BACK TO
TOP
Γνώμες

Δύσκολα τα οικονομικά

Οι επιστηµονικοί συγγραφείς θέλουν να πιστεύουν ότι ο καθένας µπορεί διαισθητικά να κατανοήσει θεωρίες όπως η ειδική σχετικότητα και η κβαντική µηχανική, αρκεί να διαβάσει το τάδε βιβλίο ή το δείνα δοκίµιο.

scott-summer

Σκοτ Σάμμερ

17
0

Μην τους πιστεύετε - το προσπάθησα. Στην καλύτερη περίπτωση, µπορώ λίγο να καταλάβω διαισθητικά τη σχετικότητα, και καθόλου την κβαντοµηχανική. Ναι, ακούω τις λέξεις, αλλά δεν καταλαβαίνω αρκετά από τη φυσική και τα µαθηµατικά πάνω στην οποία βασίζονται. Είµαι υπερβολικά κουτός γι’ αυτό. Μερικοί οικονοµολόγοι πιστεύουν ότι το κοινό µπορεί να καταλάβει γιατί ο προστατευτισµός είναι κακός ή γιατί οι έλεγχοι των τιµών βλάπτουν τους καταναλωτές, αρκεί κάποιος να τους εξηγήσει τις ιδέες αυτές µε ξεκάθαρη γλώσσα. Αµφιβάλλω γι’ αυτό.

Ο Tyler Cowen παρέθεσε µια ενδιαφέρουσα εργασία που εξετάζει αυτό το ζήτηµα. Ιδού η περίληψη: «Κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, οι πολίτες ζητούν πολιτικές «κατά της κερδοσκοπίας». Ωστόσο, η πλειονότητα των οικονοµολόγων αντιτίθεται σε τέτοιες πολιτικές. Για να λειτουργήσει η δηµοκρατία, οι πολίτες θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε πληροφορίες που αφορούν τις πολιτικές - ειδικά σε αυτές που προέρχονται ειδικούς.». […] Ένας επιστηµονικός συγγραφέας µπορεί να µου πει ότι η κβαντική µηχανική είναι αληθινή λόγω του ότι µπλα, µπλα, µπλα, αλλά τα επιχειρήµατά του δεν θα πιάσουν τόπο. Εγώ µπορώ να εξηγήσω σε κάποιον άνθρωπο στο δρόµο γιατί η κερδοσκοπία είναι στην πραγµατικότητα κάτι το καλό, αλλά η εξήγησή µου θα πιάσει τόπο. Προϋποθέτει πάρα πολλές πληροφορίες υποβάθρου. Ακολουθεί ένα µόνο µέρος από αυτά που πρέπει να ξέρετε πραγµατικά και βαθιά:

  1. Οι ελαστικότητες προσφοράς και ζήτησης είναι πολύ µεγαλύτερες από ό,τι υποδηλώνει η κοινή λογική.
  2. Οι πολιτικές να αξιολογούνται ως ένα µακροπρόθεσµο καθεστώς, όχι ως εφάπαξ απόφαση.
  3. Το λιανικό εµπόριο είναι ένας άκρως ανταγωνιστικός κλάδος, µε µηδενικά οικονοµικά κέρδη µακροπρόθεσµα.
  4. Η προθυµία για πληρωµή σχετίζεται πολύ λιγότερο µε τον πλούτο από ό,τι υποθέτει κανείς.
  5. Οι έλεγχοι των τιµών δεν είναι αποτελεσµατικός τρόπος αναδιανοµής εισοδήµατος.
  6. Η οικονοµία δεν είναι ένα παίγνο µηδενικού αθροίσµατος. […].

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία