BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Οι ευκαιρίες για καλή τιμή στα προϊόντα και οι ανατιμήσεις στα εφόδια

Σε ανοδικό κανάλι και μάλιστα με διάρκεια, φαίνεται να έχουν εισέλθει τα αγροτικά εμπορεύματα, με τους διεθνείς αναλυτές να αποδίδουν την εξέλιξη των τελευταίων μηνών στην προσπάθεια πολλών χωρών να δημιουργήσουν αποθέματα εν μέσω της πανδημίας και στην διαφαινόμενη ισχυρή κινεζική ζήτηση. Έναν ακόμα ισχυρό λόγο ενίσχυσης των τιμών συνιστά η συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για βιοκαύσιμα, ενώ έχει προηγηθεί ο υπερδιπλασιασμός στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

image002_4

Γιάννης Πανάγος

53
0

Ευκαιρίες αγοράς στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και παγίδες λόγω ανατιμήσεων  στα κόστη των εφοδίων  
Με τις τιμές των αγορών κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, ωστόσο, όταν στελέχη εταιρειών με τεράστια επιρροή στο διεθνές εμπόριο, όπως η
Cargill, Cofco, Viterra και Scoular προεξοφλούν πως οι αγορές αραβοσίτου, σόγιας και σιταριού θα παραμείνουν ισχυρές τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να περνάει απαρατήρητο.

Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα αγροτικά προϊόντα των οποίων οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιασθεί τον τελευταίο χρόνο (καλαμπόκι, βαμβάκι, σόγια, ζωοτροφές) κάτι το οποίο ευνοεί βέβαια τους αγρότες που είχαν υποστεί ιδιαίτερη πίεση από την μακροχρόνια στασιμότητα των τιμών, δυσκολεύει από την άλλη πλευρά τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι διαχειριστές των οποίων βλέπουν τα κόστη παραγωγής να εκτινάσσονται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η μεταβλητότητα που καταγράφεται αυτό τον καιρό δίνει νέο ενδιαφέρον στην αγροτική δραστηριότητα. Ήδη το σκληρό σιτάρι, σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα καταγράφει άνοδο της τιμής παραγωγού της τάξεως του 30% και από τα 23-24 λεπτά που έδινε το εμπόριο με την έναρξη της συγκομιδής, σήμερα φαίνεται να προσφέρει ακόμα και 32 λεπτά το κιλό. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΕΑΣ Βόλου που διέθεσε αυτές τις μέρε 4.000 τόνους σκληρού (δηλαδή ότι σκληρό είχε συγκεντρώσει) με 340 ευρώ τον τόνο, πράγμα που της επιτρέπει να δώσει καθαρά στον παραγωγό 32 λεπτά το κιλό.

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, τα 280 ευρώ τον τόνο που αποκόμισε ο Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου για ανάλογη ποσότητα φαίνονταν μια πολύ καλή τιμή, καθώς εξασφάλιζε στον παραγωγό 26 λεπτά το κιλό καθαρά. Σήμερα φαντάζει λάθος επιλογή, η οποία είναι φυσικό να προβληματίζει τα μέλη της οργάνωσης.

Επειδή όμως οι μετά τον Χριστό προφήτες περισσεύουν, αυτό που έχει σημασία, είναι να βλέπει κανείς τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα σ’ αυτή τη φάση δείχνει επίμονη του ανοδικού κύκλου, τόσο για τις τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων όσο και για τα κόστη των πρώτων υλών. Αυτό σημαίνει ότι τμηματικές πωλήσεις ή αντίστοιχα τμηματικές προμήθειες (εφοδίων) με στόχο την διαχείριση του ρίσκου και την προστασία από τη μεγάλη μεταβλητότητα, είναι ένας αξιόπιστος οδηγός για αγρότες που θέλουν να είναι στο παιχνίδι και τα επόμενα χρόνια.    

  

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία