BACK TO
TOP
Γνώμες

Τώρα θεσμικές μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα σέρνεται. Το καταλαβαίνουµε όλοι, ας λένε ότι θέλουν τα παπαγαλάκια του συστήµατος. Η Πολιτική Ελίτ έχει εξασφαλίσει πολλούς περισσότερους, από όσο χρειάζεται, θώκους, πολυθρόνες και καρέκλες για τον εαυτό της (Κυβέρνηση, Βουλή, ∆ΕΚΟ, κλπ). Με τη συρρίκνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισµού και των αναποτελεσµατικών ελεγκτικών Υπηρεσιών έχει αφήσει ανενόχλητη την Οικονοµική Ελίτ να σχηµατίζει καρτέλ και να κάνει ότι γουστάρει για πάρτη της.

emanouilidis_Megalo_5

Ηλίας Εμμανουηλίδης

54
0

Κλειστοί Θεσµοί επιτρέπουν σε πανίσχυρες συντεχνίες µε θηριώδη παρουσία στη Βουλή να αλωνίζουν από παλιά. Νοµικών και ∆ικηγόρων, Μεγαλογιατρών που δεν αφήνουν να ορθοποδήσει το Εθνικό Σύστηµα Υγείας, Μηχανικών του Τ.Ε.Ε. που είναι υπεύθυνοι για την ασκήµια των πόλεων της Ελλάδας.

Παλαιότερα είχαµε και τη συντεχνία των αγροτοπατέρων. Αυτή έφαγε ότι έφαγε, κατάστρεψε ληστεύοντας την ΑΤΕ και διαλύθηκε αφού τελείωσε ό,τι ήταν να φάει. Υπάρχουν κι άλλες συντεχνίες µικρότερου εκτοπίσµατος, αλλά µε µερίδιο στο λουφέ, όπως η Συντεχνία των Καθηγητών Α.Ε.Ι., η Συντεχνία του ∆ηµοσίου µε επικεφαλής τους κοµµατικοποιηµένους συνδικαλιστές, η Συντεχνία των Εργατοπατέρων που µας χαλάει τη ρουτίνα µε τις συχνότατες απεργίες της.  Ελλάδα των συντεχνιών και των κλειστών θεσµών. Με το λαό απ’ έξω.  

Η χώρα µας βρίσκεται σήµερα, κατά τον συγγραφέα Ατζέµογλου, Middle Income Institutional Trap (Θεσµική Παγίδα Μεσαίου Εισοδήµατος). µε το σηµερινό οικονοµικό σύστηµα παράγει αρκετά για να µπορούν η πολιτική και η οικονοµική ελίτ να αντλούν ικανοποιητικούς πόρους για πάρτη τους. Γι’ αυτό δεν αλλάζουν οι Θεσµοί. Γιατί επιτρέπουν την άντληση πόρων από την κοινωνία προς όφελος της πολιτικής και της οικονοµικής ελίτ της χώρας. Και άσε σηµαντικό ποσοστό του πληθυσµού στη φτώχεια.

Η Κυβέρνηση µιλάει για τις «επιτυχίες» της, οι άλλοι µιλάνε για τα χάλια κάποιου νοσοκοµείου, για τα τρένα, την ακρίβεια και γενικά κοκοροµαχούν. Τίποτα για το θεσµικό πρόβληµα της χώρας µας. Ανάλογες φλυαρίες και στα ΜΜΕ.

Οι πολιτικοί µας, πρώτα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι κορυφαίοι υπουργοί, ο αρχηγός της Αξιωµατικής Αντιπολίτευσης Στ. Κασσελάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα έχει πέσει στην παγίδα και να συµπεριφερθούν αναλόγως. Πριν να είναι αργά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία