BACK TO
TOP
Γνώμες

Δεν φταίει μόνο ο Σημανδράκος

Θα µπορούσε να βρεθεί και καλύτερος τρόπος. Τόσο πριν, όσο και µετά την πληρωµή του τσεκ. Άλλωστε ο Αυγενάκης ανέλαβε υπουργός τον Ιούλιο, µε τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε να µην έχουν υποβληθεί και να γίνεται µάχη προκειµένου να βγουν οι τελευταίες εφαρµοστικές, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

15
1

Η ευθύνη για το έλλειµµα κατανόησης της νέας ΚΑΠ αφορά κυρίως τους προκατόχους του και πρώτα και κύρια τον τότε υπουργό, Σπήλιο Λιβανό. Ο άνθρωπος που κατέθεσε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ χωρίς να ξέρει τι καταθέτει και χωρίς να µπορεί να εξηγήσει τι κατέθεσε στους διαδόχους του.

Θεωρητικά ευθύνη για τα κενά στους εφαρµοστικούς κανονισµούς που θα µπορούσαν, όχι βέβαια να διορθώσουν τα λάθη πολιτικής και στρατηγικής αλλά να διευκολύνουν µια καλύτερη εφαρµογή των ειληµµένων αποφάσεων ανήκει και στον Γεωργαντά. Είναι όµως γνωστό ότι η προσπάθειές του υπονοµεύτηκαν απροκάλυπτα από ένα «δίκτυο µε πολλά πλοκάµια» το οποίο νέµεται εδώ και χρόνια όχι µόνο τις υπηρεσίες του ΟΣ∆Ε αλλά και  κάποιο µέρος των κοινοτικών ενισχύσεων.

Στον 1,5 χρόνο του Γεωργαντά και στους τρεις µήνες του Αυγενάκη, η φροντίδα όλων όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και περιστοιχίζουν τους υπουργούς, ήταν ξανά ποιος θα αναλάβει το ΟΣ∆Ε. Για φέτος που τα λεφτά ήταν λίγα αλλά και µέχρι το 2027 που τα λεφτά είναι πολλά. Φαίνεται πως ένας ολόκληρος στρατός από στελέχη, στις διαχειριστικές αρχές, στη διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόµα και στο Μαξίµου, αγωνιούσε και αγωνιά θα πάρει του δουλειά για να κινηθεί ανάλογα. Που µυαλό για µελέτη της ΚΑΠ και για εφαρµοστικές;

Πέρασε έτσι ο καιρός, ήρθε η 27η Οκτωβρίου, έγινε ότι έγινε µε τις πληρωµές και µετά… φωτιά και τσεκούρι στο Σηµανδράκο! Αντί να δούµε τι έγινε, τι έφταιξε και οι πληρωµές δεν ήταν αυτές που ο κόσµος περίµενε, αναζητήθηκε το εξιλαστήριο θύµα. Κι ας µην ήταν εύκολο θύµα, λόγω της πρόσληψής του µε το ΑΣΕΠ. Πάντως, ακόµα και σήµερα, η κατάσταση σώζεται. Αν εξηγηθεί ότι η αναδιανεµητική «έκλεψε» από την προκαταβολή 170 εκατ. ευρώ τα οποία θα µοιρασθούν µε την εκκαθάριση το ∆εκέµβριο. Όπως και ένα ποσό που αφορά στους νεοεισερχόµενους.

Σώζεται, αν γίνει άµεσα µια συµπληρωµατική πληρωµή για εκείνους που δεν πληρώθηκαν τις µεταβιβάσεις, τους βοσκοτόπους (µε ζώα) εκτός της περιφέρειας στην οποία δραστηριοποιούνται και εκείνους που ήταν στον έλεγχο (monitoring) και δεν πρόλαβαν να κάνουν το παραµικρό για διορθώσεις µικρολαθών. Όλα αυτά όµως, απαιτούν µελέτη, γνώση, ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα, προσήλωση στο στόχο που δεν είναι άλλος από το καλό της κοινωνίας. Εν προκειµένω της αγροτικής κοινωνίας και των ανθρώπων που κρατούν ζωντανή την ύπαιθρο


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-11-2023 21:22Αστραπογιαννος

Για το κουμπαρουδι του πρώτου Άριστου υπουργού Γεωργίας, που από τότε που ανέλαβε τα έκανε μαντάρα, δεν λες τπτ....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία