεται µε ξεκάθαρο ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τοµέα και τη θέση των σηµερινών αγροτών στην παραγωγική διαδικασία.

Η εµπειρία πολλών προηγούµενων χρόνων, αντίθετα µε ότι υπαγορεύει η κοινή λογική, αποδεικνύει πως συχνά οι ένοικοι της οδού Αχαρνών 2 χάνονται κάπου ανάµεσα στις «τεθλασµένες γραµµές» των χρηµατοδοτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και σε µια αόριστη φροντίδα για τον ευρύτερο κλάδο της λεγόµενης «αγροδιατροφής».

Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι από τους υπουργούς σπεύδουν εκεί που κινείται το χρήµα. Οι αγρότες, ως πολυπληθής επαγγελµατική οµάδα που είναι, διατηρούν κάποιο ενδιαφέρον για τους φέροντες την πολιτική ευθύνη διαχείρισης των θεµάτων στον τοµέα, µόνο ως µια ανεξάντλητη δεξαµενή ψήφων. Πρόκειται, βέβαια, για την ασφαλέστερη συνταγή αποτυχίας στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

Τα θέµατα του αγροτικού τοµέα είναι πολλά, µεγάλα και σύνθετα και δύσκολα µπορούν να βρουν λύση, όταν δεν υπάρχουν κάποιες σταθερές στον τρόπο προσέγγισής τους. Η πίστη στην τεχνογνωσία και το επιχειρηµατικό πνεύµα των Ελλήνων αγροτών, η κατανόηση της αξίας του συνεργατισµού, η αποσαφήνιση των όρων µε τους οποίους παίζεται το παιχνίδι της παραγωγής, η αξιοποίηση των διαθέσιµων πόρων µε παραγωγικά και αναπτυξιακά κριτήρια, η συστηµατική αναζήτηση τρόπων αναβάθµισης των δοµών των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, είναι κάποιες από τις σταθερές που διευκολύνουν στην αντιµετώπιση των θεµάτων.

Κατά το πρώτο τρίµηνο της παρουσίας του στην πλατεία Βάθη, ο Γιώργος Γεωργαντάς, δείχνει να επιβεβαιώνει την αφοσίωσή του στις παραπάνω αρχές. Αυτό και µόνο, διευκολύνει πολύ τη δουλειά του στο συγκεκριµένο υπουργείο. Αντιλαµβάνεται την πραγµατική αξία της παραγωγής και τον καταλυτικό ρόλο των αγροτών στη συνεχή αναβάθµισή της. Την ίδια στιγµή, δεν υποτιµά το ρόλο των επόµενων κρίκων της αλυσίδας αξίας, δεν βάζει όµως µπροστά το κάρο και πίσω το άλογο. Τώρα, πολλά θα κριθούν και από την εµπιστοσύνη των αγροτών στο πρόσωπό του.

Τα δείγµατα γραφής του είναι ήδη σαφή και επιδρούν καθοριστικά σε έναν ενδιαφέροντα προσανατολισµό, που οδηγεί στην αναβάθµιση της ελληνικής γεωργίας. Εργάζεται µε προσήλωση σ’ αυτό που πιστεύει, χωρίς να λοξοκοιτάζει στην εκλογική του βάση και στην πολιτική του επιβίωση. Σήµερα ο χρόνος δουλεύει υπέρ των αγροτών κι αυτό, όταν το τολµάς, είναι οδηγός και για πετυχηµένη πολιτική καριέρα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία