BACK TO
TOP
Γνώμες

Το πρόβλημα των αφηγημάτων

Η Ιαπωνία επέστρεψε, η Κίνα τελείωσε. Μόλις πριν από λίγα χρόνια, ένας τέτοιος ισχυρισµός θα είχε απορριφθεί χωρίς συζήτηση.

Daniel_Moss_2

Ντάνιελ Μος

38
0

Η δεύτερη βρισκόταν στο δρόµο προς την οικονοµική κυριαρχία και η πρώτη µαράζωνε, χαρακτηριζόµενη από ατελείωτα µέτρα τόνωσης που παρήγαγαν ελάχιστα απτά οφέλη και καταδικασµένη από τη συρρίκνωση του πληθυσµού. Αυτή η αφήγηση ήταν πια πεπαλαιωµένη και χρειαζόταν διόρθωση - και επιτέλους η εναλλακτική έφτασε. ∆υστυχώς, µοιράζεται µερικά από τα ελαττώµατα της παλιάς αφήγησης. Ο σύγχρονος «έρωτας» µε την Ιαπωνία έχει πολλά επιχειρήµατα όταν την επαινεί. Οι µισθοί αυξάνονται, ο χρηµατιστηριακός δείκτης Nikkei 225 ξεπέρασε πρόσφατα το ιστορικό υψηλό του, στο οποίο είχε φτάσει στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν η χώρα θεωρείτο ότι είχε κάποια µαγική συνταγή που καθοδηγούσε την ανάδυσή της και η κεντρική τράπεζα ετοιµάζεται να τερµατίσει το τελευταίο πείραµα αρνητικών επιτοκίων που αποµένει στον κόσµο. Ακόµη και τα δύσκολα δηµογραφικά στοιχεία φαίνονται λογικά σε σχέση µε τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Κίνα. Οι αξιωµατούχοι της κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας αποκαλούνται «γεράκια» επειδή επιθυµούν να ωθήσουν το κόστος δανεισµού από λίγο λιγότερο από 0% σε περίπου µηδέν, αλλά µε θετικό πρόσηµο. […]. Η Κίνα άντεχε µια µακροπρόθεσµη επιβράδυνση ακόµη και πριν οι προσπάθειες για τον έλεγχο του Covid προκαλέσουν µια σπάνια µείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους πρώτους µήνες του 2020. […].

Η µανία για την Ιαπωνία µπορεί να υποχωρήσει αν το τρέχον φωτεινό σηµείο της είναι στην πραγµατικότητα µια «ψεύτικη αυγή». Η Κίνα µπορεί απλώς να βιώνει την εµφάνιση οικονοµικών κύκλων που επηρεάζουν κάθε µεγάλη οικονοµία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Πεκίνο δεν είναι οι πρώτοι που παλεύουν µε τον πολύ χαµηλό πληθωρισµό ή τις επιπτώσεις µιας ύφεσης του κλάδου ακινήτων. Θυµάστε τις δηλώσεις στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ότι οι µέρες της υπεροχής του δολαρίου ήταν περιορισµένες; Το πράσινο νόµισµα εξακολουθεί να κάθεται άνετα στον θρόνο του Λοιπόν, ας αγαπήσουµε τον σκεπτικισµό. Η Ινδία διακηρύσσεται πλέον ευρέως ως το νέο καυτό «σηµείο», µια αντικατάσταση της Κίνας ως εµπορικής οικονοµίας. Τι θα µπορούσε να πάει στραβά µε αυτή την αφήγηση; Επαναλάβετέ την αρκετά συχνά και µπορεί να γίνει πραγµατικότητα. Μέχρι να έρθει η επόµενη.

*Αρθρογράφου Bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία